Osmanlı-Rus savaşında kenti düşmana karşı savunmak için yaptırılan ve binlerce Mehmetçik ile Erzurumlunun can verdiği Aziziye Tabyası’nda bir ilke imza atıldı. Erzurum Valiliği, şehit aileleri ve gaziler için, tarihe tanıklık eden tabyada iftar yemeği düzenledi. Erzurum protokolünün yanı sıra şehit aileleri ile gazilerin büyük ilgi gösterdiği iftarda Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okunarak dualar edildi.
Eğitimci - Yazar Abdurrahman Zeynal’ın Aziziye Tabyası’nda yaşanan Osmanlı –Rus savaşı ve destanlaşan savunmayla ilgili bilgi verdiği iftar yemeğinde konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, bu topraklarda binlerce şehidin kanı olduğunu hatırlattı. Bu tür mekânların hafızalardan silinmemesi gerektiğini belirten Vali Altıparmak, şehit ve gaziler için organize edilen iftar yemeğini Tabyada şehit olanların maneviyatıyla beraber olmak için düzenlediklerini söyledi.
135 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı…
Osmanlı-Rus savaşında kenti düşmana karşı savunmak için yaptırılan ve Nene Hatun öncülüğünde Erzurumluların adeta destanlaştığı Aziziye Tabyası’nda bir ilke imza atıldı. Valilik, şehit aileleri ve gaziler için düzenlediği iftar yemeğine 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Erzurumluların yüzlerce şehit verdiği Aziziye Tabyası ev sahipliği yaptı. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin okunduğu iftarda, geçmişte Rus ordusu karşısında balta, kazma ve kürekle karşı koyarak şehit olanlar ile vatan için canlarını feda eden Mehmetçik için dualar edildi.
Orman Bakanlığı tarafından milli park ilan edilerek çalışmaların başlatıldığı Aziziye Tabyası yüzlerce Erzurumluyu ağırladı. Duvarlarına Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa ve Türk Bayrağı asılan Tabyalar yıllar sonra Erzurumlularla düzenlenen bir organizasyonla buluştu.
Nene Hatun’un Torunları da Katıldı
Aziziye Tabyası’nda Türk askerlerinin katledildiğini gördükten sonra küçük yaştaki oğlu ve 3 aylık kızını evde bırakarak eline aldığı baltasıyla kahramanca savaşan Nene Hatun’un yakınları iftar yemeğinin sürpriz konukları oldu. Valilik yetkililerinin girişimleri sonucu Nene Hatun’un torunları Abduldakir Kırkgöz ile kız kardeşi Güler Yamanlı, programa getirilerek iftar yemeğinde Vali Ahmet Altıparmak’ın masasında ağırlandı. Vali Altıparmak, iftar yemeği süresince iki kardeşle yakından ilgilenerek sohbet etti.
Bağdatlı Hafız Kur’an Okudu
Vali Ahmet Altıparmak’ın ev sahipliği yaptığı iftar yemeğine Erzurum protokolü, şehit aileleri ve gaziler büyük ilgi gösterdi. Otobüslerle tabyaya getirilen davetliler iftar saatini dünya birincisi Iraklı Hafız Remzi Er’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinleyerek bekledi. İlahilerin söylendiği iftar Erzurum’da görev yapan hafızların çifte ezan okumasıyla başladı.
Bizim İçin Kutsal Bir Mekan
İftar sonrası Eğitimci - Yazar Abdurrahman Zeynal, 93 harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı ve Aziziye Tabyası’nda yaşananlar hakkında bilgi verdi. Zeynal’ın tekrar o günleri hatırlatan konuşmasının ardından mikrofona gelen Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum’da tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Tabyalarda sadece Erzurumluların değil, Osmanlı topraklarının her bir ayrı bölgesinden binlerce gencin gelerek yiğit Dadaşlarla beraber kahramanlık destanı yazdıklarını ifade eden Altıparmak, “Şu anda ayağımızı bastığımız topraklarda binlerce şehidimizi kanı vardır. Bunun için de hakikaten kutsal bir mekandır bizim için. Hafızalarımızdan asla silinmemesi gereken bir mekandır. Bunun için de şehitlerimiz ve gazilerimize vereceğimiz iftarı burada düzenlemek, beraberce bu manevi atmosferde olmak, onları maneviyatıyla birlikte olmak, Fatihalarımızı onlara da okumak için burayı tercih ettik. Sizlerin de teşrifiyle buranın insanlarla dolmasıyla beraber ayrı bir atmosfer kazandı” dedi.
Şehitlerimiz Bizim İçin Önemlidir
Şehitler ve gazilerin Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Altıparmak, “Bunun için de hakikaten imkanlar zorlanarak, işe yerleştirmeden maaşlara kadar tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Ancak ne alınırsa alınsın, ne yapılırsa yapılsın, hangi sözleri söylersek söyleyelim, ben biliyorum ki genç yaşta evladını kaybeden genç yaşta uzvunu kaybeden, gazi olan o insanlarımızı o kayıplarının ne telafisin mümkün ne de söyleyeceğimiz hiçbir söz onların o yangınlarına bir nebze olsun su taşıyamaz. O yangını söndüremez, bunu biliyoruz. Ama bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var. Bu coğrafyada yaşayanların da ödeyeceği bir bedel var. Türk milleti maalesef bu bedeli yüz yıllarca ödemiş ve bugün de ödemek zorunda kalıyor. Onun için de bu hafızayı canlı tutmak, bu hafızayı çocuklarımızın da hafızasına yerleştirmek fevkalede önem arz ediyor. Ülke olarak sadece zenginleşmek yetmiyor, tarihi ihmal etmemek, unutmamak da bunun önemli bir parçası olarak, bize kendini sunuyor” diye konuştu.
Hazırlıklar Bir Hafta Sürdü
Valilik birimlerinin yoğun çalışmasıyla Aziziye Tabyası adeta bir yaşam merkezine dönüştürüldü. Elektrik ve ses sistemi kurulan tabya özel ışıklandırma sistemiyle aydınlatıldı. Namaz kılanlar için erkek ve bayan mescitleri oluşturulurken, davetlilerin ihtiyaçlarını gidermek için konteyner lavabolar kurulan tabyada her türlü imkan kullanıldı. Şehit aileleri ve gaziler tahsis edilen 7 otobüsle tabyaya taşındı. Yaklaşık bir hafta süren hazırlıkların ardından tarihi tabya yaklaşık 135 yıl sonra bünyesinde 700 misafiri ağırladı.