Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
Son gün 29 Ağustos
Son gün 29 Ağustos
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
19 Eylül 2012 Çarşamba - 06:07

Türkiye örnek oldu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı”nda Türkiye’nin sigara ile mücadelesini anlat

Türkiye örnek oldu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı”nda Türkiye’nin sigara ile mücadelesini anlatarak, “Tütün sektörü, vergiler artırıldığında sigara kaçakçılığının arttığını iddia ediyor. Bu meselenin abartılması da sigara fiyatlarının artırılmasını önlemek açısından sektörün bir stratejisidir” dedi.
TÜTÜN KONTROLÜNDE İYİ UYGULAMALAR
Sağlık Bakanı Akdağ, ev sahipliği yaptığı “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı”nda, Türkiye’nin tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimlerini paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi’ne üye 53 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantının amacı ise, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi ve Türkiye deneyiminin üye 53 ülke ile paylaşılması olarak belirtildi. Toplantıya; Başta Sağlık Bakanı Akdağ olmak üzere, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yer alan ülkelerin odak noktaları ile DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası’ndan Program Yöneticisi, Avrupa Birliği Komisyonu Temsilcileri ve DSÖ İş Birliği Merkezlerinden uzmanlar katıldı.
AKDAĞ’IN SUNUMU
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bakan Akdağ, tütünle mücadelede Türkiye’nin çok büyük bir mesafe aldığını ifade ederek, “Sigarayla mücadelenin başarılabilir bir hedef olduğunu gördük. Önemli olan karar verme noktasında kişileri desteklemektir. Onların arkasında durmaktır. Sigarayla mücadele etmek çok da kolay olmadı. Başta bazı sigara firmaları engelleme çabalarına girdiler. Bunu bazen dolaylı bazense doğrudan doğruya yaptılar” şeklinde konuştu.
Sigara firmalarının uzun yıllar sigaradan büyük kazanç sağladıklarını dile getiren Akdağ, “Elbette bu kazancın yok olmasını istemeyecekler. Dolayısıyla onların bu çabası normal. Bundan 50 sene önce hekimlerin sağlık çalışanların eline sigara tutuşturarak reklam yapanlar elinden geleni yapacaktır. Önemli olan burada bütün mesele politika yapıcılarının, hükümetlerin desteğini almaktır. Hükümetin desteğini almaksa sivil toplumun ve halkın desteğini almak son derece önemlidir” diye konuştu.
Türkiye’nin bu konuda çok başarılı olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesinin de çok başarılı medya kampanyaları olduğunu söyleyen Akdağ, yerinde ve başarılı medya kampanyalarının olduğunu belirtti.
“TÜRK GİBİ SİGARA İÇMEK DEYİMİ, TÜRK GİBİ SİGARAYLA MÜCADELE ETMEK DEYİMİNE DÖNÜŞTÜ”
“Türk gibi sigara içmek deyimi, Türk gibi sigarayla mücadele etmek deyimine dönüştü” diyen Bakan Akdağ, “Toplumun yüzde 90’ı sigara içenler dahi bu mücadelenin arkasında durdu. Türkiye en çok sigara içilen ülkelerden bir tanesiydi. Kültürümüzün bir parçasıydı. Bayramlarda misafirlere sigara ikram etmek adeta ev sahipliğinin bir kuralı haline gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu meselenin arkasında durması, daha doğrusu sigara ve tütünle mücadelenin adeta bir numaralı aktörü haline gelmesi bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Türkiye bugün DSÖ Mpower stratejisi açısından bir ilki başarmış ülkedir. Mpower stratejisinin bütün ilkeleri bugün Türkiye’de etkin olarak uygulanmaktadır. Bu kararlılığımızı da devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Avustralya’nın sigara ile mücadelede önemli bir adım attığını vurgulayan Akdağ, “Düz paket uygulamasına geçilmiş olmasından dolayı Avustralya’yı kutluyorum. Sigara mücadelesinde yepyeni bir dönemeçtir” dedi.
“Vergiler artırıldığında tütün sektörü sigara kaçakçılığının arttığını iddia ediyor” ifadesini kullanan Akdağ, “Bu, gerçekle de pek fazla uyuşmuyor. Bazı ülkelerde bu olabilir ancak bu risk hiçbir zaman tütün sektörünün iddia ettiği kadar değil. Yeni bir araştırma yapıyoruz. Kaçakçılık ne oranda bunu ölçüyoruz. Benim kanaatim bu oran geçmiş yıllardan çok da fazla çıkmayacak. Bu meselenin abartılması da sigara fiyatlarının artırılmasını önlemek açısından sektörün bir stratejisidir. Bu stratejinin de hepimiz farkında olmalıyız” şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ konuşmasının devamında sigara ile mücadeleye bir örnekle devam ederek, Şanlıurfa’nın Akmescit köyünde sigara içilmediğini kaydedip, “Dışarıdan gelenlere de sigara içtirmiyorlar. Açık alanlarda dahil içtirmiyorlar. Hatta köyden bir kızla evlenmek isteyenlere sigara bıraktırma şartı getirdiler ve başarılı da oldular” açıklamasında bulundu.

 
Ağrı Emniyetinde Coşkun dönemi
 
Atlama kulelerinde obezite mücadelesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Temiz Türkiyem yarışması sonuçlandı
“Temiz Türkiyem” yarışması kapsamında Erzurum’dan Pazaryolu İlçesi Güneysu Köyü birinci seçildi.
Akdağ'dan unvan değişikliği müjdesi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık-Sen'in "unvan değişikliği sınavının ...
AB'den atıksu titizliği
Küçükler, Avrupa Birliği'nin atık su arıtma tesisi olmayan belediyeleri ...
 
Polat Ailesi yasta
Kimse Yok mu Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Polat’ın ...
Babasını şifaya kavuşturdu
Erzurum'da Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr.Volkan Yurtman, kalbinde ...
Kadın İstihdamına AB Desteği
Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” kapsamında, Erzurum’da çevre ...
 
Torunu için maça geldi
Büyükşehir Belediyespor ile Maltepe maçını izlemeye gelen taraftarlar ...
B.B. maçında yağmur arası
Erzurum’da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, sele neden oldu.
Karanlıkbulut davası ertelendi
Elif Karanlıkbulut cinayetiyle ilgili, tutuklu şüphelilerin tutukluluk ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri