Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
10 Haziran 2022 Cuma - 09:19

Sağlık ve mobilite de 2030 vizyonu

Sağlık ve mobilite sektöründe Türkiye’yi 2030’a taşıyacak yol haritası hazırlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili paydaşları ile hazırlanan Teknoloji Yol Haritaları’na ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayınlandı.

Sağlık ve mobilite de 2030 vizyonu

Sağlık ve mobilite sektöründe Türkiye’yi 2030’a taşıyacak yol haritası hazırlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili paydaşları ile hazırlanan Teknoloji Yol Haritaları’na ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayınlandı.
Sağlık ve mobilite teknolojileri alanında Türkiye’yi 2030 yılına taşıyacak yol haritaları hazırlandı. Ülkemizin gelecek vizyonunu yansıtmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca ilgili paydaşların katılımıyla hazırlanan Teknoloji Yol Haritaları’na ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, yol haritalarının yerli ve milli ürün ve teknoloji dönüşümüne yön vereceği ifade edildi.
YENİ MODELLERLE REKABET DÜZEYİ ARTACAK
Genelgede; küresel çapta büyük bir dönüşüme tanıklık eden sağlık ve mobilite sektörlerinde, nüfusun artması ve kaynakların kısıtlı hale gelmesi gibi zorluklara karşı yeni hizmet modelleri geliştirilerek çözüm üretilebileceği ifade edildi.
Teknolojinin hızlı gelişimi ve yaygınlaşmasının bu iki alanda kişiselleştirilmiş, katılımcı ve önleyici çözüm ve sistemler sunulmasına imkân sağladığı kaydedilen genelgede, “Bu dönüşüm ve imkanlar çerçevesinde; sağlık ve mobilite sektöründe yapılacak yapısal reform ve düzenlemelerin paydaşların etkin koordinasyonunda, teknoloji odaklı iş birliğiyle yapılması; üretiminin büyük bir bölümünü Avrupa’ya ihraç eden ülkemizin rekabet düzeyini artıracaktır” denildi.
Genelgede, “Dijitalleşen dünyada yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye” vizyonu ile “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”nin hazırlandığı vurgulanarak “Başlanan çalışmalara rehberlik etmek, yerli ve milli ürün ve teknoloji dönüşümüne yön vermek üzere ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’ ile ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ hazırlanmıştır” ifadesi yer aldı.
BAKANLIK SİTESİNDE YAYINLANACAK
2022-2030 yıllarını kapsayan yol haritalarının “www.sanayi.gov.tr” adresinde yayınlanacağı bildirilen genelgede, “Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası” ile “Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası” çerçevesinde yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi hususu” vurgulandı.
Mobilite araç ve teknolojileri
Genelge ile yürürlüğe giren “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nda; 2022-2030 yılları için kısa, orta ve uzun vadeli 46 adet stratejik hedef, 184 adet politika ve eylem belirlendi. Türkiye’yi elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlar ve teknolojilerinin üretiminde küresel bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefleyen yol haritası ile ülkemizin otomotivde, gemi üretiminde, insansız hava araçlarında ve raylı sistemlerde kabiliyetlerini daha da güçlendirerek aktörlerin ve kuralların yeniden belirlendiği mobilite sektöründe öncü konuma getirmesi amaçlıyor.
AVRUPA’DA LİDERLİK DÜNYA’DA İLK 5
Oluşturulan yol haritasında önemli hedefler de ortaya kondu. Bu çerçevede; mobilite araçlarında yerlilik oranı yükseltilerek hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider olmak ve dünya sıralamasında ilk 5’e girmek ve bölgesel batarya üretim merkezi olmak için gereken çalışmalar yapılacak. Yol haritasında ayrıca; “Mobilite Yazılım ve Donanım Geliştirme Merkezi’nin kurulması”, “Batarya modül ve paketi ile alt komponentlerinin geliştirilmesi ve üretim yatırımının yapılması” ve “Bir veya birden fazla firmanın ortak ya da lisanslama yolu ile batarya hücresi yatırımı yapması” gibi toplam 9 kritik proje bulunuyor.
AKILLI YAŞAM VE SAĞLIK ÜRÜN VE TEKNOLOJİLERİ
Genelgede yer alan bir diğer yol haritası olan “Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası” muhteviyatında 2022-2030 yılları için 9 adet stratejik hedef, 4 adet stratejik amaç, 28 adet politika ve eylem planı ile 5 kritik proje önerisi belirlendi. Yol haritası ile ülkemizin ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe halihazırda sahip olduğu yetkinliklerini daha da güçlendirilmesi için sağlık alanındaki girişim sayısının, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde ihracatın ithalatı karşılama oranının, ilaç sektöründe kutu ve değer bazında imal oranının, tıbbi cihaz pazarında yerli üreticilerin payının ve tıbbi cihaz ve ilaç patent başvuru sayısının artırılması hedefleniyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER
“Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası” ile COVID-19 pandemisinden de çıkarılan derslerle birlikte; stratejik alanlarda yerli ve milli kabiliyetler artırılacak, önleyici ve kişiselleştirilmiş sağlık teknolojileri ile sağlık harcamalarında tasarruf edilmesine katkı sağlanacak, toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı artırılacak. Bu doğrultuda yol haritasında; “Kritik/Stratejik Biyoteknoloji Üretim Projesi”, “Ulusal Sağlık Teknolojileri Değerlendirme Kurumunun Kurulması” ve “Ulusal Omiks Platformunun Oluşturulması” gibi toplam 5 kritik proje bulunuyor.

 
8 ana su havzasında 19 proje başlatıldı
 
Büyükşehir kendi fidanını kendisi üretiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk Üniversitesinde ‘Çevre’ gündemi
Dünya Çevre Günü kapsamında Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ...
Erzurum TEMA Vakfında Ceylan dönemi
TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, gönüllü olarak yürüttüğü ...
ASHB İl Eylem Planları yaygınlaştırılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 21 ilde Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle ...
 
EKK Engelliler Meclisinden çevre etkinliği
‘Dünya Çevre Günü’nde Erzurum Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından ...
Erzurum sağlıkta vizyon büyüttü
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum 2022 Nisan ayı kamu sağlık hizmetleri ...
Bakan Yanık müjde verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yeni yapılan düzenleme ile ...
 
Kurum sıfır atık projesini değerlendirdi
Kurum, ‘Bizim yapmış olduğumuz Sıfır Atık Projesinin amacı israfı önlemektir. ...
ERMED: ‘Şehir Hastanesi üstün hizmetler veriyor’
Erzurum Yeni Medya Derneği’nin sivil toplum, bürokrasi ve siyasetle buluşmaları devam ediyor.
Erzurum fedakar şoförü konuşuyor
Erzurum’da minibüs şoförü Murat Özbey, rahatsızlanarak bayılan kadın yolcuyu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri