SUNUM: Bu haftaki Yerel Yönetim durağımız Yakutiye Belediyesi. Yakutiye’ye özel bir yaklaşım, sorunlarına özel bir dikkat ve hassasiyet, geleceğine çağdaş bir ufuk kazandırmak yolunda önemli bir süreci yöneten Başkan Ali Korkut, ilçenin son on yıllık belediyecilik serüvenini paylaştı bizlerle. ‘Önemli olan eser bırakmak, önemli olan Erzurum’a hizmet vermektir diyen Başkan Korkut, on yıllık dönemde özellikle tarihi mekan ve alanlarda kaydettiği hizmetleri iki net vurguyla kaydediyor: Erzurum Sevdası..
Yerel yönetimde AK Parti’yle hayata geçen ve hemen tüm kesimlerce takdir ve ilgi bulan AK Belediyeciliğin küresel bir model oluşturduğuna dikkat çeken Korkut, bu modelin milli iradeye sevgi ve saygı temelli olduğuna işaret ediyor.
Korkut’un aktarımıyla Yakutiye’nin son on yıllık yerel yönetim sürecini paylaşıyor, Erzurum’un çekirdeğini oluşturan ilçeye hizmet veren herkes ve her kesimi kutluyoruz. Mahmut AKDAĞ DADAŞ GAZETESİ
YAKUTİYE İLÇE BELEDİYESİ TARİHİ
Yakutiye’nin Belediyecilik tarihi nedir?
KORKUT: Yakutiye İlçe Belediyesi; 1994 Mahalli İdareler seçimleriyle Alt Kademe Belediyesi olarak kuruldu. 2009 seçimleri ve 5747 sayılı yasayla Yakutiye, Kazım Karabekir, Dumlu, Dadaşköy Belediyelerinin katılımıyla İlçe Belediyesi statüsüne kavuştu. 842 km2 büyüklüğünde hizmet alanına sahip Yakutiye Belediyesi sınırları içerisinde; 44 mahalle, 161 cadde ve 1600 sokak bulunuyor. Yakutiye İlçe Belediyesi, 842 km2 büyüklüğündeki hizmet alanıyla, Yalova dahil çok sayıda ilden daha büyük alana sahip.
Nasıl bir belediye devraldınız?
KORKUT: Göreve 830 personel, 75 milyon kamu borcu, 10 milyonun üzerinde piyasa borcu ile 12 milyon işçi alacaklarından oluşan muazzam bir yükle başladım. O günün Yakutiye İlçe Belediyesi'nin aylık personel gideri 1.7 milyon lirayı bulmaktaydı.
SSK VE MALİYE BORÇLARINI SIFIRLADIK
Bir belediyenin hizmet yapabilmesinin iki temel sac ayağı vardır. Bunlardan birisi personel yapısı, diğeri ise ekonomik durum. Personel yapımızda oldukça iyileşme sağladık. Teknik eleman yapımız belirli bir seviyeye ulaştı. Ekonomik karne olarak, çok şükür akılcı yönetimlerle büyük projelere imza atmayı başarabildik. Ancak belediyenin sırtında adeta dağ gibi bir yük vardı. SSK ve Maliye borçları. Kazımkarabekir, Dumlu, Dadaşköy ve Yakutiye belediyelerinin kuruldukları gönden sonra biriken SSK ve Maliye borçları önümüzde en ciddi engeli oluşturuyordu. 150 milyon lirayı bulan SSK ve Maliye borcunu ödeyerek, belediyenin önündeki bütün engelleri kaldırdık.
İşe, hizmette standart oluşturma, akıllı kent sistemlerini oluşturarak başladım. Eğer bu tablo içerisinde başarıya ulaşmak istiyorsanız işe temelden başlamanız gerekiyordu. İşe buradan başlamak bizi bu günlerimize getirdi. Hamd olsun.
Yakutiye Belediyesi, bütün göstergeleriyle kötünün ötesinde bir haldeydi. Çıkış için azim, doğru anlayış ve doğru yerden başlamak gerekiyordu. TSE EN 9001 Kalite Yönetimi Sertifikası ile kurumsallaşma ve standartlaşmaya geçiş yaptık. 2010 yılında Akıllı Kent Otomasyon Sistemini kurarak yola çıktık. Akılcılık, çağdaş anlayış ile çıktığımız yolda, ilk önce fazla personel yükünden kurtulduk.
YAKUTİYE’NİN GÖSTERGELERİ NASIL DEĞİŞTİ
Yakutiye Belediyecilik bazında nasıl bir değişim ve dönüşüm kaydetti?
KORKUT: Yakutiye İlçe Belediyesi, mevcut sorunlu yapısıyla belediye olmaktan çok uzaktaydı. Bunun için yeni bir başlangıca ihtiyaç vardı. 2009 yılında belediye bütçemiz 37,6 milyon civarındaydı. Bütçenin 28.2 milyonu personel harcamalarına gitmekteydi. 2010 yılı bütçemiz 35.4 milyon, personel giderimiz ise 25.9 milyon lirayı bulmaktaydı. Değişim için değişime inanmak, Türkiye'nin değişiminde öncü bir Liderini (Recep Tayyip Erdoğan)ı örnek alıp aynı yolda yürümek gerekiyordu.
İş bilenin kılıç kuşananın ata sözünde kendini bulan bir anlayışla, merkezi idare paylarıyla yetinmedik. Belediyenin hantal yapısını aktif konuma getirirken, yaptığımız projeler ile artı değerler ürettik. Düşünülebilir mi? Yakutiye'nin bütçesi 160 milyon lirayı aşmıştır.
Yeni bir anlayışla çıktığımız yolda 8'nci hizmet yılımızı geride bıraktık. 600 dönüm alanda kamulaştırma çalışmalası yaptık, Üç Kümbetler, Yakutiye ve Muratpaşa Kent Meydanları, İstanbulkapı restorasyon ve çevre düzenlemesi, onlarca park, mesire alanı kazandırdık. Kentsel dönüşüm için model olacak Yeşil Yakutiye projemiz büyük bir başarı öyküsünü yansıtıyor. Yüzümüz ak olarak büyük bir yükün altından kalkmanın gururunu yaşıyorum.
YAKUTİYE, ÇIĞIR AÇTI
Bir mimar olarak Yakutiye’nin tarihle bugünü buluşturan çizgiye ulaşması yolunda önemli atılımlar gerçekleştirdiniz. Özellikle Kentsel dönüşümde Yakutiye öncü bir rol oynadı. Bu konudaki tespitleriniz ve yaklaşımınıza esas teşkil eden anlayış nedir?
KORKUT: Erzurum'da kentsel dönüşüm bizim dönemimizle başladı. Yaptığımız kamulaştırmalar, uyguladığımız projeler ülke genelinde örnek model olacak özellik ve insan yaşamını değiştiren içerik oluşturmuştur. Hasanibasri Kentsel Dönüşüm Projemiz, kamulaştırmanın ardından yapım sürecini tamamlamaktadır. Yeşil Yakutiye, örnek projemiz dönüşümün nasıl olması gerektiğini yansıtan önemli bir örnektir.
Eski Erzurum Anlayışı Hacıcuma Projesinde Yaşayacak
Üç Kümbetler’den Hacı Cuma’ya projelerinizi paylaşır mısınız?
KORKUT: Kentsel Dönüşüm, Erzurum merkezini harabe, virane ve gecekondudan temizlemek için 2010 yılında başladığımız bir hamleydi. İlçe belediyesini aşan hamleyle, belediye bütçesini katlarken, bir yandan da yaptığımız kamulaştırmalar ile inşaat sektörünü yıllarca ayakta tutan güç olduk.
Ürettiğimiz arsalar, Erzurumlu müteahhit ve yapım firmalarının ortaya koyduğu başarıyla yerel ve milli anlayışına örnek oluşturdu. Bu anlayış ile kentsel döşümün ustalık dönemine geldik. Erzurum'a kazandıracağımız Hacıcuma Projesi ile özlenen Erzurum mahalle kültürü hayat bulacak.
Hacıcuma, Taş Mescit, Kadana, Dervişağa, Habibefendi, Narmanlı mahallesinin bir bölümünü içerisine alan 125 bin metrekare alanda kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Alanı, genişliği 20 metreyi bulan geniş bir yol ile çevirdik. Allah izin verirse, bu yaz Hacıcuma Projemiz başlayacaktır.
CUMBALI ERZURUM EVLERİ, DAR SOKAKLAR
Hacı Cuma Projesinin açılımı nedir?
KORKUT: Hacıcuma Proje alanı 125 bin metrekareden oluşmaktadır. Burada uygulayacağımız proje ile tek katlı, iki katlı evler inşa edeceğiz. Proje çalışmaları tamamlanmakta olan Hacıcuma, özgün bir Erzurum mahallesi olarak inşa edilecek. Cumbalı evler, dar sokakların yer alacağı Hacıcuma'da insanlar evlerine giderken komşusuyla selamlaşacak, çocuklar sokaklarda oynayabilecek.
Yaklaşık 200 evin inşa edileceği proje alanı araç trafiğine kapalı olacak. İnsanlar araçlarını otoparka bırakarak evlerine yürüyerek gidecekler. Mahalle kültürünün yaşanabilmesini sağlayacak her ayrıntının düşünüldüğü bir proje ortaya koyacağız. Hacıcuma, benim Erzurum'a kazandırdığım önemli bir değer ve eser olacaktır.
YAKUTİYE ERZURUM’UN ÖZÜDÜR
Hayal ettiğiniz Yakutiye’yi tarif eder misiniz? Projeleriniz hayallerinizle örtüştü mü?
KORKUT: Bir kente belediye başkanı olursanız en çok neyi veya neleri yapmak istersiniz diye bir soru sorulur. Benim hayalimdeki Yakutiye için hayalimde yer alan çalışmaları çok şükür ki, bir biri ardına gerçekleştiriyorum. Benim hayalim, Erzurum merkezini tarihi eserlerinin gün yüzüne çıkartılması, merkezin kültür turizmi açısından ön plana çıkabilmesiydi. Yakutiye Medresesi ve Lalapaşa Camii, Muratpaşa Camii, Hamamı ve Ahmediye Medresesi, İstanbulkapı tamamladığım eserler oldular. Üç Kümbetler, uzun uğraşlar sonucu uygulama projesini şükürler olsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan çıkarmayı başarabildik. 2017 gününde başlayan uygulama, 2018 yılında da hızla devam edecek. Allah nasip ederse projenin 2019 yılında tamamlanmasını planlıyoruz.
Kentsel Dönüşüm, Yakutiye için, Erzurum merkezi için büyük bir zorunluluk olarak karşımızda duruyordu. Hedefim 250 bin nüfuslu bir Yakutiye idi. Şimdilik 200 bin sınırındayız. Merkezde gerçekleştirdiğimiz dönüşüm projeleri ile ilçe nüfusu yükselirken, nitelikli bir nüfus oranında da artış sağlanacaktır. Şehir merkezini adeta ören niteliksiz yapılar, gecekondular büyük oranda kamulaştırmalar ile temizlendi.
Yakutiye Belediyesinin geldiği noktayı, yaşanan değişimi gözle görülür bir konuma getirdik. Kamulaştırma için 8 yılda yaklaşık 300 milyon lira para harcadık. İlk örneğimiz olan Hasanibasri'de eksik şeyler olsa da Yeşil Yakutiye, örnek bir proje olarak karşımızda durmaktadır.
Hacıcuma, Taş Mescit, Kadana, Yegenağa, Aşağı Habibefendi ve Narmanlı mahallesinin bir kısmını içerisine alan devasa büyüklükte ki alanda örnek bir proje için çabalıyoruz. Tarihi eserlerin insanla buluşmasının yanı sıra örnek olarak bırakmak istedğim bir eserde Hacıcuma projesi. Proje, inşallah bu yıl uygulama safhasına gelecektir. Yapım proje çalışması bitmek üzere. İfade ettiğim gibi örnek bir Erzurum mahallesi olarak burayı hayata geçireceğiz.
Tarihi eserleri ve kentsel dönüşümü niçin bu kadar önemsiyorum; Erzurum ölçeğinde çok büyük olan bu projeler ile şehrin geleceğe yönelişini sağlıyoruz. Bunun için çok önemli. Gelecek yönetimler de bu istikamette yol alacaklar. Daha ortaya çıkarılacak çok eserimiz var ve daha yıkılacak çok sayıda niteliksiz bina bulunuyor.
Erzurum'un kurtuluşu, şehir merkezinde yer alan tarihi eserlerin tamamının gün yüzüne çıkarılması. Bu tek başına yetmeyecektir, ayrıca bu eserleri aynı düzlemde, platformda sunabilmek gerekiyor. Bu sunumun görselliğini sağlayabilmek için niteliksiz binaların ortadan kaldırılması, yani kentsel dönüşüm gerekiyor.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Yakutiye’deki fiziki gelişmelere paralel olarak yürüttüğünüz, AK Belediyeciliğin temeli olan Sosyal Belediyecilik alanında neler gerçekleştirdiniz?
KORKUT: Yakutiye Belediyesi olarak sosyal belediyecilik alanında halkın öncelikleri, ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak projeler geliştirildi. Engelleri aşan, engelli kardeşlerimize yönelik çalışmalarımız, sıcak samimi ve doğal yaklaşımımız ile yanlarında olduk. Yakutiye, ilçe yapısı olarak gelir seviyesi düşük çok sayıda ailenin de yaşam sürdüğü bir alan.
Yoksul ailelere yönelik özellikle Ak Parti iktidarıyla düzenli bir yardım akışı sağlanmış bulunuyor. Yaşlılar, engelliler, bunlara bakanlar için bakım aylığı, kömür yardımı gibi sosyal devletin bütün gerekleri yerine getirilmektedir. Yerelde ise belediye olarak bizde elimizi onlara uzatmaya gayret ediyoruz.
Bu amaçla bizzat evlerine giderek, kapılarını çalarak yoksulluk sınırında yaşayan insanlarımızı ziyaret ediyorum. Evlerinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayarak onlara destek oluyoruz. Her yıl odun ve kömür yardımlarımız ise bu ailelerimiz için umut oluyor. Bu kadar değil, elbette eğitimde, sosyal etkinliklerde ilçe halkımızın ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmaları büyük bir şevkle gerçekleştiriyoruz.
KÖYLERİMİZİ İHYA EDİYORUZ
Belediyemize bağlı 36 köy/mahallemiz bulunuyor.36 köyümüzde köy içi yolları, okul, kuran kursu ve cami gibi ilgili bölümlerini asfaltla buluşturduk. WC, Gasilhane, Taziye Evi yaptık. Çok şükür köylerimizde artık toz kalkmayacak, yağmurlu havalarda diz boyu çamur sorunu yaşanmayacak.
Köy için yaptığımız asfalt çalışmasının yanı sıra köylerimizde köy odaları, tuvalet ve benzeri ortak kullanım alanlarında önemli hizmetler gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra okul, kuran kursları ve camilerde de tadilat ve tamirat işlerini gerçekleştiriyoruz. Köylerin, yaşam koşulları, konfor olarak şehir merkezine yaklaşması en önemli amacımız.