Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
6 Mart 2015 Cuma - 09:54

Yurttaş’tan tarih uyarısı

Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Tarihi bir kent olan Erzurum’da birçok tarihi kültürel yapıların ilgisizlikten yok olduğunu belirterek geride kalanların bir an önce kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Yurttaş’tan tarih uyarısı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Tarihi bir kent olan Erzurum’da birçok tarihi kültürel yapıların ilgisizlikten yok olduğunu belirterek geride kalanların bir an önce kurtarılması gerektiğini dile getirdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Büyükşehir ve Yakutiye Belediyelerinin Tarihi kültürel yapılarla ilgili güzel çalışmalar başlattığını belirterek, bu çalışmaların ivedilikle tamamlanması gerektiğini söyledi.
TARİHE AÇILAN KAPI ERZURUM
Tarihi Erzurum’un tarihi yapıları hakkında GÜNEBAKIŞ’a özel açıklamalarda bulunan Yurttaş, “Erzurum tarihi bir kenttir. Dolayısıyla bu tarihi kentin vasıflarının en önemli yanı da pek çok kültürel varlığın şehrimizde yer almış olmasıdır. Erzurum’daki kültür varlıklarını biz 3 ana gruba ayırıyoruz. Saltuklu Beyliğine ait eserler, İlhanlı Dönemine ait eserler ve Osmanlı Dönemine ait eserlerdir. Bunlardan özellikle Saltuklu ve İlhanlı Dönemi eserleri sayısal olarak az ama yapısal olarak son derece önemli eserleri içersinde barındırıyor. Bilhassa Erzurum Kalesi, Ulu Camii, 3 Kümbetlerdeki Emir Saltuk Türbesi. Bunlar Saltuklu Dönemi eserleridir. Anadolu’nun da hem en erken eserleri hem de en görkemli eserleri arasındadır. İlhanlı Dönemi olarak tanımladığımız eserlerin içersinde Çiftte Minareli, Yakutiye ve Ahmediye Medreseleri var. Bunun dışında kalan camiiler, hamamlar, türbeler ise Osmanlı Dönemi eserleridir. Şimdi bu eserlerin geleceğe aktarılması bizlerin ve şehir yöneticilerinin en önemli vazifesidir.” dedi.
TARİH YEŞİLLENDİRİLMELİ
Tarihi yapıların çevrelerine müdahale edilmesi gerektiğini dile getiren Yurttaş, “Tarihi eserlerin etrafının boşaltılarak ağaç veya çimlendirilerek yeşillendirilmesi, çevrelerinin temiz tutulması, şehri gezmeye gelen turistlerin bu eserleri çok iyi algılayabilmeleri sağlanması birinci derece şehrin yöneticilerin görevleri arasında. Ben öyle inanıyorum ki özellikle Büyükşehir ve Yakutiye Belediyesi bu konuda çalışmalara başladılar. İnşallah şehrimiz ilerisinde daha güzel bir görünüme kavuşacak. Çünkü Erzurum gerçekten güzelliklere layık olan bir şehirdir. Bu tarihi eserlerin onarılarak, çevrelerinin temizlenerek, güzelleştirilerek ziyarete açılması gerekmektedir. Şuanda bilindiği gibi Erzurum Kalesi çevresinde bir çalışma var. Kalenin etrafında çok kötü bir görüntü var. Buradaki çalışmalar biran evvel hızlandırılarak tamamlanmalıdır. Özellikle 3 Kümbetler ve çevresinin de bu kapsamda ele alınmasını gerekiyor. Çünkü birkaç senedir şehrin görüntüsü hiç iç açıcı değil. Şehrimizin tarihi yapıları 1739 yılına kadar dayanıyor. Çoğu yapılarımız bakımsızlık yüzünden yok oldu. Geride kalanların kurtarılması gereklidir.” diye konuştu.

 
‘Rızkın Sahibi Allah’tır’
 
Kastamonu Akdağ’ı ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11. Kar Film Festivali’nde 200 film yarışacak
İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen Uluslararası Kar ...
Öztek tarihe ışık tuttu
Prof. Dr. İbrahim Öztek’in “100. Yılında Ermeni Sorunu” isimli yeni kitabı çıktı.
Gençlik İbrahim Hakkı’yı öğrendi
Gençlik Merkezlerinin düzenlediği “İbrahim Hakkı Hazretlerini Anma Etkinliği” ...
 
Erzurum’dan İstanbul’a sanat çıkarması
Erzurumlu Ressam İsmail Tetikçi resim sergilerine bir yenisini daha ekliyor
‘Dünya bu katliama sessiz kaldı’
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karabulut , dünya kamuoyunun ...
Büyükşehir ekipleri beğeni topladı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi, Türkiye Halk Oyunları ...
 
Türk Halk Kültürüne yarışmalı destek
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ile Erzurum İl Temsilciliği tarafından ...
11 STK’dan Şehadet Gecesi
21 Şubat Cumartesi günü Yenişehir'de bulunan Necip Fazıl Kısakürek Kültür ...
KÜNİB’ten yeni bir eser
“Kavimler Göçünden Orta Asya-Kafkasya-Anadolu” temalı “KÜNİB Uluslararası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri