Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>ARAŞTIRMA
25 Ekim 2021 Pazartesi - 11:20

Tarihçi Nehir Yavi tarihine ışık tuttu

25 Ekim 1993 tarihinde bölücü örgüt PKK mensubu bir grup terörist tarafından Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi köyüne yapılan baskın sonucu öldürülen 32 masum vatandaşın şehadet yıl dönümünde Tarihçi Nurullah Nehir beldenin tarihçesini paylaştı.

Tarihçi Nehir Yavi tarihine ışık tuttu

25 Ekim 1993 tarihinde bölücü örgüt PKK mensubu bir grup terörist tarafından Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi köyüne yapılan baskın sonucu öldürülen 32 masum vatandaşın şehadet yıl dönümünde Tarihçi Nurullah Nehir beldenin tarihçesini paylaştı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurullah Nehir Yavi Köyü’nün bulunduğu coğrafyadaki önemli rolünün geçmişten günümüze devam ettiğini belirtti.
Kendisi de Yavi Köylü olan Tarihçi Nehir yaptığı açıklamada, Oğuzların Üçok koluna mensup olan Yıva boyunun Anadolu’da en çok Erciş, Erzurum, Bayburt, Muş taraflarında meskun bulunduklarını, Anadolu’nun bir çok bölgesine göçen Yıva boyu Türkmenlerinin de bulundukları coğrafyalarda Yavi-Yavı ya da Yavu isimli köylerde yaşadıklarını belirtti.
Yavi Köyü’nün Osmanlı Devleti zamanında bazı kaynaklara göre 1642 yılında 15 haneli bir köy olduğunu belirten Nehir, günümüzde Çat ilçesine bağlı olan Yavi Köyü’nün 1867 yılında Tercan kazasına bağlı köy iken 1880’lerde yine Tercan kazasına bağlı nahiye olarak teşkil edildiğini ifade etti. Yavi Köyü’nün tarihi misyon olarak önemli bir görev ifa ettiğini vurgulayan Nurullah Nehir, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Doğu Anadolu’da Ermeni çetecilerle yürüttüğü amansız mücadelede Yavi Köyü’nün üstlendiği önemli role dikkat çekti. Sultan II.Abdülhamid döneminde Doğu Anadolu’da Ermeni çetecilerle mücadele maksadıyla kurulan Hamidiye Alayları’nın, diğer adıyla Aşiret Alayları’nın teşkilinde Yavi köyü ahalisinin de yer aldığını ve bölgedeki çeteci Ermeniler’e karşı mücadele ettiklerini belirtti.
Öğr.Gör Nurullah Nehir, konu ile alakalı 28 Ocak 1911 tarihli Osmanlı Arşiv belgesine dayanarak verdiği bilgide, 1911 yılında Erzurum valiliği aldığı bir kararla Yavi nahiyesi ve bağlı köylerdeki nüfusun aşiret alaylarına kaydedilmesi için gerekli işlemlerin başlatılması yönünde talimat vermiştir. Valiliğin o gün itibariyle mevsimin kış olmasından dolayı Yavi köyü ahalisinin yollarda sıkıntı yaşamaması için nüfus memuru ve diğer görevlilerin köye gönderilmesi için talimat verdiğini, böylece Yavi köyünde durumu elverişli olan erkek nüfusun aşiret alaylarına kaydedilerek bölgedeki Ermeni çetecilere karşı hazır bir güç oluşturulduğunu ifade etti.
Mevcut bilgilerin aksine Yavi köyü ahalisinin Ermeni çetecilerle mücadelesinin Birinci Dünya Savaşı’ndan önceki tarihlere dayandığını ifade eden Nurullah Nehir, sözlerini şöyle sonlandırdı: Emperyal güçlerin maşası PKK terör örgütü tarafından 25 Ekim 1993 tarihinde Yavi Köyü’nde işlenen vahşet, Birleşmiş Milletler’in 9 Aralık 1948 tarihinde kabul ettiği “Soykırım Suçları’nın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi” uyarınca soykırım hükmündedir. Yavi köyünde o gün yaşanan olayların Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni çetecilerin müslüman ahaliye karşı işlediği katliamlardan hiçbir farkı yoktur. Yavi Köyü’nün yaşadığı bu olayın tarihi hafıza ile beraber yorumlanması, yaşanan olayları anlamak için önemli bir basamaktır. Son olarak Amcam Hacıali Nehir ve Yavi köyü baskınında şehit düşen diğer masum hemşehrilerime Allah’tan rahmet, yakınlarına tekrardan başsağlığı diliyorum.’

 
Atatürk Üniversitesi Yayınevi’nden 28 eser
 
13 yaşında kaçırılan ağabeyi için eyleme katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk Üniversitesinden vizyoner yaklaşım
Atatürk Üniversitesinde proje, bilimsel araştırma ve toplumsal katkı konularında ...
Eğilmez, PKK-PYD bağlantısını değerlendirdi
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
Türkiye'nin şekeri düşüyor
Sağlık Bakanlığı, ambalajlı gıdalarda, toplu beslenme yapılan yerlerde ...
 
ATAÖGEM Akademik Danışmanlık eğitimi tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Öğretme ve Öğrenmeyi Geliştirme Uygulama ve Araştırma ...
Bilimsel araştırmalarda ‘Erzurum Teması’
Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan iki makale, ...
Diğerkâmlık Eğitimi Üzerine Düşünceler
Diğerkâmlık Eğitimi Üzerine Düşünceler
 
ETÜ Kristal, vizyon oluşturuyor
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) bünyesinde faaliyetlerini başarıyla ...
Antarktika odaklı bir proje daha destek aldı
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerince hazırlanan ve TÜBİTAK ...
TOGG’u örnek alarak elektronik araba ürettiler
Erzurum'da Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri yerli otomobil ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri