Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>TÜRKİYE
20 Mart 2023 Pazartesi - 09:45

‘Türkiye ve Azerbaycan tek millet’

Çanakkale'de 1915 yılında Türk topraklarının hürriyeti için yapılan muharebelerde şehit olan Azerbaycan askerlerinin anısına yaptırılan Azerbaycan Anıtı, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde açıldı.

‘Türkiye ve Azerbaycan tek millet’

Çanakkale'de 1915 yılında Türk topraklarının hürriyeti için yapılan muharebelerde şehit olan Azerbaycan askerlerinin anısına yaptırılan Azerbaycan Anıtı, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde açıldı.
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası Şehitler Abidesi bölgesinde 1915 yılında Türk topraklarının hürriyeti için yapılan muharebelerde şehit olan Azerbaycan askerlerinin anısına dikilen anıt için 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde açılış töreni gerçekleştirildi. Temel atma törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Mammadov, ve çok sayıda davetli katıldı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Bu anlamlı günde, bir taraftan Azerbaycan Anıtı'nın açılması günü daha önemli hale getirdi. Türkiye ve Azerbaycan iki devlet olsa da aslında tek millettir. Bu kardeşliğin simgesi olarak bu güzel anıt, Çanakkale topraklarında herkesi selamlayacaktır. Buradan Türk toprağından, Çanakkale'den Bakü'ye Karabağ, Gence'ye selam ediyoruz. Bütün Türk coğrafyasına selam ediyoruz. Bu anıt ile birlikte aramızdaki bağlar daha da güçlenecektir. Azerbaycan Anıtı buraya çok yakıştı. Hangi vatan köşesinde bir problem olsa kardeşler hemen oraya koştu. 108 yıl öncede vatanın bir köşesinde yangın vardı, bunu söndürmeye Azerbaycan'dan kardeşlerimiz Çanakkale'ye koşup geldiler. Biz de onların hatıralarını yaşatmak için bu anıtı inşa ettik. Ben Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'in de çok takip ettiğini biliyorum. Kendisini burada misafir etmek isteriz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile de buradaki anıta Çanakkale'nin en güzel yerini ayırdık. Azerbaycan'dan gelen binlerce kardeşlerimizle burada buluşmak istiyoruz" diye konuştu.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Mammadov ise, "Fransızların, Kanadalıların, Avustralyalıların ve farklı farklı devletlerin anıtları burada mevcuttur. Her yıl milyonlarca insan burayı ziyaret ediyoruz. Bir millet olan, kardeş olan Azerbaycan'ın bu savaşta hayatını kaybeden askerlerinin bir anıtı bu zamana kadar yoktu. Ona göre Cumhurbaşkanımız İlhan Aliyev'in talimatlarıyla Azeri mimarları Azerbaycan üslubunda bir anıt projesi yapıldı. Üzerindeki bronzdan figürde iki asker resmi var. Osmanlı ve 100 yıl önceki Azerbaycan askerinin anlatıldığı bir resim bulunuyor. Türkiye'nin manevi ve siyasi desteği Karabağ topraklarının azat edilmesi çok önemliydi. Bu hem de kardeşliğimizin bir örneğiydi" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Azerbaycan Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi. Tören, Anıt önünde hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

 
Erdoğan’dan Karadeniz Gazı müjdesi
 
Kurum’dan Kentsel dönüşüm kararlılığı vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan Karadeniz Gazı müjdesi
Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı ...
TDT Olağanüstü Zirvesi Bildirisi açıklandı
TDT Olağanüstü Zirvesi Bildirisi, 5 farklı dilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Erdoğan Türk Dünyası’na seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstişarelerin Türk dünyasının afetlere ...
 
'Durmuyoruz, üretiyoruz, çalışıyoruz'
Erdoğan, "Bilimin, teknolojinin, yenilikçiliğin rehberliğinde, hak, hakkaniyet, ...
'Türkiye’nin kaybedecek bir saniyesi yoktur'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP kapatma davasındaki son iki kararı ...
'14 Mayıs destanını beraberce yazacağız'
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz, cumhurbaşkanını ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeleri ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte depremzede aileyi ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih'te esnafı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih'te esnafı ziyaret ederek, vatandaşlarla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri