Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kurtulmuş tarih verdi
Kurtulmuş tarih verdi
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
HABERLER>EKONOMİ
18 Kasım 2014 Salı - 09:35

Pasinler tarımda cazibe merkezi

Pasinler’de kurulan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi kaliteli kaba yem üretiminde bölge çiftçisinin güvencesi oldu.

Pasinler tarımda cazibe merkezi

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Nalan Yıldız ve Zir. Müh. Murat Yıldız tarafından Pasinler’de kurulan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi kaliteli kaba yem üretiminde bölge çiftçisinin güvencesi oldu.
2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile kurulan ve 2014 yılında Kalkınma Bakanlığı Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kapasite artırımıyla desteklenen ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesi hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, amaçlarının silajlık mısır ekimi yapan Pasinler çiftçisinin ürününü ve emeğini pazar sıkıntısı olmadan değerinde satın alıp, kendi bilgi birikimleri ve akademik tecrübeleri ile açık silajı paketlenmiş mısır silajına dönüştürerek, hayvancılık yapan işletmelere besin değeri yüksek, ucuz ve yıllarca bozulmayan kaliteli bir kaba yem sunmak olduğunu ifade etti.
Erzurum-Pasinler Karayolu 30.Km’ sinde kurulu bulunan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi, sadece Erzurum çiftçisinin değil, Erzurum’a komşu illerde ve Karadeniz Bölgesinde faaliyette bulunan hayvancılık işletmelerinin de kaliteli kaba yem temini noktasında sigortası oldu. Proje Yürütücüsü Dr. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre üretimde 2. yılına giren ERTETA Silaj, birinci yıl sadece 100 kg’lık streçlenmiş balya silajı üretimi yaparken, ikinci yılında bu ürüne ilave olarak 50 kg’lık vakum torba silajı üretimine de başladı. Tesiste dökme mısır silajı ve şekerpancarı posası silajı (küspe silajı) hem 100 kg’lık streçlenmiş balya, hem de 50 kg’lık vakum torba şeklinde paketleniyor. Paketlenmiş mısır silajı özellikle süt hayvancılığı yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri tarafından tercih edilirken, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı özellikle besi hayvancılığı yapan çiftçiler tarafından tercih ediliyor.    
Paketlenmiş mısır silajı bölge çiftçisi tarafından bilinmesine karşın, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı bölge için bir ilk oluşturuyor. Mevcut durumda çiftçiler tarafından şeker fabrikalarından temin edilen şekerpancarı posası, ahırların yanında, açıkta, toprak zemin üstünde ve herhangi bir koruma tedbiri alınmadan muhafaza ediliyor. Açıkta muhafaza edilen şekerpancarı posasında yaklaşık yüzde 50 fiziki kayıplar meydana gelirken, geriye kalan yüzde 50’lik kısımda ise besin maddesi kaybı ortaya çıkıyor. Ancak ERTETA Silaj Paketleme Tesisinde uygulanan paketleme yöntemiyle şekerpancarı posasının depolama ömrü iki yıla çıkarılabiliyor. Bu yöntem özellikle kaba yem üretiminin bol olduğu yıllarda ürünün depolanması ve kaba yem üretiminin az olduğu yıllarda, kaliteli kaba yem sıkıntısı yaşanmadan hayvancılık yapılması imkanını da sunuyor.  
Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, son olarak hayvancılık yapan işletme sahiplerine seslenerek, karlı bir hayvancılık yapmak için silaj üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini, arazisi, makine varlığı ve silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olan işletmelerin kendi silajlarını yapıp kullanmalarını, arazi ve makine varlığı uygun olmayan, silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olmayan işletmelerinse tarımda gelişmiş ülkelerde hayvan altlığı olarak kullanılan, hayvanlara getirisinden çok götürüsü olan sap ve saman kullanımı yerine paketlenmiş silaj kullanmalarını önerdi. Dr. Yıldız, ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesinin bu noktaya gelmesinde katkı sunan tüm destek sahiplerine proje ekibi, Pasinler çiftçisi ve tesis çalışanları adına şükranlarını sundu

 
Karşılıksız çek’te düşüş
 
SGK ekim ayı verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşılıksız çek’te düşüş
2014 Ekim ayında karşılıksız çıkan çek sayısı Erzurum’da 463, KUDAKA İstatistik ...
Güzlük ekime bilimsel destek
Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden çiftçilere, güzlük ...
TANAP Pasinlerli gençlere umut kapısı oldu
Pasinler Kaymakamlığı ve Pasinler Belediyesi tarafından ilçeden geçecek ...
 
İller çek sıralaması açıklandı
Erzurum’da ekim ayında 14 bin 322, yılın nisan-ekim diliminde ise 92 bin ...
Cindilli: ‘Sözümüzü tuttuk’
Koç Holding Ford Erzurum Bölge Bayisi Muammer Cindilli 22 yıl önce otomotiv ...
Ticarette Erzurum’un ekim uğuru
Erzurum’da eylül ayına göre Gelir, Basit usulde Vergilendirilen Gelir, ...
 
2015 bütçe çalışmaları devam ediyor
AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu’nun da yer aldığı TBMM ...
İl ekonomisinde 'taşıt' damgası
BDDK Fin-Türk 2013 verilerine göre Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş ...
Erzurum Bölge birincisi ancak..
Erzurum, markalaşma ve sanayileşme seyrini ortaya koyan endüstriyel tasarım ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri