Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
DOSİAD kalkınmada ufuk oluşturuyor
DOSİAD kalkınmada ufuk oluşturuyor
50 Üniversiteye milli teknoloji atölyesi
50 Üniversiteye milli teknoloji atölyesi
Tekin: 'Eğitimde dünya standartlarının üzerindeyiz'
Tekin: 'Eğitimde dünya standartlarının üzerindeyiz'
Vergi borçluları açıklandı
Vergi borçluları açıklandı
Yerlikaya asayiş verilerini paylaştı
Yerlikaya asayiş verilerini paylaştı
HABERLER>GUNDEM
25 Nisan 2020 Cumartesi - 12:22

Selçuk: “Türkçe ses bayrağımız”

Yunus Emre Enstitüsü, sosyal medya hesapları üzerinden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle dijital bir kutlama programı gerçekleştirdi.

Selçuk: “Türkçe ses bayrağımız”

“GÖNÜL BİRLİĞİMİZ OLDUĞUNU DERİNDEN HİSSEDİYORUM”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, video konferans yoluyla yaptığı konuşmada katılımcılara ‘Değerli konuklarımız’ diye hitap etti. Bu hitabın sebebini de açıklayan Selçuk, “Ben öncelikle bu ülkenin bir evladı olarak sonra da Türkiye’deki tüm eğitim camiasını temsilen, sizlere tüm öğretmenlerimiz ve bu güzel günün ev sahibi öğrencilerimizin selam ve sevgilerini iletmekle kendimi mükellef hissediyorum, bir ev sahibi olarak. Siz değerli konuklarımıza Türkiye’de yaşayan kardeşlerinizin selamlarını getirdim. Sizlerle şu an aynı çatı altında değiliz, uzaktan iletişim kurmaya çalışıyoruz ama gönül birliğimizin olduğunu, muhabbetimizin olduğunu derinden hissediyorum” ifadelerini kullandı.
“BİR KÜLTÜR MİRASI ÜZERİNDE DURMAKTAYIZ”
Anadolu coğrafyası üzerinde yaşamış birbirinden önemli isimleri anan Selçuk, “Yazının hakikati, sözün doğruyu söylediği Anadolu’nun kadim ve bereketli toprakları her daim sevgi ve hoşgörüyü içinde barındırmıştır. Bizler dertlinin derdiyle dertlenen, yaralara merhem olan, ihtiyacı olanın dün olduğu gibi bugün de yardımına koşan bir medeniyetin çocuklarıyız. Anadolu; mayasını Hoca Ahmet Yesevi’den alan, Mevlana Celaleddin Rumi ile Hacı Bektaşi Veli ile Taptuk Emre ile Yunus Emre ve Âşık Veysel gibi adını sayamadığım birçok erenle hamuru yoğrulan bir coğrafyadır. Nasırlı ellerin, buğday rengi tenlerin iyilik dolu yüreklerle birleştiği varlığını tüm insanlığın hayrına vakfeden bir kültürün mirası üzerinde durmaktayız” şeklinde konuştu.
“ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANINDA YUNUS EMRE TÜRBESİNE RASTLAMAK MÜMKÜN”
Yunus Emre Enstitüsünün yaptığı çalışmalardan bahseden Bakan Selçuk, 13. yüzyıl Anadolu erenlerinden Yunus Emre’nin Türkiye’deki önemine vurgu yaptı. Selçuk, “Elbette bir ananenin devamlılığının sağlaması ve insanlığa yakışan bir insan tasavvuru gelişmesi için medeniyetlerin çatışmasından, gelecek büyük kırılmalardan ziyade birlikte ve beraberce, insanı ve insanlığı odağa alan bir hayat tarzının önemini vurgulamak lazım. Yunus Emre Enstitü’müz çok önemli bir rol oynuyor. 13. yüzyıl Anadolu erenlerinden olan Yunus Emre’nin ‘Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan, halka müderris olsa hakikatte âsîdir’ manzumesindeki derin manayı bize çağlar öncesinden çok sade bir dille anlatmaktadır. Bu ‘iyilik ve insan sevgisi’ Anadolu’da öyle özümsenmiştir ki; Yunus Emre’nin kabri ülkemizin birçok şehri tarafından paylaşılamamıştır. Birçok şehir kabrin kendi coğrafyasında olduğunu iddia etmektedir. Anadolu’nun dört bir yanında bir Yunus Emre türbesine rastlamak mümkündür. Bu durum insanımızın içindeki iyi insan olma ve Yunus Emre’nin hayal ettiği, tarif ettiği insan tasavvuruna yaklaşma arzusundan kaynaklanıyor” dedi.
“TÜRKÇE BİR BARIŞ DİLİDİR”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında da açıklamalarda bulunan Selçuk, “Aynı medeniyetin yetiştirdiği, Kurtuluş Savaşımızın önderi ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Büyük Millet Meclisimizin açılış gününü sadece ülkemiz çocuklarına değil; tüm dünya çocuklarına ‘Çocuk Bayramı’ olarak armağan ederek eşine az rastlanan bir liderlik göstermiştir. Bu, tarihin her döneminde medeniyetimizin kutlu duruşudur. Bu anlamda söz vücut bulsun diye, hem güzel söz söylemek hem de sözü güzel söylemek zorundayız. Türkçe ses bayrağımız ve her şeyden önce bir barış dilidir. Türkçeye gönül veren siz değerli misafirlerimiz bu kutlu günde artık bizim gözümüzde bir barış, sevgi ve dostluk elçisisiniz” diye konuştu.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen 23 Nisan kutlamalarına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u vekilen katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Birinci TBMM’nin açılışının 100’üncü yılını ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.
“TBMM, 100 YILDIR ÜLKEMİZİN EGEMENLİĞİNİN VE BAĞIMSIZLIĞININ SEMBOLÜ OLMUŞTUR”
Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, çocuklara hitaben, “TBMM’nin bundan 100 yıl önce Ulus’ta, benim bulunduğum binanın birkaç yüz metre ilerisinde açıldı. TBMM, 100 yıldır ülkemizin egemenliğinin ve bağımsızlığının sembolü olmuştur. Bu önemli günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına armağan etmiştir. Atatürk biliyordu ki, çocuklar gelecek demek, yaşamın devamı demekti. Çocuklar evrenin özünü yansıtırlar. Her bir çocuk, birazdan programımızda göreceğimiz gibi aynı özün değişik renkleri ve yansımalarıdır” diye konuştu.
“BİZ YUNUS GİBİ SADECE İNSANLARI DEĞİL, TÜM YARATILMIŞI YARATANIN HATIRINA SEVERİZ”
Herkesin doğduğu toprağı sevdiğine değinen Ateş, “Bu toprağa ve ülkemize duyduğumuz sevgi, başka toprakları, ülkeleri ve o ülkelerin insanlarını sevmeyeceğimiz anlamına gelmez. Biz Yunus gibi sadece insanları değil, tüm yaratılmışı yaratanın hatırına severiz” dedi.
“SELAMI YAYGINLAŞTIRALIM”
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Covid-19 salgını nedeniyle evlerden kutlandığını hatırlatan Ateş, “Bugün 23 Nisanı uzaktan kutlamamıza sebep olan Covid-19, bizim nefesimizi tehdit ediyor. Virüs, nefesimize ve aldığımız havaya saldırırken farkına varmadan günde binlerce kez öylesine aldığımız nefesin kıymetini anladık. Bütün yaratılmışa da bu evrende yetecek kadar nefes olduğunu fark ettik. Bu bayram Yunus Emre’nin mesajıyla ‘selamı yaygınlaştıralım’, çünkü selam barıştır. Barış aktif bir eylemdir. Nefes almak ve aldırmaktır. Merhamet ise bir bütünün parçası olarak kendini ötekinde görebilmektir” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN BÜTÜN ÇOCUKLARINA SELAM OLSUN”
Yunus Emre’nin merhameti ve yüreğiyle video konferansa katılan herkese seslenen Ateş, “Kendimize, ruhumuza, bedenimize nefes aldıralım. Birlikte yaşadığımız insanlara nefes aldıralım. Doğulu Batılı, gelişmiş az gelişmiş, zengin fakir demeden, Hristiyan, Müslüman, Budist ayırt etmeden nefes aldıralım. İçinde yaşadığımız dünyaya, doğaya, kuşlara, kedilere, köpeklere, karıncalara, ağaçlara, çiçeklere nefes aldıralım. Onlarla barış içinde yaşayalım. Özgürlüğün kıymetini bilen, kendine, diğer insanlara ve tabiata nefes aldıran dünyanın bütün çocuklarına selam olsun. 23 Nisan kutlu olsun” dedi.
52 ÜLKEDEN 100 ÇOCUK CANLI YAYINDA
Protokol konuşmalarının ardından dünyanın farklı noktalarındaki 52 ülkeden 100 çocuk canlı yayında gösterilerini gerçekleştirdi. Şiir, resim ve dans gibi farklı kategorilerde programa katılan çocuklar, 100. yılında 23 Nisan coşkusunu hep birlikte evlerinden paylaştı. Avustralya’dan Rusya’ya, Filistin’den Somali’ye, Almanya’dan Ürdün’e, Çin’den Güney Afrika’ya kadar dünyanın farklı noktalarından çocuklar, kendilerine armağan edilen bugünde birlik, beraberlik ve barış mesajlarını tüm dünya ile buluşturdu.

 
DOSİAD Mart 2020 Erzurum raporu yayımlandı
 
‘Önce kendi karanlık tarihlerine baksınlar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ceylan: ‘Gelsinler, gerçeklerle yüzleşsinler’
Güneş Vakfı'ndan sözde soykırım iddialarında bulunanlara açık davet.
Öztek: "24 Nisan, 105 yıldır büyüyen Ermeni yalanı"
Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, 24 Nisan'ın ...
Atama kararları yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre ...
 
Evlerinde çocuklarının yolunu gözlüyor
HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde evlat nöbeti tutan aileler, İçişleri ...
Can kurtarmak için seferber oldular
Kars’ta baraj gölünün suları altında kalan bir evin çatısında mahsur kalan ...
Sosyal yardım parası başvuruları devam ediyor
Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında hane başı 1000’er lira desteği ...
 
Eğilmez: “Türkiye insanlığa kucak açtı”
ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, Ermenilerin her 24 Nisan’da tören düzenlemesinin ...
Hava sıcaklığı mevsim normallerinin altına düştü
Yüksek kesimlerde kar yağışının görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesinde hava ...
‘TBMM Milli Mücadele’nin karargahıdır’
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “100’üncü ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri