Gençlik ve Spor Bakanlığı, dünya çapında başarılısporcu yetiştirmek için düğmeye bastı. Dünyadaki örnekleri inceleyen bakanlık, ilkokul ve anaokulu öğrencilerini sportif yetenek testine tabi tutma kararı aldı. Ayrıca velilerin onay vermesi halinde öğrencilere kan ve genetik testi yapılacak TÜRK sporundaki yapısal sorunları araştıran Gençlik ve Spor Bakanlığı, dünya çapında başarı sağlayan ülkelerdeki sporcuyetiştirme programlarını mercek altına aldı.
Programları Türkiye’deki koşullara göre harmanlayan bakanlık, ilkokul ve anaokulu öğrencilerini sportif yetenek testine tabi tutma kararı aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği içerisinde yürütülecek proje Türkiye Olimpiyata Hazırlık Merkezi (TOHUM) ismini taşıyacak. Velilerin onay vermesi halinde öğrenciler fizyolojik ve psikolojik tarama testlerine alınacak.
GENETİK YATKINLIK
Bakanlığın testlerinde çeşitli ölçümler için öğrencilerin kan değerlerine de bakılacak. Veriler ve her türlü istatistikler Ankara’da oluşturulacak merkezde toplanacak. Kan değerlerinin araştırılmasında Hacettepe Üniversitesi’nin katkısı alınacak. Genetik testi kapsamında ise ACTN3 (spor performansı)R577X mutasyonu sonuçlarına bakılabilecek.
Sağlık bilimleri, fizyoloji ve fizik tedavi uzmanı Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mitat Koz, projeyle ilgili, “Psikolojik ve fizyolojik pek çok test var ama günümüzde üzerinde durulan genetik yatkınlık testleridir” dedi. Koz, şunları söyledi: “Genetik kodlamayla yetenek belirlenmesi en doğru tetkik oluyor. Bu uygulama henüz rutine binmiş değil ama gelişmiş ülkeler sıkça yapıyor. Bunun yanında sürat, beceri ve dayanıklılık testleri de var. Bu testlerle de yeteneği belirlemek mümkün.”
12 KENTTE YETİŞECEK
Minik sporcular, merkezi Ankara olmak üzere Trabzon, Mersin, İzmir, Samsun, İstanbul, Gaziantep, Bursa, Kayseri, Konya, Erzurum ve Aksaray’da yetişecek. Gelecek dönemlerde ise bu kentlere aralarında Şanlıurfa, Adana, Van ve Diyarbakır’ın da bulunduğu 10 kent daha eklenecek.