Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından düzenlenen “Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES)” toplantısı Sarıkamış’ta yapıldı.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Kalkınma Bakanlığı, İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü, MTA Van Bölge Müdürlüğü, DSİ Erzurum ve Kars Bölge Müdürlükleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Serhat İllerini oluşturan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’tan belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, il özel idaresi genel sekreterleri, bayındırlık ve iskan il müdürleri ve bölge kanaat önderleri katıldı.
Kent planlaması, kentsel gelişme ve imar konularında Serhat illeri yerel yönetimlerine yol gösterebilmek ve daha yaşanılır bir çevreye sahip olmak için yapılması gerekenlerin ele alındığı toplantının ardından SERKA’nın faaliyet gösterdiği Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinin temsilcileri, KENTGES için pilot bölge olmak istediklerini belirterek, bu yönde gerekli çalışma ve girişimlerin yapılması konusunda karar almışlardı. Bunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de Serhat illerinin bu talebini olumlu karşılamış ve gereken makamlara ileteceklerini belirtmişlerdi.
KENTGES; kentleşme ve imar konularında merkezi ve yerel idareler için bir yol haritasıdır. KENTGES Kentsel Gelişme Strateji Belgesi; yerleşme ve yapılaşma konularında kentleşme ve imar için merkezde düzenleyici ve denetleyici tek bir koordinasyon birimini, yerelde ise daha güçlü ve donanımlı kimliğiyle icracı yerel yönetimleri ve onların hizmetlerini geliştirmeyi hedef almaktadır.
Önemli bir sektörel eylem planı olan KENTGES Serhat illerimizdeki 38 belediye ve bin 348 köyü doğrudan ilgilendirmektedir. Kentleşme ve imar konusunda il ve ilçe merkezlerindeki problemlerin çözümü için KENTGES belgesi büyük bir fırsattır. KENTGES bu problemlerin çözümü için gerekli olan yol haritasını bize sunmaktadır. Bundan sonra bu konulardaki uygulamaların hepsi KENTGES’e uygun olarak yapılacak ve tüm yerel yönetimlerimiz arasında ortak bir dil ve uygulama oluşacaktır. Kentleşme, altyapı ve imar konusunda ciddi sıkıntıları bulunan bölgemizin uygulama konusunda bir pilot bölge olması bu anlamıyla önemlidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ön hazırlık çalışmaları Nisan 2007’de başlatılan, ilk aşaması 30 Mayıs 2008 - 4 Mayıs 2009 tarihleri arasında istişare toplantıları, Kentleşme Şurası Komisyonları ve Genel Kurul Çalışmaları ile tamamlanan ve ikinci aşaması 3 Mart 2010 tarihinde deklare edilerek sonuçlandırılan Sürdürülebilir Kentsel Gelişme İçin Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlama Projesi’nin (KENTGES) sonuç dokümanı; “KENTGES Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (2010-2023)” Yüksek Planlama Kurulu’nun 25.10.2010 tarih ve 2010/34 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve 4 Kasım 2010 tarih ve 27749 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yerel yönetimlere hizmet noktasında yol gösteren, onlara rehberler hazırlayan, mevzuat çıkaran, uygulamaları yönlendiren bir Bakanlık yapılanmasını, ayrıca hızlı ve esnek hareket kabiliyeti olan yeni bir planlama anlayışını önermektedir. KENTGES; ulaşım, altyapı, konut ve arsa sunumu, afetlere hazırlık, koruma, iklim değişikliği, yaşam kalitesi, sosyal politikalar ve katılım konularında merkezi ve yerel düzeyde yapılacak iş ve işlemleri belirlemektedir. Kentleşme Şurası ve KENTGES çalışmalarına merkezi ve yerel olmak üzere, 151 farklı kurum ve kuruluştan yaklaşık 500 uzman katkı sağlamıştır.
KENTGES; Kentsel Gelişme Strateji Belgesi ve Eylem Planı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kamu kurumlarının üst düzey temsilcilerinden oluşan “İzleme ve Yönlendirme Kurulu” tarafından yürütülecek ve izlenecektir. Kurulun sekretaryasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacaktır.