Erzurum'un yetiştirdiği, 20.yüzyılın en büyük halk ozanlarından biri olarak anılan; Aşık Yaşar Reyhani ölümünün 7.yılında Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen programla anılacak.
Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı M.Hanefi İspirli yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Bizi bilen, bizden biri olan, sazı ve sözü ile maverayı önümüze taşıyan ve 20.yüzyıl Türk Halk Edebiyatında yerini alan Aşık Yaşar Reyhani'yi anacak olmanın hem hüznünü hem mutluluğunu yaşıyoruz. Hüznünü yaşıyoruz, çünkü hayatte iken O'na sahip çıkamadık ve hakkını teslim edemedik. Mutluyuz; çünkü gençler ve Erzurumlularla birlikte hatırlayacak bize bıraktığı mirası anlatacak ve bir kez daha Fatihalarımızı göndereceğiz" dedi.
Cumartesi günü Tebrizkapı'da Sosyal Hizmetler Vakfı binasının 1.katındaki şube binasında düzenlenecek olan sohbet programında Prof.Dr.Dilaver Düzgün ve Yapımcı-Şair İsmail Bingöl Reyhani'nin hayatından kesitler sunacak.
İspirli yaptığı açıklamada "programda Reyhani'den şiirler okuncağını ve sohbet havası içerisinde O'nu anacaklarını" söyleyerek bütün Reyhani dostlarını programa beklediklerini vurguladı.
AŞIK YAŞAN REYHANİ KİMDİR?
1932 yılında Erzurum'un Hasankale ilçesinin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı 'Yaşar Yılmaz'dır. İran'dan göçen babası önce Kars'a, daha sonra Erzurum'a yerleşti. Çocukluğu köyünde geçti. Zaman zaman komşu köylere gitme olanağı bulduysa da daha başka yerlere gidemedi. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı.
Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrendi. Kendi aşıklığı ve şiir yazmaya başlaması 18 yaşından sonradır.
Rüyasında gördüğü bir kıza aşık oldu. Kısa bir süre sonra da kızı kaçırdı. Birkaç ay geçmeden evliliği geçimsizliğe ve huzursuzluğa dönüştü. Bunun üzerine karısının ailesi kızlarını alarak başka biriyle evlendirdiler. Bu dönemden sonra 'Dertli' mahlasıyla şiirler yazmaya, türkü söylemeye başladı. Ancak bu mahlası uzun süre kullanmadan, Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından 'Reyhani' mahlası verildi.
Konya Aşıklar Bayramına aralıksız katılan 7 aşıktan biridir. Eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.
İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyledi. Katıldığı yarışmalarda çeşitli ödüller aldı. 1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Ozanları Derneğinin başkanlığına getirildi.
Bir çok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesi'nde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.
Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yer aldı. Çeşitli radyo ve televizyon programlarına katıldı. 10 Aralık 2006 tarihinde Bursa'da vefat etti.
|