Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
12 Eylül 2023 Salı - 02:51

Türkiye’nin çevre vizyonu küresel gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde devlet başkanları ve liderlere Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu" kitabını takdim etti.

Türkiye’nin çevre vizyonu küresel gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde devlet başkanları ve liderlere Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu" kitabını takdim etti.
Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılan devlet başkanları ve liderlere İletişim Başkanlığının yayımladığı ve daha yaşanabilir dünya için Türkiye’nin "Sıfır Atık" konusunda attığı adımlar ve yapılan çalışmaları konu alan Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu kitabını hediye etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takdim yazısını kaleme aldığı kitap, "Atık Yönetimi ve Çevre Sorunları", "Türkiye’de Atık Yönetimi ile İlgili Kurumsal Yapı", "Türkiye’de Atık Yönetimi ile İlgili Hukuki Düzenlemeler" ve "Sıfır Atık Hareketi" olmak üzere 4 ana başlıktan oluşuyor.
Dünyanın insanlığın ortak evi olduğu gerçeğinden hareketle hazırlanan kitap, küreselleşen dünyada insanlığın karşılaştığı çevre sorunlarına ve dünyadaki sıfır atık gelişim sürecine değiniyor.
Her ülkenin katkı vermek istediği bir cazibe merkezi haline gelen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" hakkında detaylı bilgiler içeren kitapta, çevre sorunlarını insanlığın lehine bertaraf etmek için kamu ve özel sektörün iş birliğinin son derece önemli olduğu vurgulanıyor.
Kitapta ayrıca sıfır atık ve çevre sorunları için sivil toplumun katılımı ile ulusal çabalar, ikili, bölgesel ve çok-taraflı düzeyde uluslararası iş birliğinin de gerekliliğinin üzerinde duruluyor.
"ATTIĞIMIZ ADIMLAR 90 MİLYON TON KARBON EŞDEĞERİ SERA GAZI EMİSYONUNU ENGELLEDİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan da takdim yazısında dünyanın salgın hastalıklar ile sınırsız tüketimin neden olduğu iklim ve gıda krizi gibi çetin sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan "üçlü gezegen krizi"yle mücadelede başarılı olmak için küresel dayanışmanın önemini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Fakat uluslararası dayanışma giderek aşınmakta, iş birliğinin yerini benmerkezci yaklaşımlar almaktadır. Bunun faturasını ise başta Afrika ve Asya kıtasındaki dezavantajlı ülkeler olmak üzere tüm insanlık ödemektedir. Ülkemizin, iklim değişikliği ve kirliliğin sebebi olarak gösterilen sorunlarda, gelişmiş ülkelere kıyasla, neredeyse hiçbir payı yoktur. Buna rağmen, Türkiye olarak, dünyamızın ve insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren bu hayati meselede hem kendi yükümlülüklerimizi yerine getiriyor hem de küresel düzeyde yürütülen çalışmalara destek veriyoruz."
Erdoğan, Paris İklim Anlaşmasına, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleriyle en önemli katkıyı veren ülkeler arasında olduklarına dikkati çekerek, "Sıfır atıktan yenilenebilir enerji projelerine, millet bahçelerinden orman varlığımızı artırmaya, atık su arıtmadan hava kalitesi ölçümüne kadar pek çok uygulamayla daha temiz ve yeşil Türkiye için çaba sarf ediyoruz. Yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa 5’incisi, dünya 12’ncisiyiz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında attığımız adımlar yıllık 90 milyon ton karbon eşdeğeri sera gazı emisyonunu engelledi. 2053 yılı Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda, 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi iki katına çıkardık. Çölleşme ve erozyonla mücadelede de dünyanın lider ülkelerinden biriyiz" dedi.
"HEM ÜLKEMİZ HEM DE İNSANLIK İÇİN UMUT DOLU GİRİŞİMLER BAŞLATTIK"
"Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin" buyuran bir inancın mensupları olduklarını aktaran Erdoğan, şu ifadelere yer verdi: "Tabiatı Allah’ın bir emaneti olarak görüyoruz. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkarak, gelecek nesillere daha yeşil, daha güzel, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla ‘Yeşil Kalkınma Devrimi ve 2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefleri ile hem ülkemiz hem de insanlık için umut dolu girişimler başlattık. Eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçen Sıfır Atık Projesi, bu süreçte bir dönüm noktası oldu. ‘Dünya Ortak Evimiz’ sloganıyla yürütülen projemiz, tüm dünyanın takdirini kazanarak, 3’ü Birleşmiş Milletler ofis ve programlarından olmak üzere, toplam 5 uluslararası ödüle layık görüldü. Ülkemizin çabalarıyla kabul edilen 77/161 sayılı BM Genel Kurul kararıyla Sıfır Atık Projesi küresel bir harekete dönüştü. Bu kararla her yıl kutlanmak üzere 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildi. Geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak amacıyla geniş bir yelpazede yürütülen çalışmalara, yenilerini eklemeyi sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümüne yaklaştığımız bu dönemde, İletişim Başkanlığımız tarafından hazırlanan ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye’nin Sıfır Atık Yolculuğu’ kitabı, bunlardan biridir. Türkiye’nin, insanlığın ortak geleceğine yaptığı katkıları içeren bu önemli eserin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum."

 
TİGEM işletmelerinden hasat rekoru
 
Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,4 arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göktaş yaşlılara yönelik eğitim verilerini açıkladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aktif ve sağlıklı ...
Koca KETEM verilerini paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Sağlıkta Doğu Anadolu yaklaşımı
Sağlık Bakanlığınca Tüm ülkede olduğu gibi Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, ...
 
Bingöl’e 119 yeni hekim için kadro açıldı
Sağlık Bakanlığı merkezi atama ile Bingöl’e 119 yeni hekim ve uzman hekim için kadro açtı.
Büyükşehir Belediyesinden çevre seferberliği
Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik timleri, kenti baştan aşağı temizliyor. ...
Erzurum’a 31 uzman ve 173 pratisyen hekim atandı
Sağlık Bakanlığı Erzurum’a 31 uzman ve 173 pratisyen hekim atadı.
 
Göktaş eğitim yardımlarını açıkladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ihtiyaç sahibi ...
Vali Çiftçi’den zabıtalara kutlama
'Zabıta Haftası’nın 197. Yılı münasebetiyle; Büyükşehir Belediyesi Genel ...
OBM’de kadro sevinci
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü merkezinde görev alan işçilere Öz Orman-İş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri