Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
3 Kasım 2020 Salı - 13:40

Prof. Dr. Akçay uyardı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi, Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, kanser hastalığının önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Akçay uyardı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi, Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, kanser hastalığının önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Akçay, “Meme kanseri ise dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir.” dedi.
Prof. Dr. Akçay, meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Kanser çağımızın önemli bir halk sağlığı problemidir. Meme kanseri ise dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir. Meme kanseri görülme oranı her yıl yüzde 1 ile 2 oranında artış göstermektedir. Yine her yıl 1 milyon kişiye, meme kanseri tanısı konulmaktadır. Türkiye’de de 2015 yılı verilerine göre her yıl 17.000-25.000 yeni meme kanseri olgusu eklenmektedir. Kadın kanserlerinin yüzde 30’unu oluşturan meme kanseri, yüzde 20 oranında kansere bağlı yaşam kaybına yol açmaktadır. 20 yaşından genç bayanlarda; her ay kendi kendini muayene 20-40 yaş arası bayanlarda; her ay kendi kendini muayene ve 3 yılda bir doktor muayenesi 40-49 yaş arası bayanlarda; 40 yaşında mamografi çekilmesi, her ay kendi kendini muayene, yılda bir doktor muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.
50 yaşından büyük bayanlarda; her ay kendi kendini muayene, her yıl doktor muayenesi, her yıl mamografi,Yaşam boyu her 8 kadından 1’inde görülebilen bu hastalık taramalarda yüzde 85 oranında erken evrede tespit edilebilir. Erken teşhis edilir ise yüzde 98 oranında tedavi edilebilir” diye konuştu.
“Meme kanserini birlikte göğüslüyoruz”
‘Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akçay, açıklamasını şöyle sürdürdü;“Dünyada her üç dakikada bir, bir kadına meme kanseri tanısı konulmakta ve yine her 11 dakikada bir, bir hasta yaşamını kaybetmektedir. Meme kanseri görülme oranı her yıl yüzde 1 ile 2 oranında artış göstermektedir. Yine her yıl 1 milyon kişiye, meme kanseri tanısı konulmaktadır. Türkiye’de de 2015 yılı verilerine göre her yıl 17.000-25.000 yeni meme kanseri olgusu eklenmektedir. Kadın kanserlerinin yüzde 30’unu oluşturan meme kanseri, yüzde 20 oranında kansere bağlı yaşam kaybına yol açmaktadır. Meme Kanserinde erken tanı için 20 yaşından genç bayanlarda; her ay kendi kendini muayene, 20-40 yaş arası bayanlarda; her ay kendi kendini muayene ve 3 yılda bir doktor muayenesi ,40-49 yaş arası bayanlarda; 40 yaşında mamografi çekilmesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi,50 yaşından büyük bayanlarda; her ay kendi kendini muayene, her yıl doktor muayenesi, Yaşam boyu her 8 kadından 1’inde görülebilen bu hastalık taramalarda yüzde 85 oranında erken evrede tespit edilebilir. Erken teşhis edilir ise yüzde 98 oranında tedavi edilebilir. ‘Ailen için kendine sahip çık’, ‘Kendini önemse hayatı erteleme’, ‘Ailen için kendine sahip çık.”

 
Büyükşehir’den Olur yaklaşımı
 
Anaların evlat nöbeti 428’inci gününde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ejder’de Tek Millet, 2 Devlet vurgusu
Erzurum Yürüyüş Grubu üyeleri, Anadolu’nun zirvesi Sultan Sekisi Tepesi’ne ...
Palandöken’e kar düştü
Palandöken Kayak Merkezine yılın ilk karı düştü.
TAMGA: Yeni Arama Kurtarma Derneği
Gönüllü hareketi olarak 2018 yılında faaliyete geçen Tamga Uluslararası ...
 
Geçmiş olsun İzmir
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İzmir’de meydana ...
Sığınmacılardan Güzel’e vefa
Erzurum’da yaşayan sığınmacılardan bir grup Er-Vak Başkanı Erdal Güzel’i ...
Bakan Selçuk’tan ödenek açıklaması
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ekim ayına ...
 
Erzurum AFAD ekibi İzmir’de
Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’dan 3 askerî kargo uçağıyla çevre illerden ...
Büyükşehir kurtarma ekibi İzmir’de
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı arama ve kurtarma ekipleri, askeri ...
ESKİ’den altyapı yenileme seferberliği
Büyükşehir Belediyesi, şehrin altyapısını baştan aşağı yenilemeye son sürat devam ediyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri