Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Erdoğan gençliğe seslendi
Erdoğan gençliğe seslendi
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
17 Ocak 2013 Perşembe - 08:18

Sağlıkçılardan nöbet değerlendirmesi

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisinin yoğun iş gününün ardından uzun saatler süren nöbetler olduğunu belirtti.

Sağlıkçılardan nöbet değerlendirmesi

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisinin yoğun iş gününün ardından uzun saatler süren nöbetler olduğunu belirtti.
KARAÇAM’IN AÇIKLAMASI
25 yıl görev yapan bir hemşirenin 3,5 yılını nöbet tutarak geçirdiği ifade eden Karaçam, “Sağlık çalışanları için nöbet çileye dönüşmektedir. Gece nöbetleri, acil servis nöbetleri, hafta sonu nöbetleri, çalışanların sosyal hayatını sıfıra indiren sürekli icap nöbetleri, 112 nöbetleri, karşılığı ödenmeyen nöbetler. Liste böyle uzayıp gidiyor. Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının ne düşünüyor diye baktığımızda ortada büyük bir memnuniyetsizlik var. Sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı nöbet tutmak istemiyor. Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan yetersizliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar ‘Mesai-Nöbet-İcab’ denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir. Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir. Nöbet sorununun çözümüne çare üretmeyenler, çalışanların alın terini görmezden gelmektedir.” dedi.
ÜCRET DEĞERLENRDİRMESİ
Bugün bir uzman tabibin 1 saat nöbet karşılığında 7.38 TL, pratisyen hekimin 6,65 TL, diş hekiminin 5.91 TL, mesleki yüksek öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanlarının 4.43 TL, lise dengi mesleki öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanlarının 3.69 TL, diğer tüm çalışanlar ise 2.58 TL nöbet ücreti aldıklarını belirten Karaçam, “2 bin TL alan bir işçi ise fazla çalıştığı her saat için 13.3 TL ücret almaktadır. Yetkililere sormak isteriz; Kutsal bir vazifeyi yerine getiren sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı bu ücretlerle karşılanabilir mi? Görüldüğü gibi sağlık çalışanları bu konuda açıkça mağdurdur. Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değildir. Çalışanların yaptığı fedakarlıkla mukayese edildiğinde dikkate alınmayacak kadar gülünçtür. Yani Sağlıkta Nöbetler müebbet, karşılığı ise sefalettir. Önceliğimiz ve temel beklentimiz yeterli istihdam çalışması yapılarak nöbetlerin mümkün olabildiğinde asgari düzeye indirilmesidir. Hali hazır da tutulan nöbetlere verilecek ücretlerin makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanmasıdır. Siyasi iradeden ve bakanlığımızdan talebimiz afakî karşılanamaz bir ücret değildir. Her sağlık çalışanının mesai saati başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep ediyoruz. Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2 bin TL olan hemşirenin aylık 160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti (2000/160=12.5) 12.5 TL’dir. Bu rakam hali hazırda işçilerin fazla mesai ücretinden daha düşüktür. Ayrıca Performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Bakanlık yetkililerinden sağlık çalışanlarının bu makul taleplerini dikkate alarak emeklerinin karşılığını bir nebze olsun karşılamasını istiyoruz. “ diye konuştu.

 
ÖĞDER 2013 beklentilerini paylaştı
 
Memursen kampanya başlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katmer geleneğini yaşatıyorlar
Kış aylarının vazgeçilmezlerinden fırın ketesi ve katmer fırınlarda boy ...
Sobazedeler tedavi altında
Yakutiye ve Karayazı ilçelerinde meydana gelen iki ayrı olayda 6 kişi ...
Ulaşımda havalı tercih
Erzurum Havalimanından 2012 yılında yapılan uçak sefer sayısı son 6 yılın ...
 
Otobüsün üzerine kaya düştü
Erzurum’da dağdan kopan kaya seyir halindeki otobüsün camından içeri girerek ...
Kireçli imamına övgü yağıyor
Tortum İlçesine Bağlı Kireçli köyü İmam hatibi Hasan Tetikçi, kış aylarının ...
Karüstü ambulans imdada yetişti
Karaçoban İlçesi’ne bağlı Ovayoncalı köyünde uzun süre soğukta kalması ...
 
Hasta yakınları için Şefkat Evi teklifi
Erzurum’a gelen hasta ve hasta yakınlarının yaşadığı sıkıntıları dile ...
Kar yok, sis var
Erzurum’da hafta boyunca kar yağışı beklenmiyor. Sıcaklık değerlerinin ...
Gönül elçiliğinde ikinci etap
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Aralık 2012’de ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri