Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
HABERLER>ARAŞTIRMA
29 Ağustos 2023 Salı - 04:29

Türk Sanayisinde Azmi Milli abidesi

Atatürk’ün talimatının ardından milletin azmiyle 3 Ağustos 1924 yılında kurulan ve Azmi Milli adını alan un fabrikası, aradan geçen 100 yıla rağmen halen çalışır durumdaki tek fabrika olma özelliğini taşıyor.

Türk Sanayisinde Azmi Milli abidesi

Atatürk’ün talimatının ardından milletin azmiyle 3 Ağustos 1924 yılında kurulan ve Azmi Milli adını alan un fabrikası, aradan geçen 100 yıla rağmen halen çalışır durumdaki tek fabrika olma özelliğini taşıyor.
Savaştan yeni çıkmış genç Cumhuriyetin ilk fabrikalarından biri olan Azmi Milli Un Fabrikası, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 3 Ağustos 1924 yılında kuruldu. O dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli birleştirici unsurlarından biri olan fabrika, Aksaray halkı tarafından imece usulü toplanan paralarla yaptırıldı. O yıllarda Kızılay, Genelkurmay Başkanlığı ve Ankara Halk Ekmek Fabrikası'na da un üretimi yapan Azmi Milli, aradan geçen 100 yıla rağmen orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmeyen binası ve tüm teçhizatı ile birlikte çalışır vaziyette bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana çalışan personel listesinden kullanılan malzemeler ve kasa defterine kadar her şeyin orijinal olarak muhafaza edildiği fabrika, personelin özlük dosyaları ve vesikalık fotoğraflarla birlikte adeta tarihe ışık tutuyor. Milletin azmi anlamına gelen Azmi Milli Un Fabrikası 1924'ten 1997 yılına kadar un üretimine devam ederken, 1997 yılından sonra Aksaray Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerini ağırlıyor.
“Çok önemli bir sanayi yapısı”
Fabrikanın halen çalıştığını belirten Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Aksaray'ımızda bulunan Azmi Milli Un Fabrikamız 3 Ağustos 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile Aksaray'ımızda kurulmuş. Tabii ki isminden de anlaşılacağı üzere milletin azmiyle, destekleriyle, katkılarıyla kurulmuş bir fabrikamız. O zamanlar un üretmek maksadıyla kuruluyor ve döneminde Kızılay, Genelkurmay Başkanlığı ve Ankara Halk Ekmek Fabrikası'na un temininde de yardımları bulunuyor fabrikamızın. Yeni Cumhuriyetimizin, genç Cumhuriyetimizin ilk fabrikalarından, İzmir İktisat Kongresi'nde vurgu yapılan sanayileşme projesine ilk adımlarında ve en önemli özelliği de imece usulü ile yereldeki vatandaşlarımızın imkanlarıyla, destekleriyle kurulmuş çok önemli bir sanayi yapısı. Bu fabrikamız 73 yıl hizmet veriyor. 1997 yılına kadar üretimini sürdürüyor ve vatandaşlarımıza, ülkemize katma değer sağlayan bir fabrikamız. 1997 yılından itibaren de Aksaray Belediyemize ait olarak şu anda müze hizmeti vermektedir. Bilim ve Sanayi Müzesi şeklinde vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Tabii ki bu fabrikamız faaliyetteyken yine Aksaray Mamasın Barajımızdan elde edilen hidroelektrik santrali kurulmuş ve hidroelektrikle bu fabrikamıza elektrik temini yapılıyor. Fazla gelen elektrik de şehrimizin ihtiyacında kullanılıyor. Bu haliyle de fabrikamız hem un ihtiyacının karşılanmasında, aynı zamanda şehrimizin elektrik ihtiyacına cevap vermesi, katkı sağlamasıyla da önem arz ediyor” dedi.
Fabrikanın halen çalışır vaziyette olduğuna dikkat çeken Başkan Dinçer, “Cumhuriyetimizin ilk yıllarında kurulmuş ve şu an itibarıyla da istesek faaliyetini sürdürebilecek niteliğe sahip fabrikalardan bir tanesi. Fabrikamız şu an çalışır vaziyette. Ancak biz onu müze olarak ziyaretçilerimize açmış bulunmaktayız. 7 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Ziyaretçiler orada bilimsel araştırmalar yapabiliyorlar. Tarihe ışık tutan araştırmalar yaparak arşivlerini de kullanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

 
‘Atatürk’ün yerli ve millilik hayali gerçek oldu’
 
Türkiye’de 5 kişiden 1’i tasarruf yapıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Atatürk’ün yerli ve millilik hayali gerçek oldu’
Aral, “Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesiyle yola çıktığı ve ...
Eğilmez Malazgirt Zaferinin önemini paylaştı
Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. ...
Erzurum yapı izin istatistikleri açıklandı
Erzurum’da Nisan-Haziran döneminde 181 binaya ruhsat verildi. Ruhsat verilen ...
 
'Türkler değerlerine saygısızlığı affetmez'
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
ATA UAV hedef büyüttü
Ülkemizde son yıllarda gözle görünür bir şekilde ön plana çıkan Milli ...
Sanayi üretiminde artış
Sanayi üretimi yıllık yüzde 0,6, aylık yüzde 1,6 arttı.
 
ETÜ’lü Sena Öner’den bilimsel başarı
Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yüksek ...
İspir Fasulyesi bilimsel araştırma konusu oldu
Altuntaş ve Kurt, coğrafi işaretli İspir Kuru fasulyesinin üretim, pazarlama ...
Bütçeden Ar-Ge’ye 53,9 milyar lira harcama
Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge harcaması 2022 yılında 53 milyar 844 milyon TL oldu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri