Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>TÜRKİYE
18 Mart 2021 Perşembe - 07:02

‘Türkiye’nin kararlılığı devam ediyor’

Erdoğan, 'Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde öncelikle Türkiye’nin kararlılığı aynen devam etmekte. Buradan bizim taviz vermemiz söz konusu değil” dedi.

‘Türkiye’nin kararlılığı devam ediyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ile diplomatik düzeyde temasın başlamasına ilişkin, “Mısır halkının bu noktada bizimle ters düşmesini ben düşünmüyorum. Mısır halkı bizimle ters düşmez. Şuanda da atılan adımlar aslında bir geçici sanki yanlışlığın tezahürü gibi geliyor bana” açıklamasında bulunurken, Doğu Akdeniz konusunda ise, “Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde öncelikle Türkiye’nin kararlılığı aynen devam etmekte. Buradan bizim taviz vermemiz söz konusu değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İkili ticaret hacmimiz, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 9 kattan fazla artış göstererek 2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin katbekat üzerindedir. Ticaret hacmimizi kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ve Konsey Üyeleri Zeljko Komsic ve Şefik Caferoviç ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştü.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Konsey Başkanı Dodik, ortak basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini son olarak 2019 yılında Türkiye'ye gerçekleştirdikleri resmî ziyaretleri vesilesiyle ağırladığını anımsatarak, mevcut Başkanlık Konseyi'nin ilk defa bir ülkeyi ikinci kez ziyaret ettiğinin altını çizdi.

“30 BİN DOZ AŞIYI BOSNA HERSEK'E GÖNDERECEĞİZ”

Salgın nedeniyle son bir yıldır iki ülke arasındaki temasları, iş birliğinin gerektirdiği yoğunlukta gerçekleştiremediklerini ve bunu telafi edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'te koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

SALGINLA MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgınla mücadelede Devlet Başkanlığı Konseyi’nin sergilediği ortak iradeyi takdir ediyoruz. Biz de dost kara günde belli olur anlayışıyla salgının başından itibaren Bosna-Hersek'in yanında olduk. İnşallah, bundan sonra da bu tavrımızı muhafaza edeceğiz. Bu vesileyle de bu seyahatin ardından 30 bin doz aşıyı da aynı şekilde Bosna Hersek'e göndereceğiz” diye konuştu.

BOSNA HERSEK SEÇİMLERİ

Salgın şartlarına rağmen Bosna Hersek'te 15 Kasım 2020'de yerel seçimlerin başarıyla gerçekleştirilmesinin takdire şayan olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mostar seçimlerinin 12 yıl aradan sonra 20 Aralık 2020'de sonuçlanmasının da Bosna Hersek'in demokratik olgunluğunu gösterdiğini kaydetti.

“TÜRKİYE OLARAK BOSNA HERSEK'İN HUZUR VE İSTİKRARINA ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

“Türkiye olarak Bosna Hersek'in huzur ve istikrarına çok büyük önem veriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek halkının refah ve kalkınma yönünde ortaya koyacakları her türlü gayrete destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER

Bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ilişkileri tüm yönleriyle istişare ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aramızdaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da artırılması imkânlarını değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 9 kattan fazla artış göstererek 2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin katbekat üzerindedir. Ticaret hacmimizi kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede dostluk, istikrar ve kalkınma projesi olan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi'nde gelinen aşamayı da el aldıklarını bildirerek, projenin Bosna Hersek boyutunu hızlandırma konusunda neler yapılabileceğini konuştuklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan altyapı ve inşaat projelerindeki iş birliği protokolünün çalışmalara ivme kazandıracağını aktardı.

İŞBİRLİĞİ

Enerji, sağlık, savunma sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında iş birliğinin geliştirilmesine dair kararlılıklarını vurguladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültürel ve beşeri alanlardaki güçlü bağlarımızı daha da pekiştirmenin yolları üzerinde durduk. Türkiye olarak tüm bu hususları akılda bulundurmak suretiyle geçen sene Eylül ayında Banja Luka Başkonsolosluğumuzu da faaliyete geçirdik” diye konuştu.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Görüşmelerde Balkanlar’daki bölgesel iş birliği ve entegrasyonun ilerletilmesi konularını da ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konsey Başkanı Dodik ve Konsey Üyeleri Komsic ile Caferoviç’i Haziran ayında Antalya’da gerçekleştirilecek Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci Zirvesi’ne davet ettiğini bildirdi.

“TÜRKİYE-BOSNA HERSEK-HIRVATİSTAN ÜÇLÜ MEKANİZMASINA İŞLERLİK KAZANDIRMA NOKTASINDA DA MUTABIKIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müteakip toplantısını Saraybosna’da yapmayı kararlaştırdıkları Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Zirvesini de şartlar el verdiğinde gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini aktararak, şöyle konuştu: “Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmasına işlerlik kazandırma noktasında da mutabıkız. Ülkemizin Bosna Hersek’in başta NATO olmak üzere Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyonuna olan desteğini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin somut iş birliği adımlarımızı daha da pekiştireceğine inanıyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

TÜRKAKIM PROJESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım projesinde Türkiye açısından bir problem olmadığını dile getirerek, “Dostlarımıza, kardeşlerimize Rusya’yla da mutabık kalmak suretiyle bu yapılacak. Otoyolun bir kenarından da süratle TürkAkım’ı geçer ve kendilerine bu doğal gazı, TürkAkım’ını ulaştırırız, bunda da bizim açımızdan sorun yok” açıklamasında bulundu.

“MISIR HALKI BİZİMLE TERS DÜŞMEZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Konsey Başkanı Dodik, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ile Mısır arasında diplomatik temasların başladığı bir dönemde Doğu Akdeniz'de nasıl gelişmeler yaşanabilir? Yunanistan ile istikşafi görüşmeler devam ederken askersiz bölge olan Sakız Adası'nda bir tatbikat düzenledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu şöyle cevapladı: “Doğu Akdeniz'deki gelişmelerde öncelikle Türkiye'nin kararlılığı aynen devam etmektedir, buradan taviz vermemiz söz konusu değil. Son olarak da bu konuda çok ciddi açıklamaları, Dışişleri Bakanlığımız kararlı açıklamalar yaptı. Bunun yanında Savunma Bakanlığımızın yapmış olduğu açıklamalar var. Mısır'la ilgili konuya gelince tabi Mısır halkının bu noktada bizimle ters düşmesini düşünmüyorum. Mısır halkı bizimle ters düşmez. Şu anda da atılan adımlar aslında bir geçici, sanki yanlışlığın tezahürü gibi geliyor bana. Bunun yanında tabii yeni bir gelişme biliyorsunuz Suudi Arabistan'ın da yine burada, Yunanistan ile bir ortak tatbikat olayı söz konusu. Bir diğer taraftan da Suudi Arabistan'ın şu anda Türkiye'den SİHA talebi var. O da son gelişmeler yani kimin eli kimin cebinde belli değil. Ben bölgede Türkiye'siz bir sürecin bu sularda ısınmaya fırsat vermez. Türkiye orada karar verici konumundadır, temennim odur ki ısınmadan, ılıman bir şekilde bu süreci geçmiş olalım.”

DODİK: “TÜRKAKIM PROJESİ’NİN DOĞURDUĞU FIRSATLARI KAÇIRMAK İSTEMİYORUZ”

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik de açıklamalarında Saraybosna-Belgrad otoyol projesine değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifi olmasa biz Bosna Hersek olarak bir yerde durur ve projeye devam etmezdik. Bu inisiyatif ve Cumhurbaşkanının gayreti bu projenin gerçekleştirilmesi açısından önemli bir katkı oluyor” dedi.

Salgın döneminde Slovenya ve Türkiye'nin kendilerine en büyük yardımı yaptığının altını çizen Konsey Başkanı Dodik, “Maalesef bu global sistem yüzünden biz aşıları şimdiye kadar temin edemedik” diye konuştu.

“Herkesin birbirine yardım etmesi ve kimsenin diğerinden rahatsız olmaması gerektiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğrendik” diyen Konsey Başkanı Dodik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük bir saygı duymak istiyorum ve burada göstermek istiyorum. Büyük bir lider ve sadece Bosna Hersek’e değil, Batı Balkanlara değil, özellikle bizim bölgemizde Batı Balkanlarda barışı sağlaması konusunda son derece önemlidir. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın endişeleri gerçekten biz aslında nasıl davranmamız gerektiğinin en güzel örneği olmalı. Hiç kimseden rahatsız olmamalı, herkes birbirine yardım etmeli konusunda Sayın Cumhurbaşkanından burada öğrenmiş olduk. Ben burada gerçekten bunu açık bir şekilde burada söylemek istiyorum. Ben buradan giderken şunu söylemek istiyorum: Bosna Hersek’te bulunan bütün milletlerin benim de ait olduğum Sırp milletine büyük bir sevgi ile birlikte gitmiş olacağım buradan ve bundan dolayı müteşekkirim.”

Konsey Başkanı Dodik, TürkAkım Projesi’nin Bosna Hersek için doğurduğu fırsatları kaçırmak istemediklerini kaydetti. Türkiye’nin Bosna Hersek’in zor zamanlarında yaptığı yardımları unutmadıklarını vurgulayan Konsey Başkanı Dodik, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir kez daha başarılar dilemek istiyorum. Sağlıklı olmasını isterim, çünkü daha uzun yıllar bu halkı, Türk halkının başında olmalı, çünkü bu istikrar sağlayacaktır bu ülkeye. Burada büyük dostlarımız vardır. Ve şunu söylemek istiyorum: Biz hani toplantılara gidiyoruz Batı Avrupa’ya giderken onlar hep bizden bir şey istiyorlar ve hep şartlandırıyorlar bizi. Ve biz buraya gelirken biz sadece destek sözleriyle geri döneceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Konsey Başkanı Dodik’in açıklamaları öncesinde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Bosna-Hersek Yabancı Yatırımları Teşvik Ajansı (FIPA) Arasında Yatırım İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Hükümeti Arasında Altyapı ve İnşaat Projelerinde İşbirliği Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Arasında Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Tebdil Edilmesi Konulu Anlaşma imzalandı.

KAYNAK: HABER METNİ CUMHURBAŞKANLIĞI KURUMSAL WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

 
‘Çanakkale zaferi bir milletin yeniden doğuşudur’
 
Erzurum Şubat ayı denge verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Herkes için cazip bir yatırım iklimi oluşturduk’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk seri üretim araçları 2022 yılı sonunda banttan ...
Türkiye’yi 2023 rotasında tutmakta kararlı davrandık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Türkiye’yi salgınla birlikte hızlanan yeni küresel, ...
Erdoğan Gençleri uyardı: 'Sakın örnek almayın’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Mesela, halkın gönlünü kazanarak ...
 
‘Türkiye’nin pozisyonu, hiç değişmemiştir’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Batı, Türkiye’nin Suriye’deki iç ...
Erdoğan'dan sağlık çalışanlarına mektup
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çağrı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayınladığı ...
 
Erdoğan’dan aşı açıklaması
İstanbul’da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
‘Türkiye ortak çatımız, İstiklal Marşı ortak andımız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet ...
Bahçeli: 'Akif, mukaddesatın hizmetkarıydı'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “O, yalnızca ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri