Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
13 Haziran 2014 Cuma - 11:14

Tarımsal üretimde Kene krizi!

Veteriner Hekim Turhan Beker, “Kene Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ve sütte verim kaybına sebep olur. Kene olayından dolayı et ve süt yönünden verim kayıpları ciddi bir ekonomik kriz doğurmaktadır.” dedi

Tarımsal üretimde Kene krizi!

Son zamanlarda gündemde olan kene vakaları, hayvancılık sektöründe yetiştiriciler için ekonomik zarar oluşturmakta. Kenelerle mücadelede yanlış uygulama, keneleri güçlendiriyor.

Keneye karşı hayvan yetiştiricilerin yeterince bilgili olmaması, yapılan uygulamaların yetersiz kalması hastalığın daha tehlikeli hale gelmesine sebep olabiliyor. Konuyla ilgili konuşan Veteriner Hekim Turhan Beker, virüsle mücadelede ilk aşamanın eğitim olduğunu vurguladı.

Sarılık Hastalığı dâhil birçok hastalığın sebebinin keneler olduğunu belirten Beker, “Meralarda bulunan hayvanların kanını emen ve kan emerken de hastalık bulaştıran bir böcek türüdür. Taşıdıkları ölümcül virüs Kırım-Kongo Kanamalı Hastalığı, özellikle küçük ve büyükbaş hayvanlara aktarır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır.  Aynı zamanda meralarda gezinen köpeklere de hastalık bulaştırabilir. Köpeklerde Layn Hastalığı oluşturur. Layn Hastalığı salya yoluyla da insanlara bulaşır ve KKK Hastalığından farklı bir hastalıktır ama ölümle sonuçlanır. Sığırlardan insanlara normalde bulaşmaz. Ancak Kırım-Kongo Hastalığına yakalanmış hayvanların etleri ve sütleri tüketilmesi insanlarda sarılık hastalığına neden olabilir.” dedi.

KENEYLE MÜCADELE

Keneyle yapılan savaşın sonucu daha güçlü virüslere sebebiyet verdiğini ifade eden Beker, “Önceden de olan bu kene vakası spesifik olmayan kene mücadelesi sonucu kenelerin taşıdığı virüs güçlenerek ölümcül hale geldi. Ayrıca şimdi yapılan mücadelede, hayvanları korumaya yönelik, keneleri yok etmeye yönelik değildir. Dışarılarda kenelere karşı kullanılan ilaçlar keneleri uzaklaştırma amaçlıdır. Bu tedbir yeterli olmadığı gibi zaman içinde keneleri güçlendirici, virüsün mutasyona uğrayarak daha güçlü hale gelmesine sebep olmaktadır. Önemli olan biyolojik mücadele yapılması daha sağlıklıdır. Özellikle kuşlar üzerinde biyolojik mücadele yapılmalıdır. Bu kenelerin hızlı hareketi için kuşlar birinci rol oynamaktadır.Yetiştiriciler açısında önemli olan yılda 2 defa meraya çıkmadan önce ve meradan dönerken kenelere karşı hayvanlarını, veteriner kontrolünde ve onaylanmış özel ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ve sütte verim kaybı nedenlere sebep olur. Kene olayından dolayı et ve süt yönünden verim kayıpları ciddi bir ekonomik kriz doğurmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünün yaptığı uygulamalar genelde tarımla uğraşan yetiştiricilere kene ilaçları dağıtarak olur. Ancak yetiştiricilerin Kenelere karşı ilaçlamalar hakkında yeterince bilgili olmamasından dolayı bu uygulama yetersiz kalmaktadır. Yetiştiriciler ilaçları hastalık bulaştıktan sonra kullanmaktadır. Ama ilaçlar kenelere uzak tutmak için olduğundan sonrasında hiçbir işe yaramaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü, öncelikle yetiştiricilere karşı eğitim vermelidir. Dahasın da yetiştiricilere verilen ilaçlar dışında biyolojik mera temizliği yapılmalıdır.” diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT!

KKKA Hastalığının bulaştığı hayvanlardaki belirtileri anlatan Beker, “Hayvan hastalığının belirtileri, kan işeme, iştahsızlık, durgunluk gözlerde ve etlerde sarılıktır. Hastalık yeniyse ilaçla tedavi edilebilir. Hayvan hastalıktan ölmüşse, kireçleyip gömmek gerekir. Kene ile mücadelenin en güzel uygulaması, mera alanlarında çok sayıda kanatlı hayvan, tavuk, gaz, ördek gibi hayvanlar yetiştirmektir.” dedi.

 
TKK sandığa gitti
 
Servisçilerde tatil endişesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum kuaförlerine hijyen eğitimi
Erzurum Berberler ve Kuaförler Odası Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, İç ...
Tarımsal üretimde Kene krizi!
Veteriner Hekim Turhan Beker, “Kene Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ...
Aziziye’de Ramazan hazırlığı seferberliği
Aziziye Belediyesi, yaklaşan ramazan ayı öncesi ilçedeki camilerde genel ...
 
Bilgi çağında böylesi de olur mu demeyin...!
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ürünlü (Köyü) Mahallesi 2013 yılında telefon ...
Din görevlileri piknikte buluştu
Çat İlçe Müftülüğü tarafından ilçe merkezi ve köylerde görev yapan din ...
Su şebekesi patladı, cadde sular altında kaldı
Erzurum’da trafiğin en yoğun olduğu Cumhuriyet Caddesi'nin altından geçen ...
 
Çoruh’ta Rafting eğitimi
Dünyanın sayılı rafting nehirlerinden biri olan Çoruh Nehrinde Rafting ...
Ayazpaşalılar’dan virane sitemi
1 yıl önce Kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan Ayazpaşa mahallesindeki ...
Jandarmadan 175. Yılda 175 aile ve öğrenciye hediye
Pasinler İlçe Jandarma Komutanlığı Epsemce Köy’ünde Jandarma’nın 175. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri