Zaman Gazetesi tarafından Cihan Haber Ajansı'na yaptırılan 'gündem araştırması' açıklandı."Sizce ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna vatandaşların yüzde 67,6'sı 'terör' cevabını veriyor. Bu oran yüzde 88,4 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk sırada geliyor. Önemli sorunlar listesinde yüzde 13,3 ile işsizlik ve yüzde 2,6 ile eğitim yer alıyor. Ankete katılanların gelecekle ilgili beklentileri de olumlu. "Türkiye iyiye gider." diyenlerin oranı yüzde 59'u aşıyor. Bunun tersini düşünenlerin oranı ise yüzde 29.
Araştırmada katılımcılar, TÜİK verilerinden hareketle 18 yaş üzeri nüfus seçmen profilini yansıtacak şekilde, cinsiyet ve yaş kırılımları oranına bağlı kalınarak tespit edildi. 30 sayfalık araştırmada, katılanlara gündemdeki terör, yeni anayasa, Ortadoğu'daki gelişmeler, halkın gelecek beklentisi gibi sorular yöneltildi. "Sizce ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 67,6'sı 'terör' cevabını verdi. Bu oran yüzde 88,4 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk sırada. Önemli sorunlar listesinde yüzde 13,3 ile işsizlik, yüzde 2,6 ile eğitim sorunu, terörün ardından sıralanıyor.
Halkın yüzde 70'i terörle mücadelede polisin etkin rol almasını destekliyor. Ankete katılan vatandaşların yüzde 70'i terörle mücadelede polise Doğu ve Güneydoğu'da daha etkin rol verilmesini doğru buluyor. Yüzde 30'u ise bu yöntemin yanlış olduğunu düşünüyor. Terörü bitirmek için PKK'yla müzakere yapılmasını halkın yüzde 67,9'u yanlış görürken, yüzde 32,1'i ise müzakere yapılabileceğini söylüyor.
Halkın yüzde 83'ü terörle mücadelede af çıkarılmasına karşı. Ankete katılanların yüzde 83,4'ü terörü bitirmek için genel af çıkarılmasına karşı çıkarken, yüzde 72,6'sı idam cezasını desteklediğini belirtiyor. Yüzde 27,4'lük bir kesim ise idam cezasının geri getirilmesine karşı çıkıyor. Terörle mücadelede idamın geri getirilmesini isteyenler arasında Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi başı çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yüzde 51,6'lık bir kesim idam cezasını destekliyor. Ankete katılanların yüzde 59,5'i 'terörle mücadelede uygulanan politikalar yetersiz geliştirmeli' derken, yüzde 20,5'i terör politikasını yanlış buluyor. Katılımcıların yüzde 20'si ise hükümetin terörle mücadelesinin çok doğru ve yeterli olduğunu ifade ediyor.