Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>ARAŞTIRMA
18 Mayıs 2012 Cuma - 02:19

Türkez Nanoteknoloji'yi anlattı

Türkez, Erzurum’un Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu’nun Nanoteknoloji Üssü olma yolunda önemli bir merkez olabileceğini söyledi.

Türkez Nanoteknoloji yi anlattı

Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez, Erzurum’un Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu’nun Nanoteknoloji Üssü olma yolunda önemli bir merkez olabileceğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 17-19 Mayıs 2012 tarihleri arasında bu yıl 3.sü düzenlenen Uluslararası Türk Şöleni kapsamında gerçekleştirilen “Bütün Yönleri ile Türk Dünyası Sempozyumu”’nun ilk gününde Atatürk Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Bahtiyar Vahapzade salonunda konuşan Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Türkez Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde Nanobiyoteknoloji araştırmalarının durumu ve OECD Ülkeleri İle Karşılaştırılması üzerine bir analiz ve değerlendirme sunusu yaptı.
NANO TEKNOLOJİ
19. Yüzyılda tekstil ve demiryolunun, 20. Yüzyılda otomotiv ve Bilgisayar teknolojilerinin insanoğlunun refahını arttıran devrimsel gelişmeler olduğunu, 21. Yüzyılda ise nanoteknolojinin en önemli sanayi devrimi olarak kabul edildiğini belirten Doç. Dr. Türkez, pek çok ülkenin bu teknolojiyi en kritik araştırma alanı olarak gördüğünü ifade etti.
Türkez, konuşmasında başta malzeme ve imalat sektörü, elektronik ve bilgisayar teknolojileri, tıp ve sağlık sektörü, havacılık ve uzay araştırmaları, savunma sektörü ile biyoteknoloji ve tarım olmak üzere pek çok endüstri alanında kullanım potansiyeli yüksek olan bu teknoloji ile enerji maliyetlerinin düşürülebileceği, üretim süreçlerinin kısalacağını ve ulusal gelirin artırılabileceği belirtti.
Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve OECD ülkelerinde 90’lı yıllardan günümüze kadar yürütülmüş olan araştırma sayılarına ait verilerin ışığında ülkemizin bu teknolojide önemli bir mesafe kat ettiğinin görüldüğü ancak bunun henüz istenen düzeye ulaşmadığını anlatan Doç. Dr. Türkeç, Türk Cumhuriyetlerinin nanoteknoloji araştırmalarına katkılarının oldukça yetersiz olduğu ve söz konusu cumhuriyetlerde bu konuda ciddi farkındalık oluşturulması gerektiği vurguladı.
NANOTEKNOLOJİK ÇALIŞMALARIN ÖZENDİRİLMESİ VE TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN OLUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR
Avrupa Birliğinin 6. Çerçeve Programı sayesinde nanoteknoloji araştırmalarına yeniden yapılanma ve ivme kazandırdığını, ülkemiz de ise TÜBİTAK tarafından hazırlanan Vizyon2023 Programı’na öncelikli alanlardan biri olarak alınmış bulunmasının bu konuyu verilen değerin önemli göstergeleri olduğu belirten Doç. Dr. Türkez, “Türk Cumhuriyetleri ile bölgesel, tarihsel ve kültürel açıdan ortak özellikleri bulunan ülkemizin bu konuda kardeş ülkelere rehberlik edebileceğini ve bu yolla asrın teknolojisinin yaygınlaşmasını sağlamasının mümkün olabilecektir. Aralarında kardeşlik bağı bulunan Türk Cumhuriyetleri’nin geleceğin teknolojisinde söz sahibi konuma gelmesini sağlamak, konu ile ilgili uluslararası yayın ve patent sayısını arttırmak, üretilen teknolojilerin endüstriyel uygulamalarda hayata geçirilmesini sağlamak ve dışa bağımlıılığın önüne geçmek ve en önemlisi geleceğin teknolojisinde Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin etkin rol alabilmelerini sağlamak amacıyla tamamlayıcı unsur olan medyanın desteğiyle nanoteknolojik çalışmaların özendirilmesi ve toplumsal farkındalığın oluşturulması gerekmektedir. Ortak katılımla kurulacak nanoteknoloji araştırma merkezleri ile Türk Cumhuriyetlerinde ortak bilim politikalarının oluşturularak, ülkeler ve üniversiteler arası kalıcı ilişkilerin kurulması önem arz etmektedir. Bu merkezler yoluyla Nanoteknoloji alanında gerekli altyapının oluşturulması, geliştirilecek projelerin sürdürülebilir olması ve araştırma finansman kaynaklarının temin edilmesi mümkün olacaktır. Bu merkezlerde araştırmaları yürütecek bilim adamları yetiştirilerek, eğitim ve araştırma faaliyetleri geliştirilmelidir. Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum’un son dönemlerde bölgesinde saygın yeri olan bir bilim ve eğitim merkezi haline geldiği bu nedenle de ortak nanoteknoloji politikaları doğrultusunda kurulabilecek merkezlerin Erzurum’da olmasının çok isabetli olacaktır”
Doç. Dr. Türkez, 2010 yılında kurulan ve bu yıl Fen Fakültesi bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik ile Matematik, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Makine Mühendisliği, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat ve İşletme bölümlerine öğrenci alarak eğitime başlayacak olan Erzurum Teknik Üniversitesinin bünyesinde İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'nin üçüncü Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi'ni kurulacağını ve bu merkezde nanoteknoloji-nanobiyoteknoloji ve diğer ileri teknoloji alanlarında çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 
Taekwondoda Kaya gururu
 
Türk Dünyası Erzurum'da buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İletişim’de farkındalık açılımı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Halkla İlişkiler ve Tanıtım ...
AÖF’te ‘Fotoğrafı Yaşamak’ söyleşisi
AÖF, fotoğraf sanatının insan yaşamındaki yerini konu alan “Fotoğrafı ...
‘O’nu en güzel Kur’an anlatıyor’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Eskişehir’de Birlik Vakfı tarafından ...
 
100 yıllık insanlık trajedisi
“100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konferansı büyük ilgi topladı
Aydemir'le GSF bir ilki gerçekleştirdi
Metinden Sahneye Temrinler” adlı proje kapsamında 4 büyük tiyatro oyunu seyirciyle buluştu.
Ağırman Vakıf Medeniyetini anlattı
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ...
 
Ermeniler iftira peşinde
ASİMED Başkanı Yrd.Doç.Dr.Savaş Eğilmez, Ermeni diasporasının tarihinin ...
Camiler, vatanın tapuları
Hayırsever Melek İpek’in Ankara Eryaman’da yaptırdığı Ali İpek Camii’nin ...
İslâm Dünyasında Değişim Çabaları
DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İslâm Dünyasında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri