Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
Son gün 29 Ağustos
Son gün 29 Ağustos
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
HABERLER>BÖLGE
16 Haziran 2012 Cumartesi - 06:33

Türk Halk Kültürüne Aşıklar Köprüsü

7. Uluslararası Aşıklar Bayramı ilk gününde Aşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı.

Türk Halk Kültürüne Aşıklar Köprüsü

7. Uluslararası Aşıklar Bayramı ilk gününde Aşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı. Anma törenine Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas ülkelerinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen aşıklar, vatandaşlar katıldı.
Merhum Aşık Murat Çobanoğlu’nun mazarı başında dualarla anılırken, Çobanoğlu’nun aşık arkadaşları yalnız bırakmadı. Arkadaşları Çobanoğlu’nun mezarına kırmızı karanfil bıraktı.
Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Aşıkların bir kültür elçisi olduğunu söyledi. Başkan Bozkuş; “Bizim geleneğimizin, göreneğimizin, nesilden nesile aktarılmasında aşıklarımızın, ozanlarımızın birer kültür elçisi olduğunu görürsünüz. Ve bunların nesilden nesile aktarılmasında ciddi anlamda emekleri var. Çabaları var. Tabi bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerle aşıklarımızın, ozanlarımızın desteklenmesi lazım” dedi.
AŞIKLIK KÜLTÜRÜ GİDEREK KAYBOLACAK
Aşıklık geleneğinin devam etmesi için sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Bozkuş; “Yoksa bu aşıklık kültürü giderek kaybolacaktır. Yani birkaç sivil toplum kuruluşu işte televizyonlarda programlar yapılıyor. Ama genelde batı müziği programlar ağırlıklı olduğu için bizim geleneğimizi, göreneğimizi, özümüzü yansıtan kültürde yavaş yavaş yok oluyor. Bunun içinde biz gerçekten kendi gönlünü veren, geleceğini buradan temin eden, aşıklarımızın ozanlarımızın ellerinden tutmak lazım. Buda ancak böylesine kültürel faaliyetlerle gündeme getirilebilir. Ve sahip çıkılabilir. Rahmetli Çobanoğlu’da sadece Türkiye’de değil. Gelenek ve göreneklerimizi dünyaya tanıttı. Şeref Taşlıova ile birlikte gerçekten biz Karslı olarak her ikisine de minnettarız. Allah rahmet etsin diyoruz. Ve bu şölenimizin de hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Murat Çobanoğlu’nun mezarını ziyaret ettikten sonra aşıklar Eski Erzurum Yolu Üzerinde bulunan Murat Çobanoğlu’nun heykelinin yanına geldiler. Burada Çobanoğlu’nun heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektiren aşıklar daha sonra kortej yürüyüşüne geçtiler. Murat Çobanoğlu’nun heykelinden başlayan yürüyüş Faikbey Caddesi ve Kazımpaşa Caddesi ile devam etti. Aşıkların yöresel kıyafetler ve sazlarıyla katıldığı yürüyüş tam bir şenlik havasında geçti. 100’ün üzerinde aşığın yürüdüğü kortej, daha sonra tüm katılımcılarla beraber Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’na geçildi.
5 dalda yapılacak olan ve her aşığın istediği dalda yarışacağı Aşıklar Bayramı yarışmaları Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Slayt gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve Aşıkların tanıtımı yapıldı. İl Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Jüri Üyelerinin tanıtımının ardından yarışmalara start verildi. Divan Dalı (Doğaçlama), Yörelere Göre Hikâye Dalı, Dudak Değmez (Leb Değmez) Dalı, Atışma Dalı (Doğaçlama), Muamma Dalı (Doğaçlama) alanlarında yarışacak olan aşıklardan en az iki dalı geçen aşığa bir, dört dalı geçen aşığa iki, beş dalı geçen aşığa üç ödül verilecek.
Kars Belediyesi’nin düzenlediği ve 3 gün sürecek olan Aşıklar Bayramı’na yurdun birçok yöresinden gelen 100 aşık ile İran, Azerbaycan ve Gürcistanlı halk ozanları katıldı.

 
'Amacımız hoş bir seda bırakmak'
 
Onur'a Kongre cevabı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Onların da deresi var..
Kars’ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde köy çocukları, derede yüzerek ...
Anadolu, sesiyle buluşacak
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Anadolu türkülerini çok sesli müzikle ...
Kahramanmaraş şehidini uğurladı
İşbilir, memleketi Kahramanmaraş’ın merkeze bağlı Saygılı köyünde gözyaşları ...
 
Aşık Şenlik panelle anıldı
Dünden Yarına Kültürümüz” projesi, Kalkınma Bakanlığı, Ardahan Valiliği, ...
Belediye başkanı Kaya tutuklandı
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte eski Van BDP İl Başkanı Avukat ...
Bakan Dinçer festivale katıldı
Van’ın Erciş ilçesi, 8-10 Haziran 2012 tarihleri arasında yapılacak olan ...
 
Vatandaş açıklama bekliyor
Van’ın Erciş ilçesi semalarında yaşanan esrarengiz gök olayı, vatandaşlar ...
Kara öğrencilere seslendi
Kars Valisi Ahmet Kara, kendisini ziyarete eden öğrencilere nasihatlarda bulundu.
Anadolu Markaları yarışması başladı
Türkiye Finans Katılım Bankası desteğiyle düzenlenen Anadolu Markaları 2012 Yarışması başladı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri