Henüz 2’inci Organize Sanayi Bölgesine kavuşamayan, bu sebeple yatırım kuruluş yeri sorunu yaşayan Erzurum, 2015 yılına beklenen performans ile başlamadı. 2’inci OSB’nin kuruluşuyla birlikte yatırımda ilgi alanı olması beklenen Erzurum’da teşvikli yatırımlar için alt yapı hazırlıkları devam ediyor.
DOSİAD TESPİTİ
Erzurum’un bu yıl tamamlanması beklenen 2’inci OSB’ye kavuşmasıyla birlikte özellikle tarımsal sanayi yatırımlarının artacağı tahmin ediliyor. DOSİAD analizlerinde, 2’inci OSB’nin yatırımlara açılması nın Erzurum’un sosyo ekonomik performansını artıracağı gibi, göçü durdurmada da etken olacağı vurgulandı.
TOBB VERİLERİ
TOBB Ocak 2015 dönemi kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı. Erzurum’da ocak ayı içinde 12 şirket, 11 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 10 şirket tasfiye işlemi gördü. İlde 8 şirket, 9 kooperatif ve 13 gerçek kişi ticari işletmesi ise faaliyetini sonlandırdı. Dönemde kooperatif kurulumu gerçekleşmedi.
YILLIK DEĞİŞİM
Erzurum’da 2015 ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, kurulan şirket sayısı yüzde 25, kurulan gerçek kişi ticari işletmesi sayısı yüzde 42,1 oranında düşüş kaydetti. Erzurum’da 2014 yılı ocak ayında 16 şirket, 19 gerçek kişi ticari işletmesi kurulmuş, 11 şirket ve 10 kooperatif tasfiye edilirken, 3 şirket, 2 kooperatif ve 8 gerçek kişi ticari işletmesi kapanmıştı.
ERZURUM’UN TÜRKİYE PAYI
DOSİAD araştırma Merkezince, TOBB verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’un ocak 2015 dönemi şirketleşme payı, KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 60, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 32,4, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 8,75, Türkiye’de yüzde 0,18; kapanan şirket sayısı payı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 80, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 38, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 14,8, Türkiye’de yüzde 0,25 olarak hesaplandı.
ERZURUM 48’İNCİ
Ocak 2015 döneminde Erzurum kurulan şirket sayısı bakımından Türkiye illeri sıralamasında 48’inci sırada yer buldu. Şirketleşme hızının yüksek olduğu iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana, Hatay, Ş.Urfa, Tekirdağ, Muğla, Denizli, Eskişehir, Sakarya, Diyarbakır, Samsun, K.Maraş, Trabzon, Aydın, Manisa, Balıkesir, Aksaray, Sivas, Isparta, Mardin, Van, Şırnak, Malatya, Çorum, Kırklareli, Tokat, Uşak, Bolu, Afyon, Kastamonu, Çanakkale, Ordu, Elazığ, Adıyaman, Zonguldak, Batman, Yalova, Nevşehir ve Erzurum olarak kaydedildi.
BÖLGESEL ŞİRKETLEŞME PERFORMANSI
TOBB verilerine göre ocak 2015 döneminde Erzurum’da 12, KUDAKA İstatistik Bölgesinde 20, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 37, Doğu Anadolu Bölgesinde 132, Türkiye’de 6 bin 395 şirket kuruldu. Dönemde Erzurum’da 8, KUDAKA İstatistik Bölgesinde 10, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 21, Doğu Anadolu Bölgesinde 54, Türkiye’de 2 bin 441 şirket kepenk indirdi.
KÜÇÜK İŞLETME KURULUMU BÖLGESEL VERİLER
Ocak 2015 dönemi bazında Erzurum’da 11, KUDAKA istatistik Bölgesinde 23, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 53, Doğu Anadolu Bölgesinde 129, Türkiye’de 5 bin 965 gerçek kişi ticari işletmesinin kurulduğu bildirildi. Ocak ayında Erzurum’da 13, KUDAKA istatistik Bölgesinde 33, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 54, Doğu Anadolu Bölgesinde 137, Türkiye’de 3 bin 174 gerçek kişi ticari işletmesi kapandı.
BÖLGE İLLERİ KURULAN ŞİRKET DAĞILIMI
DOSİAD araştırma Merkezi ocak ayı Doğu Anadolu Bölgesi şirketleşme hız ve performansını paylaştı. Buna göre bölgede ocak ayında en çok sayıda şirket kurulumu Van’da kaydedildi. Erzurum Van, Malatya ve Elazığ illerinin ardından 4’üncü olabildi. Ocak ayında Van’da 26, Malatya’da 25, Elazığ’da 16, Erzurum’da 12, Hakkari’de 9, Ağrı, Muş ve Bitlis’te 8, Erzincan ve Iğdır’da 7, Bingöl’de 4, Kars ve Ardahan’da 1 şirket kuruldu, Tunceli’de kurulum kaydedilmedi.
BÖLGE İLLERİ KAPANAN ŞİRKET DAĞILIMI
DOSİAD araştırma Merkezi analizlerine göre bölgede ocak ayında en çok sayıda şirket kapanması Elazığ ilinde belirlendi.. Erzurum kapanan şirket sayısı bakımından Elazığ’ın ardından 2’inci sırada yer aldı. Ocak ayında Iğdır, Bingöl ve Ardahan’da 1, Muş ve Erzincan’da 2, Bitlis ve Ağrı’da 3,Kars’ta 6, Van ve Malatya’da 7, Erzurum’da 8, Elazığ’da ise 13 şirket kapandı. Hakkari ve Tunceli’de kapanma belirlenmedi.
BÖLGE İLLERİ KURULAN KÜÇÜK İŞLETME DAĞILIMI
DOSİAD araştırma Merkezi verilerine göre, ocak ayı en çok sayıda gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu Van’da kaydedildi. Erzurum, Van, Malatya, Elazığ ve Iğdır illerinin ardından 5’inci oldu. Ocak ayında Van’da 26, Malatya’da 15, Elazığ’da 14, Erzurum’da 11, Hakkari’de 6, Bitlis’te 4, Muş ve Ağrı’da 7, Erzincan’da 10, Iğdır’da 15,Bingöl ve Kars7ta 5Ardahan’da 3, Tunceli’de 1 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu.