Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
20 Eylül 2013 Cuma - 13:08

Tarihi saat yeniden çalışacak

Saltuklu Hükümdarı Emir Muzaffer Gazi tarafından 839 yıl önce Erzurum Kalesi’ndeki camiye minare olarak yaptırılan Tarihi Saat Kulesi onarıma alındı. 1 ay içinde onarımının tamamlanması planlanan saat kulesi 160 yıl sonra yeniden çalışmaya başlayacak.

Tarihi saat yeniden çalışacak

Saltuklu Hükümdarı Emir Muzaffer Gazi tarafından 839 yıl önce Erzurum Kalesi’ndeki camiye minare olarak yaptırılan Tarihi Saat Kulesi onarıma alındı. 1 ay içinde onarımının tamamlanması planlanan saat kulesi 160 yıl sonra yeniden çalışmaya başlayacak.
Anadolu’da en eski Selçuklu minaresi olan Erzurum Kalesi içindeki Tarihi Saat Kulesi, Erzurum Rövöle ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından onarıma alındı. Erzurum Müze Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda onarıma alınan saat kulesinde çalışmalar 1 ay sürecek. Konuyla ilgili bilgi veren Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, saat Kulesinin onarımının 1 ay süreceğini, saatin eskisi gibi devamlı bir şekilde çalışacağını söyledi. Erkmen, “Müze Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda Tarihi saat Kulesinin onarımın teknik işleri Erzurum Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılarak onarımına başlatılmıştır. 43 bin TL ödenekle 1 ay içerisinde çalışmalarının tamamlanması hedeflendi. Bu onarım için Kültür Tabiatları kurumundan izin alındı. İl Özel İdaresi Müdürlüğü'nden ayrılan ödenekle Kültür Müdürlüğü'nün restore ettirdiği tarihi saat kulesi için ilk çalışmalar önceki gün başlatıldı. Tarihi saat kulesi baştan aşağı yenilecek. Üstteki ahşap imalatlar onarılacak, kurşun yenilecek. Onarım yapıldıktan sonra saat kurulacak. Akrep ve yelkovanların çalışmasını sağlayan çarkların değiştirilmesi için çalışmaları gerçekleştirilecek. Tarihi Saat kulesinin saati eskisi gibi devamlı bir şekilde çalışacak. “ dedi.
TARİHİ SAAT KULESİ
Erzurum iç kalede yaklaşık 2 bin metre rakımda yer almaktadır. Diğer bir adı da saat kulesidir. Diğer bir özelliğiyse savaş zamanında gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Saat Minarenin şerefe kısmının altında yer almaktadır. Şerefe gövdesinde yer alan kitabeye göre Saltuklu Emirlerinden Muzaffer Gazi Bin Ebu Kasım Tarafından 1124-1132 yılları arasında yaptırılmıştır. İç kale sur duvarlarının üzerinden yükselen minarenin kaide kısmında malzeme iki renkli kesme taştır. Minarenin kaide kısmından sonra gelen gövde kısmı tuğla malzemeyle örülmüştür. Yüksekliği 30 m civarındadır. Silindirik gövde aşağıdan yukarıya doğru daralır. Tuğlaların yatay, dikey ve çapraz dizilmesi sonucu gövde kısmı örülmüştür. Bu düzenleme sonucunda karşılaşılan geometrik kompozisyon süslemeye dahil edilebilir. Yine şerefe kısmının altında yer alan ve minarenin yapılış tarihini ve banisinin adını veren kufi karakterli kitabe de süslemeye dahildir. Ayrıca kitabetik kısmının üst kısmında yer alan şerefe kısmının altında tuğlaların sırlı ve sırsız şekilde kullanılmasından ötürü baklava motifi oluşturulmuştur. Şerefe kısmının üstünde yer alan petek ve külah kısmı orijinalliğini koruyamayarak günümüze ulaşmıştır. Ahşap malzemeli olan şerefe kısmı barok düzenlemeyi andırır niteliktedir ve burada saat kulesinin çanı görülmektedir. Yapı önemini Anadolu’da yapılmış en eski minarelerden alır.

 
Karadağ adaylıktan çekildi
 
‘Şükürler olsun sonuç alamadılar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltulu kahramandan sadakat örneği
Yaklaşık 100 yıl önce Ruslarla yapılan savaşta kaybettiği atının başını ahırında sakladı.
ATAÜNİ Mimarlık öğrenci alacak
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrenci alacak.
40009241998
Doğu Anadolu Bölgesinde, modernleşme sürecine rağmen düğün gelenekleri ...
 
Şenkayalı sanatçının başarısı
Şenkayalı Yönetmen Sanatçı Ömer Leventoğlu’nun Mavi Ring adlı filmi 50. ...
Erzurum’da yine yağar kar ...
Azerbaycan’da yayımlanan Palitra Gazetesi’nde Çınara Vakıf Erzurum’u anlattı. ...
Güzel'den Tarih Duyarlılığı
Gelin bu evi müzeye çevirelim!
 
Mukaddes Miras Erzurum'a geliyor!
Güzergahta Erzurum'da var!
Necipoğlu memleketi Erzurum’u bakın nasıl gördü
Hafız, Bestekar Halil Necipoğlu, Muhteşem sesi ve duruşuyla Erzurumluları gururlandırıyor
Erzurumlular başı çekti
Hemşeri Gecesi
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri