Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından, Batum'dan Karadeniz'e dökülen Çoruh'un kaynağına kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin yaptığı TÜBİTAK destekli 'Çoruh havzası alabalıkları' konulu araştırma sayesinde kırmızı benekli alabalık yumurtaları koruma altına alındı. Alabalık yumurtalarını İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde koruma altına aldıklarına dikkati çeken Proje Koordinatörü Doç. Dr. Murat Arslan, kırmızı benekli alabalıkların Çoruh havzasında aşırı ve kaçak avlanma nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu bildirdi. Kuluçkahane koşullarında ürettikleri yavruları tekrar yaşadıkları sulara bıraktıklarına dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, kırmızı benekli alabalık yavrularını fakültede 3.5 ay büyüttükten sonra Çoruh Nehri'nin kaynağı olan İspir'in Yağlı Deresi'ne saldıklarını belirtti.
Projenin ayrıntılarını anlatan Doç. Dr. Murat Arslan, şunları kaydetti :
"Kırmızı benekli alabalık Türkiye'de tatlı suların önemli bir gen kaynağıdır. Ancak bu balık her yerde aşırı ve kanunsuz avlanma sebebiyle hızla azalıyor. Çoruh Havzası'nda yaşayan kırmızı benekli alabalığın üreme başarısındaki bireysel farklılıkları ortaya koyarak üremedeki olası problemleri araştırdık. Asıl hedefimiz bu balığı kuluçkahane şartlarında üretip, daha sonra yaşadığı sulara salmaktı. Proje sayesinde bunu da başardık. Doğal sularda, ekolojik hasarlar ve doğal düşmanlar yüzünden 100 yumurtanın ancak 2 tanesi hayatta kalabiliyor. Yavruları fakültede elde ederek yüzde 95 başarı sağladık." - Erzurum