AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Kahraman Türk Kadını Nene Hatun’un vefatının 58. yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Yılmaz mesajında şunları kaydetti; “Nene Hatun, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Erzurum Aziziye Tabyası'nın savunulmasında canla başla çalışarak adını tarihe yazdıran Erzurumlu kahraman bir Türk kadınıdır. Aziziye Tabyası'nın savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877 yılının 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gecesi, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan askerlerimizi uykuda yakalayıp, şehit ettiler.Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulan bir er haberi Erzurumlulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra "Moskof (Rus) askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi" şeklinde minarelerden Erzurum halkına haber verildi.Bu haberin ardından Erzurum halkından silahı olan silahını, olmayanlar ise balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladılar. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan Nene Hatun da vardı.Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda öldüler. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar.Aziziye Tabyası'nın demir kapılar kırılıp içeri girildi. Göğüs göğse bir savaş başladı. Mükemmel silâhlarla donanmış Rus ordusu; baltalı, tırpanlı, taşlı, sopalı halk karşısında yarım saat tutunabildi. 2300'e yakın Rus askeri öldürülüp, Tabya geri alınmıştır. Osmanlı tarafı ise 1000 kadar şehit vermiştir.
Nene Hatun Erzurum'un her karış vatan toprağında cephane taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hatun'un ve sivil insanların da payı çok büyüktü. Savaştan sonra Nene Hatun, Erzurum'da destan kahramanlarına yaraşır bir asaletle yaşadı ve hayata veda etti.
Kahraman Türk Kadını 22 Mayıs 1955'de zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında iken hayata gözlerini kapadı ve kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir.
Nene Hatun Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden üç ay önce “yılın annesi” seçilmiştir.
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Erzurum'da yaralı insanlarımıza gösterdiği şefkat ile gönüllerde taht kuran ve memleket sevgisiyle hepimiz için önemli bir örnek teşkil eden, düşmana karşı gösterdiği takdir edilesi mücadeleyle millî ruhumuzun en önemli savunucularından kahraman Türk kadını Nene Hatun'u ölümünün 58. yılında rahmetle, minnetle andığımızı ifade etmek istiyorum. Bu vatan uğrunda şehit olan tüm insanlarımıza da Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.
Bugün bizler Nene Hatun'un torunları olarak birlik ve beraberlik içinde Türk milletinin gücünü tüm dünyaya göstermek zorundayız ve bunun için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız.
25 Mayıs 1983 yılında kaybettiğimiz usta edebiyatçımız üstat Necip Fazıl Kısakürek'i, Erzurum'un tarihe iz bırakanlarından İbrahim Hakkı Hazretlerini, Alvarlı Efe'yi, şair Nef'i'yi, Emrah'ı, Sümmanî'yi, Reyhanî'yi de rahmetle ve minnetle anıyor, Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum.”