Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
YSK itirazları karara bağladı
YSK itirazları karara bağladı
TBMM'de yoğun gündem
TBMM'de yoğun gündem
MHP'de Başkanlık Divanı açıklandı
MHP'de Başkanlık Divanı açıklandı
SSB’den 'BAYKAR' açıklaması
SSB’den 'BAYKAR' açıklaması
'Dikkatlerin Gazze'ye yoğunlaşmasını diliyoruz'
'Dikkatlerin Gazze'ye yoğunlaşmasını diliyoruz'
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
14 Haziran 2022 Salı - 10:03

'81 İlde Çocuk Hakları İl Çocuk Komitelerini kurduk'

Bakan Yanık, ‘Her alanda olduğu gibi çocuklar söz konusu olduğunda da en güçlü ortağımız halkımız. Bütün hizmetlerimiz toplumsal farkındalığın sağladığı destekle güçleniyor ve amacına ulaşıyor' diye konuştu.

 81 İlde Çocuk Hakları İl Çocuk Komitelerini kurduk

Bakan Yanık, ‘Her alanda olduğu gibi çocuklar söz konusu olduğunda da en güçlü ortağımız halkımız. Bütün hizmetlerimiz toplumsal farkındalığın sağladığı destekle güçleniyor ve amacına ulaşıyor. diye konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çanakkale’de 'Çocuk Hakları Sokağı'nın açılışına katıldı.
Çanakkale’de, Anadolu Hamidiye tabyalarında oluşturulan ‘Çocuk Hakları Sokağı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Çocukların neşesini ve heyecanını görmek beni mutlu etti. Çocuk Hakları Sokağı, çocukların ilgisine çok mazhar olacak. Bugün, büyük ve güçlü Türkiye’nin doğuşuna şahitlik eden, bütün zorluklara karşı kale gibi duran şehrimiz, Çanakkale’mizde bir arada olmanın mutluluğu içindeyiz. Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla yâd etmek istiyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Destanlara konu olan tarihi ve doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Çanakkale’mize 2021 yılında yine gurur verici bir eserimizin açılışı için gelmiştik. Üzerinden henüz bir yıl geçmeden bu defa çocuklarımız için bu güzel şehirdeyiz. Çanakkale’ye layık özel bir projeyi hayata geçireceğiz” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ HEM AİLELERİMİZİN HEM DE BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ”
Sokağın, Anadolu Hamidiye tabyalarında açılmasının bir tesadüf olmadığını belirten Bakan Yanık, “Çocuk Hakları Sokağımızın Çanakkale’de açılması hem de tabyaların bulunduğu mekanda açılması bir tesadüf değil. Biz her zaman geçmişten geleceğe uzanan bir köprüyü kurmanın hedefi taşıyoruz. Geçmişimizden, tarihimizden aldığımız güçle, şehitlerimizin maneviyatından aldığımız güçle geleceği kurma arzusunda olduğumuzu hep söyledik. Geleceği ifade eden çocukların işte bu tabyalarda Çocuk Hakları Sokağını kurmak, geçmiş ile geleceği tekrar birleştirmek arzumuzun o sürekliliği sağlamak tarihimizden aldığımız büyük birikimi geleceğe taşımak arzumuzun bir yansımasıdır. Çocuklarımız hem ailelerimizin hem de bizim göz bebeğimiz. Hayata merhaba diyen her çocuğun kulağına ezan okunur ve güzel bir isim verilir. O çocuk ailesine göz aydınlığı ve umut olur. Onların iyi yetişmeleri, ahlaklı, dürüst, faydalı ve çalışkan insanlar olarak hayata katılmaları, bizim en büyük zenginliğimizdir” ifadelerine yer verdi.
“81 İLİMİZDE ÇOCUK HAKLARI İL ÇOCUK KOMİTELERİNİ KURDUK”
“Biz, bu zenginliği korumak ve çoğaltmak için sürekli çalışıyor, yeni politikalar ve bakış açıları geliştiriyoruz” diyen Bakan Yanık, “Oluşturduğumuz Çocuk Danışma Kurulumuz bu çalışmalarımızın bir ürünü. Danışma Kurulumuzla, çocuklarımızın yüksek yararı için yine onların sözlerine kulak veriyoruz. Bu amaç doğrultusunda iki gündür burada toplantılar gerçekleştiriyor, yeni döneme dair yol haritalarımızı güncelliyorsunuz. Ülkemizin katıldığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme gereği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak 81 ilimizde Çocuk Hakları İl Çocuk Komitelerini kurduk. Bu komitelerde çocukları ilgilendiren her konuda onların duygu ve düşüncelerini dinliyor, görüşlerini alıyoruz. Kişilik gelişimlerinin ve kendilerini ifade etme becerilerinin güçlenmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte çocuğun bütün haklarının korunması ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi çocuğa dair sosyal politikalarımızın temelini oluşturmaktadır. Bakanlığımız çocuklara yönelik hizmet politikalarını, yine onların en üstün yararı doğrultusunda aile odaklı yaklaşım önceliğiyle belirlemektedir. Çocukların şefkat ve merhametle beslendikleri, güven duyarak güç kazandıkları bir ortamda büyümelerini sağlamak, çocuk bakım ve koruma hizmetlerimizin temel ilkesidir. Bu doğrultuda çocuklarımızın aileleri yanında desteklendiği, her türlü eğitim, sosyal-kültürel ve sportif faaliyetlere katılmaları için teşvik edildiği sosyal ekonomik destek yani SED hizmetimizi sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.
“BUGÜNKÜ ÇOCUK HAKLARI SOKAĞIMIZIN AÇILIŞI, BU PROJEMİZİN DE İLK ETKİNLİĞİ OLUYOR”
Bu projenin ilk etkinliği olduğunu belirten Bakan Yanık, “2022 yılı itibariyle ailesinin yanında SED hizmetinden yararlanan çocuklarımız için yaklaşık 1 milyar 120 milyon gibi bir kaynak aktardık. Bunun yanında koruyucu ailelerimizin yanında bulunan çocuklarımız için de yaklaşık 133 milyon 500 bin kaynak aktardık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak çocuk refahı, çocuk koruma hizmetleri, hassas koşullar altındaki çocukların desteklenmesi, çocuk işçiliğinin ve erken yaşta evliliklerin önlenmesi konularında da birçok çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalarımız, Türkiye'de Çocuk Haklarının Desteklenmesi, Özne Çocuk isimli yeni bir projeyle devam ediyor. Bugünkü Çocuk Hakları Sokağımızın açılışı, bu projemizin de ilk etkinliği oluyor. Bugün, aynı zamanda 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Çocuk haklarını korumanın çocuk işçiliğiyle mücadele etmeyi gerekli kıldığını hatırlatmak için bu anıtsal sokağımızı bu özel günde açmayı anlamlı buluyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARIN FARKLI GELİŞİM DÖNEMLERİNE UYGUN OYUNCAKLAR KULLANILARAK HAZIRLANDI”
Bakan Yanık, sözlerinin devamında, “Sokağımız, Çocuk Hakları alanında farkındalık oluşturmak ve çocuklarımızı bilinçlendirmek için çeşitli görseller ve çocukların farklı gelişim dönemlerine uygun oyuncaklar kullanılarak hazırlandı. Sokağımızın oluşmasında katkıları olan tüm arkadaşlarıma ve çocuklarımız için bu alanı oluşturmamıza izin veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele' konusunda göstermiş oldukları hassasiyet için sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum, emeği geçen Bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Devletimiz, çocukla ilgili her konuda olduğu gibi, çocuk işçiliği ile mücadele konusuna da özel bir önem ve dikkat göstermektedir. Bu doğrultuda 2017 yılında Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) hazırladık ve uygulanmaya başladık. 2018 yılının 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı' olarak ilan edilmesi ile birlikte de konuya ilişkin çalışmalar ivme kazandı ve tam bir seferberlik haline dönüştü” ifadelerine yer verdi.
“ÇOCUKLARIMIZA DESTEK OLMAYA KARARLIYIZ”
Çocuklara destek olmak içim kurumsal düzenlemelere gitmeye hazır olduklarını belirten Bakan Yanık, “2021 yılında ise çocuk işçiliği ile mücadele konusu, Bakanlığımızın 'Temel Politika ve Önceliklerimiz Programı'nda yer aldı. Çocuklara yaşlarının ötesinde sorumluluklar yüklenmesine engel olmak ve onlara iyi eğitim alabilecekleri imkanlar sunmak, ulusal kalkınma planlarımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuklar, evi geçindirmesi gereken yaşa, olgunluğa ve sorumluluğa sahip değildir. Bunu çocuklara yüklemek sağlıklı bir yetişkin olmasını engellemek demektir. Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programında, İl Çocuk Hakları Komitelerinde çocuk işçiliği ile mücadele konusunun özel olarak ele alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Tüm Türkiye’ye yayılmış Çocuk Hakları İl Komiteleri ile her yıl 12 Haziran’da Çocuk İşçiliği ile Mücadelenin önemine dikkat çeken faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, ülkemizdeki bütün çocuklarımızın mutluluğu için ihtiyaca göre kurumsal düzenlemelere gitmeye ve çocuklarımıza destek olmaya kararlıyız” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMLERİNİN DEVAMI İÇİN İLERLEYEN YILLARDA DA İHTİYAÇ DUYDUKLARI HER TÜRLÜ KATKIYI SAĞLAYACAĞIZ”
Bu yıl 1 milyon çocuğa destek vereceklerini belirten Bakan Yanık, “Çocukların erken yaşta okulla buluşmaları için ana sınıfından başlayarak onları destekliyoruz. Bu yıl tam 1 milyon minik yavrumuza anaokulu/ana sınıfı desteği vereceğiz. Çocuklarımızın eğitimlerinin devamı için ilerleyen yıllarda da ihtiyaç duydukları her türlü katkıyı sağlayacağız. Ailesi yanında desteklenemeyecek çocuklarımızı bakım hizmetinden koruyucu- önleyici hizmetlere kadar farklı gereksinimlerini karşılamak üzere devlet himayesine alıyoruz. Toplumla iç içe, sağlıklı, huzurlu ve güvenli ortamlarda çocuklarımızın sosyalleşmeleri için hizmetlerimizi dönüştürüyoruz. Bu sebeple yurt tipi binaları barınma tipine dönüştürerek ortalama 5-6 çocuğumuzun bir arada kaldığı apartman daireleri şeklinde ev tipine dönüştürdük. Mahalleliyle, apartman sakinleriyle sağlıklı ilişkilerin geliştirildiği ortamlar oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“EN GÜÇLÜ ORTAĞIMIZ HALKIMIZ”
Bakan Yanık, sözlerinin sonunda ise, “Yine 81 ilde Bakanlığımıza bağlı mobil ekiplerimizle, risk altındaki çocuklarımıza ulaşıyor, ihtiyaçları olan temel hizmetlere yönlendirilmesini sağlıyoruz. Ayrıca eğitim çağında olduğu halde okula devam edemeyen çocukları eğitim-öğretim sürecine yeniden dahil ediyoruz. Örgün eğitim çağını tamamlamış çocuklarımızı ise mesleki eğitim alanlarına yönlendiriyoruz. Bugünlerde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde bizleri heyecanlandıran yeni bir projenin hazırlıkları içerisindeyiz. Çocukları, ebeveynleri, çocuk alanında çalışanları ve toplumu bilgilendirmek amacıyla Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY) isimli bir web sitesi oluşturduk. 'Çocuk için DUY, Duyarlı ol!' sloganıyla tasarladığımız bu web sitemiz, çocuk dostu yayın ya da ürünlerin desteklenmesine ve geliştirilmesine yönelik hizmetler verecek. Bunun yanı sıra DUY web sitemiz aracılığı ile yazılı, görsel, işitsel ve dijital yayınlarda çocuklar açısından zararlı olabilecek içerikler, Bakanlığımıza bildirilecek. Böylece takibini beraber yapmış olacağız. Bildirilen içerikler alanında uzman ekibimiz tarafından incelenerek gerekli yönlendirmeler yapılmış olacak. Her alanda olduğu gibi çocuklar söz konusu olduğunda da en güçlü ortağımız halkımız. Bütün hizmetlerimiz toplumsal farkındalığın sağladığı destekle güçleniyor ve amacına ulaşıyor. Biz yürüttüğümüz çalışmalarla birlikte her bir vatandaşımızın bu konuda gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. Bu duygularla Çocuk Hakları Sokağımızın açılışını yapmaktan dolayı yaşadığımız mutluluğu tekrar sizlerle paylaşıyor, bu değerli organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Tüm çocuklarımızın gözlerinden öpüyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Törende yapılan konuşmaların ardından alanda bulunan stantları inceleyen Bakan Yanık, buradan sokağın açılışına geçerek burada çocuklar ile birlikte sokağı gezdi.

 
MHP’den Narman buluşması
 
Erzurum Nisan ayı teşvik verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çomaklı ailesinin mutlu günü
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın oğlu Salih Çomaklı, ...
Büyükşehir kendi fidanını kendisi üretiyor
Büyükşehir Belediyesi, daha “Yeşil bir Erzurum” için kendi fidanını kendisi üretiyor.
Sağlık ve mobilite de 2030 vizyonu
Sağlık ve mobilite sektöründe Türkiye’yi 2030’a taşıyacak yol haritası ...
 
Atatürk Üniversitesinde ‘Çevre’ gündemi
Dünya Çevre Günü kapsamında Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ...
Erzurum TEMA Vakfında Ceylan dönemi
TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, gönüllü olarak yürüttüğü ...
ASHB İl Eylem Planları yaygınlaştırılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 21 ilde Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle ...
 
EKK Engelliler Meclisinden çevre etkinliği
‘Dünya Çevre Günü’nde Erzurum Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından ...
Erzurum sağlıkta vizyon büyüttü
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum 2022 Nisan ayı kamu sağlık hizmetleri ...
Bakan Yanık müjde verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yeni yapılan düzenleme ile ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri