Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>EĞİTİM
13 Eylül 2012 Perşembe - 07:49

Vatandaş memnun, kırtasiyeciler tepkili

Ücretsiz kitap dağıtım projesinin ilk ayağının Kitapçı ve Kırtasiyecilerden başlaması gerektiği öne sürüldü.

Vatandaş memnun, kırtasiyeciler tepkili

Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, okulların açılmasına sayılı günler kala, kitap ve kırtasiyecilerin sorunlarının hala devam ettiğini belirterek, “Hükümetin 8-9 yıldır okul kitaplarını bedava dağıtması ve bu dönem yine kitapların bedava verilecek olması, diğer taraftan bazı okulların öğrenci velilerini belli noktalara yönlendirmeleri kitap ve kırtasiyeci esnafını zor durumda bırakmaya devam etmektedir” dedi.
ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMINA TEPKİ
Ücretsiz kitap dağıtım projesinin ilk ayağının Kitapçı ve Kırtasiyecilerden başlaması gerektiğini dile getiren Karaca, “Ders kitaplarını öğrenci sayısına göre, okullarına en yakın kırtasiyelere dağıtabilir, öğrencide ders kitaplarını kırtasiyeden ücretsiz alırken, yanında da defter-kalem ve benzeri diğer ihtiyaçlarını da aynı yerden karşılayabilirdi. En azından öğrenci kırtasiyeden uzaklaşmazdı, maalesef böyle bir uygulama da yapılmadı.” Diye konuştu.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa dair yönetmeliğe göre aykırı satışı yapılan tüm bandrollü ürünlerin Kitap-yardımcı ders kitapları, sözlük, eğitim CD’si materyallerin satış ve dağıtımını yapan ve oda kaydı olan faaliyeti gösterir ve sertifikalı satış noktalarından alınması gerektiğini dile getiren Karaca, “Aksi satış yapan kitap-kırtasiye işletmeleri, yapılacak denetimler sonucu ilgili kanunun 12. maddesi 2. fıkrası gereğince kabahatler kanunun 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü göz önünde bulundurularak, kanunun ek-10’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılır hükmü yer almaktadır.
Bütün bu kanunlara rağmen özellikle okullarımızda halen bazı kitapçılara yönlendirmeler devam etmektedir. Bu yönlendirme konusunu, il bazında Milli Eğitim Müdürüne, Genel bazda Milli Eğitimi Bakanına iletmiş olmamıza rağmen, bu haksız uygulamanın önüne bugüne kadar bir türlü geçilememiştir.
KİTAP EVİNDE HAZIR
Bazı okullar, bu konuda daha da ileri giderek öğrenci velilerinin cep telefonlarına mesaj atmak suretiyle; “Öğrencinizin Ders Kitapları…………Kitap Evinde Hazırdır.” gibi mesajlar atılmakta ve öğrenci velilerini direk o kitapçılara yönlendirmektedirler. Okul kıyafetlerinde de aynı uygulama devam etmektedir. Bu durumda öğrenci velisinin yönlendirildiği kitapçı ile pazarlık etme şansı bile ortadan kalkmaktadır.Uygulamanın böyle devam etmesi halinde zaten zor durumda olan birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda bırakılacaktır.Uygulamanın böyle devam etmesi halinde zaten zor durumda olan birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda bırakılacaktır.Okulların açılmasına günler kala, uzun süredir durgun geçen piyasanın hareketleneceğini uman kent merkezindeki kitap ve kırtasiyeciler yine umduklarını bulamayacaklar.Çünkü; Hükümetin ders kitaplarını bedava dağıtmaya başlaması nedeniyle yüzde 50’lere varan iş kaybı meydana gelmiştir. Ayrıca bazı marketlerin kilo işi defter satması da sektöre darbe vurmaktadır. Oysaki kilo işi satılan defterler defolu ve büyük ölçüde rutubetli ürünler olup, sağlıklı bir şekilde kullanılması da mümkün değildir.
Bedava kitap dağıtım projesinin kitap ve kırtasiyeciler büyük ölçüde mağdur ettiğini maddi anlamda büyük zararlar oluşturduğu orta yerde dururken, Kırtasiyecilerin asıl sermayesi olan kitapların 8-9 yıldan bu yana bedava verilmesi, ücretsiz kitap dağıtımının ilköğretimden sonra ortaöğretime de verilmesi kırtasiyeci esnafını güç durumda bırakmıştır. Hükümet veli ve öğrencileri düşünürken, Türkiye de 100 bine yakın kırtasiyeci esnafını da maalesef mağdur etmiştir.
Hükümetin kırtasiyeci esnafımıza sahip çıkmaması durumunda, daha önce kepenk kapatan esnaflarımıza yenilerinin de eklenmesi kaçınılmaz olacaktır.
Esnafımız bu sorunlarla uğraşırken, bir yandan marketler, bir yandan, avm’ler bir yandan mahalle bakkalları bir yandan okul kantinleri defter, kalem ve benzeri ürünler satmaktalar, en azından bunların önüne geçilmesi gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Karaca, bütün bu olumsuzluklara rağmen yeni okul sezonunun, bütün esnafa moral ve bol kazanç getirmesi temennisinde bulundu.

 
Narmanlı'da meydan düzenlemesi
 
Müftüler Pasinler'de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koçak'tan Hancı'ya övgü
Milli okçu Doğan Hancı, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı ziyaret etti.
Mİnikler okulla tanıştı
Erzurum’da, ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayan öğrenciler ...
2'inci el piyasasında öğrenci damgası
Erzurum’da üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte ikinci el eşya ...
 
Atatürk Üniversitesinden taziye mesajı
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Afyonkarahisar’da yaşanan elim patlama ...
Esnaf'ta 90 binlik sevinç
Atatürk Üniversitesi’nin yeni kayıt yaptıracak 30 bin öğrenciyle beraber ...
Gençlere DapGenç müjdesi
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2012 Yılı Gençlik Destek Programı ...
 
Atatürk Üniversitesinde kayıt yoğunluğu
Atatürk Üniversitesi’nin fakülte ve yüksek okullarında 2012-2013 eğitim ...
Dil eğitiminde Aziziye farkı
Aziziye Eğitim Kurumlarında dil eğitimi yaz okullarıyla devam ediyor.
KYK’dan danışmanlık hizmeti
KYK çalışanlarının öğrencileri otobüs terminallerinde ve garlarda karşılayarak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri