Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>EĞİTİM
17 Şubat 2021 Çarşamba - 04:34

YÖK’ten Hukuk Fakültelerine giriş açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Hukuk Fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltilmesini kararlaştırdı.

YÖK’ten Hukuk Fakültelerine giriş açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Hukuk Fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltilmesini kararlaştırdı.
YÖK'ten yapılan açıklamada, yükseköğretim çağındaki gençlerin hukuk eğitimine talepleri giderek arttığına dikkat çekilerek, "Sosyal adalet, imkân ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde yükseköğretime ulaşılabilirlik esastır. Bu husus istisnasız eğitim öğretimin tüm alanlarında geçerlidir. Yükseköğretime, bu kapsamda 'hukuk eğitimine' ulaşma imkân ve seçenekleri arttırılırken eğitim öğretimde nitelik ve kalitenin düşürülmemesi, bilakis yükseltilmesi temel hedeftir" denildi.
Ülkede 47’si devlet, 37’si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi olduğu kaydedilerek, "Hukuk fakültelerindeki asgari yeterlilikler konusunda aldığımız tedbirlere devam ediyoruz. Yeni YÖK olarak, hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretim programlarında aksaklığa yol açmamak için asgari yeterlilikler konusunda son derece hassas davranmaktayız. Bu hususu teminen ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerindeki hukuk fakülteleri için bir dizi tedbir almış olup, almaya da devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.
Alınan tedbirlerden ilkinin “Asgari öğretim üyesi sayısı” olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinde eğitim öğretime başlayabilmek için kadrolu 6 farklı anabilim dalında asgari 8 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi bulunması şart koşulmaktadır. Bir kısmı yeni kurulmuş bazı hukuk fakültelerine ise öğrenci kontenjanı tahsis edilmemiştir. Bu hukuk fakültelerimize öğretim elemanı yetiştirmek üzere anabilim dalları kurulmuş, bu anabilim dallarına atanan öğretim elemanları lisansüstü eğitimlerini tamamlamak üzere ülkemizin akademik kadro bakımından en zengin hukuk fakültelerine görevlendirilmişlerdir. Yeni kurulan fakültelerimiz için bu hukuk fakültelerinde yetiştirilmek üzere alınan 'öncelikli alan' araştırma görevlileri dâhil olmak üzere 1.013’ü kız, 888’i erkek olmak üzere toplam 1.901 araştırma görevlimiz bulunmaktadır."
"Öğrenci kontenjanı tahsis etmediğimiz, fakat araştırma görevlisi yetiştirdiğimiz hukuk fakültelerine, 'kamu zararına yol açmamak için' dekan ataması, idari kadro ve bina tahsisi yapılmamıştır" denilen açıklamada, "Bu fakültelerimizde dekanlıklar, başkaca üniversitelere doktora eğitimi için gönderilen araştırma görevlilerinin işlemlerinin takibini yapmak üzere Rektörler (uhdesinde) veya vekaleten görevlendirdikleri bir öğretim üyesi tarafından yürütülmektedir. Kamuoyundaki kimi hukuk fakültelerimizde 'hukukçu' olmayan dekan görevlendirmesi yapıldığı yolundaki bilgi, esasen bu fakültelerle ilgili uygulamaya dayanmaktadır.
Aldığımız tedbirlerden ikincisi: Yükseköğretim Kurulu olarak yıllardır dile getirdiğimiz ve en nihayet yasal zemine kavuşan 'Hukuk Meslekleri İcra Sınavı'dır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanuna eklenen 'Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı' ile avukatlık veya noterlik stajına başlamak, adli ve idari yargı hâkimliği sınavlarına girebilmek için bu mesleklerin kanunlarında öngörülen şartlarla birlikte bu sınava girip başarılı olmak şarttır. Yükseköğretim Kurulu olarak, meslek icra sınavlarının sadece 'hukuk' ile sınırlı kalmamasına ve genişletilmesinin doğru olacağına inandığımızı da burada ifade etmek isteriz" ifadelerine yer verildi.
Alınan tedbirlerden üçüncüsü ise şöyle açıklandı:
"Adayların ilgili puan türündeki 'başarı sıralaması şartı'dır.
Devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerine yerleşebilmek için öğrencilerimizin, YKS’deki başarı sıralaması belirleyicidir. Hukuk fakültelerine yerleşebilmek için bu şart, 2018/2019 eğitim öğretim yılında 190 bin iken; 2019/2020 eğitim öğretim yılında 125 bin olarak uygulanmıştır.
"ADALET BAKANLIĞININ TALEBİ DE DİKKATE ALINARAK '2022-YKS’DEN İTİBAREN' 100 BİNE YÜKSELTİLDİ"
Açıklama şöyle devam etti:"Yeni YÖK olarak, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hukuk fakültelerine yerleştirmedeki başarı sırası şartının yükseltilmesini önemsemekteyiz. Bu doğrultuda Adalet Bakanlığı’nın 23.09.2020 tarihli yazısında ilettiği talebi de dikkate alınarak hukuk fakültelerine yerleştirmedeki başarı sıralaması şartı, YÖK Genel Kurulu’nun 11.02.2021 tarihli kararıyla 2021-2022 yılı öğrenci yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere 125 binden 100 bine yükseltilmiştir.
Bu konuda birkaç hususu vurgulamak gerekir. 'Rasyonel ve bilimsel planlamalar' sonucunda tahsis edilen hukuk fakültesi kontenjanlarına, 190 bin başarı sıralamasının geçerli olduğu 2019 yılında 15 bin 721; başarı sıralaması şartının 125 bine yükseltildiği 2020 yılında ise 15 bin 70 öğrencimiz yerleşmiştir (Diğer bir ifade ile Yeni YÖK’ün Türk yükseköğretim sistemine kazandırdığı başarı sıralaması şartının kendi içinde kontenjan planlamasına da kalite odaklı katkı sağladığı görülmektedir).
2020-YKS’de, devlet üniversiteleri hukuk fakültelerine en düşük puanla yerleşen adayın başarı sıralaması 33 bin 813; vakıf üniversiteleri hukuk fakültelerine yerleşen en düşük puanlı adayın başarı sıralaması ise 125 bindir. Bu rakamlar başarı sıralaması şartının yükseltilmesinin önemine de işaret eden bir husustur.
"YÖK OLARAK, KARAR SÜREÇLERİNDE TEDRİCİLİĞE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"
Açıklamada şu değerlendirmeye yer verildi:"Diğer taraftan Yeni YÖK olarak, karar süreçlerinde tedriciliğe özel önem vermekteyiz. Bu bağlamda hem üniversiteye hazırlanan adaylarımız ile ailelerinin beklentilerinin ve idareye olan güveninin korunması hem de vakıf üniversitelerinin, gerekli tedbirleri almaları ve kontenjan planlamalarını gerçekçi, daha rasyonel ilkeler çerçevesinde yapmalarına fırsat tanınması elzemdir. Bu sebebe binaen hukuk fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 100 bine yükseltilmesine, fakat bu değişikliğin, 2022 yılında yapılacak YKS sınavında uygulamaya girmesine karar verilmiştir."

 
‘Gara düştü, Allah’ın izniyle iş bitti’
 
Konut fiyat endeksi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’den AİÇÜ’ye işbirliği köprüsü
Prof. Dr. Çakmak ile yönetim kuruluna ziyaretlerinden dolayı teşekkür ...
Büyükşehir mesleki eğitim kurslarını güçlendiriyor
Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında kentteki ...
YÖK karar aşamasında
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Sağlık Bakanlığından ...
 
ATAUNİ Varlık Yönetimi eğitimleri tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Yeni YÖK Vizyonu çerçevesinde yürütülen Yeni Nesil ...
Erzurum’da köy okulları yüz yüze eğitime başladı
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, Türkiye genelindeki ...
Çakmak ETÜ'nün dijital dönüşüm sürecini paylaştı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, TRT ...
 
Bakan Selçuk’tan yarıyıl mesajı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Çocukları yüz yüze eğitime başlayan ...
Selçuk’tan Özel Eğitim Okulları açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ‘Özel Eğitim Mesleki Gelişim Programları’ ...
Saraç Yeni YÖK vizyonunu paylaştı
Yekta Saraç, "Yeni YÖK olarak kaliteyi, şeffaflığı ve liyakati önceleyerek ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri