Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Erzurum pilot iller arasında
Erzurum pilot iller arasında
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
HABERLER>SİYASET
8 Nisan 2016 Cuma - 14:32

Başkan Sekmen'le Erzurum'u konuştuk

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Dadaş Gazetesi Sahibi ve GÜNEBAKIŞ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mahmut Akdağ'ın sorularını yanıtladı.

Başkan Sekmen le Erzurum u konuştuk

Başkan Mehmet Sekmen’in konuğuyuz.  Erzurum’u konuşuyoruz. Biz soruyoruz Başkan bütün içtenliğiyle yanıtlıyor. Tecrübeli, Dinamik, iddialı, bir o kadar da sakin ve kendinden emin. Belli ki Erzurum’un sorunlarını içselleştirip, bu kentin yarınını dert edinmiş.  Açık söylemek gerekirse bu duruş, Erzurum’un yarınından umut var olmamızı sağlıyor. Bir de buna söylemlerindeki üslup ve içeriği eklersek, Başkan Sekmen’in terine alkış tutmaktan başka seçenek kalmıyor zaten.

Başkan Sekmen’le söyleşimize Kentsel dönüşüm çalışmaları üzerine başlıyoruz. “2017 EYOWF oyunları için Kent Vizyonu açısından Kentsel dönüşüm çalışmaları sezon sonuna yeterli boyuta getirile bilinir mi?” sorumuza Başkan Sekmen, “Biz her yıla ayrı bir isim veriyoruz. Bu yılın adı Kentsel dönüşümde yatırım ve hamle yılı olarak belirledik. Çok önemli mesafe alacağız” cevabını verdi.

Keyifli ve yararlı bir söyleşiydi. Buyurun. Mahmut AKDAĞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Dadaş Gazetesi Sahibi ve GÜNEBAKIŞ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mahmut Akdağ'ın sorularını yanıtladı.  Kentin temel açmazlarıyla birlikte hemen her konuda sorulara içtenlikle yanıt veren Başkan Sekmen, ekibiyle beraber 2 yıllık icraat dönemine 100 üzerinden 80 puan verdiğini dile getirdi. Başkan, “Şehrimizde bir taşın üstüne de bir taş koymak için ne gerekiyorsa yapıyoruz” dedi.

22 BÖLGEDE 8 MİLYON METREKARE ALANDA 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

M.Akdağ: Erzurum’un çok kısa olan inşaat sezonu açılıyor. 2017 için mutlak gerekli olan kent vizyonu için kentsel dönüşüm çalışmaları sezon sonuna yeterli boyuta getirilebilinir mi? Büyükşehir olarak kaç noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor?

Başkan Sekmen: Şehrimizde 22 bölgede yaklaşık 8 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Geçmişi olmayan bir şehir hafızasını yitirmiş insana benzer. Bu nedenle eskiyi tahrip etmeden yeni ile bütünleştirerek tahrip olmayan kültür mirasımızı bizden sonraki nesillerle buluşturma adına hayata geçirilen ve en önemli yatırımlarımızdan biri olan Kültür Yolu Projesi kapsamında kültür mirasımıza ışık tutacak olan eserlerimizi koruma altına aldık. Kültür Yolu Projesi 3 etaptan oluşmaktadır. Kültür Yolu Projesi’nin 1. Etabı, Erzurum Kalesi’ni de içine alacak şekilde Ulu Cami’nin kuzeyi, Caferiye Cami’nin doğusu, Kurşunlu Cami’nin güneyi ve Bat Pazarı olarak bilinen sıra dükkânların batısı olarak tanımlanan alanı kapsamaktadır. I. Etap Proje Alanının 3,5 hektarlık kısmı Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, 0,9 hektarlık kısmı ise I. Derece Arkeolojik Sit alanından oluşmaktadır. İşte bu projeyle şehrimizin kültürel mirasını koruyarak gelecek nesillere medeniyet tasavvurumuzun gereği olan tarihi varlıklarımızı güvenle bırakacağız.

ÖNEMLİ YATIRIMLARI ERZURUM’A KAZANDIRDIK KAZANDIRIYORUZ

M.Akdağ:İl ekonomisine Büyükşehir’in katkısı nedir?

Başkan Sekmen:Erzurum Büyükşehir Belediyesi hayatın her zaman içindedir. Ekonomik anlamda şehrimize katma değer üretiyoruz. Ekonomi, istihdam ve üretimde önemli yatırımları Erzurum’a kazandırdık kazandırıyoruz da… İl düzeyinde yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının planlamaya yönelik kurumsal kapasitelerinin artırılması ve yerel aktörlerin planlama ve yatırım süreçlerine aktif katılımlarını hedefleyen projelerimiz sayesinde üretim ve sanayinin gelişimini esas alıyoruz. Şehrimizdeki üretim endüstrisine katkıda bulunmak adına Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak yerel dinamikleri keşfederek, sektörlere ara eleman yetiştirmek için eğitim faaliyetlerine ağırlık verdik. Kurumumuzun bünyesinde yer alan Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'nda şuan birçok sektörle ilgili teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Kent merkezi ve ilçelerimizdeki işsizlere yönelik sosyal bir araştırma yaptık. Şuan işsiz gençlerimizle ilgili güncel bir veri envanterine sahibiz. İşsizliğin kol gezdiği şehrimizde bir taşın üstüne de bir taş koymak için büyük şirketlerin CEO’larıyla görüşüyoruz. Yatırımcılara, iş dünyasına sürekli çağrıda bulunarak, bölgemizin potansiyellerini harekete geçirme noktasında kent kaynaklarını daha işlevsel kullanmak için sürekli araştırmalar yapıyoruz. Burada sizlerin vasıtasıyla bir kez daha ifade etmek istiyorum. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizle ilgili yapılması düşünülen yatırım, proje ve işbirliğine her zaman açığız. Üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız. Yeter ki Erzurum kalkınsın ve gelişsin.

BU YIL HEDEFİMİZ 10 CİVARINDA FABRİKA YAPTIRMAK

M.Akdağ:İl ekonomisinden bahsetmişken, 2. OSB ve Oyuncak OSB’de gelinen aşamayı sormak istiyorum.

Başkan Sekmen: 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu yıl hedefimiz on civarında fabrika yaptırmaktır. Arsaların bitimini bekliyoruz. Belediye olarak yakında bir tekstil fabrikamızı da devreye sokacağız. Yine bir ayakkabı fabrikasını da devreye sokacağız.

HAYVAN BORSASI VE DERİ ENDÜSTRİ MERKEZİ

M.Akdağ:Deri endüstri merkezi ve et ve et ürünlerinde merkez il olma hedefine ulaştınız mı? Her ilçeye hayvan pazarı vaadinizde gelinen nokta ve Canlı Hayvan Borsası bu yıl tamamlanır mı?

Başkan Sekmen:Erzurum’da deri sanayisinde ön planda olmak için Canlı Hayvan Borsası’nın faal hizmet vermesi gerekir. Bu bağlamda kesilen hayvanların derileri diğer bir taraftan deri sektörüne katma değer sağlayacaktır. Hayvan Borsası tamamlandıktan sonra, deri endüstri merkezi de hayata geçmiş olacak.

M.Akdağ:Yerel ürünlerin desteklenmesi konusundaki düşünceniz nedir?

Başkan Sekmen:Yerel, Yöresel ve Organik ürünlerin oluşması ve bunların sunulması için Organik Pazar Kurumu gerekmektedir. Eğer kurulursa en kısa zamanda gerçekleşecektir. Proje KUDAKA’ya sunuldu. Bu kapsamda TRA1 Bölgesi’nde yani Erzurum, Erzincan ve Bayburt kapsamında sunulan tek projedir. Aynı zamanda, Erzurum’da üretilen yerel ürünlerin satışı hakkında ulusal firmalarla görüşme yapılmaktadır. İlerleyen günlerde halkımızla üreticilerin buluşması anlamında ürün tanıtım günleri yapılmasını planlıyoruz.

HAFİF RAYLI SİSTEM

M.Akdağ:Hafif raylı sistem projesinde son durum nedir?

Başkan Sekmen:Bu konuyla ilgili Çin’de önemli temas ve incelemede bulunduk. Hafif Raylı Sistem ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Başka yatırımları da görüştük. Ziyaretler yaptık, kullanabileceğimiz makineleri üreten fabrikaları gezdik. Bu konularda girişim ve görüşmelerimiz oldu. Oyuncak ve hediyelik eşya üreten yerlere gittik. Hakikaten çok faydalı bir ziyaret oldu. Çin’de bizimle kardeş belediye olmak isteyen şehirler de çıktı. Raylı sistemle ilgili 7,5 - 8 kilometrelik bir güzergâhı planlıyoruz. İlk etabımız Ulu Cami’nin yani Tebrizkapı’nın oradan başlayacak Havuzbaşı’ndan Üniversite’nin içerisinden Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Alparslan Türkeş Bulvarı ve oradan da Forum AVM’ye kadar devam eden bir hat düşünüyoruz. Daha sonra bu hattın uzatımı sağlanarak bir ring servisi, hatta daha sonra Şükrü Paşa ile bağlanabilir. Ön fizibilite için bir proje çalışmamız oldu. Bunu Allah nasip ederse nisan ayı içerisinde Ulaştırma Bakanlığı’mıza sunacağız. Projemizi önümüzdeki yıl gerçekleştirmek arzusundayız.

KÜLTÜR SANAT 

M.Akdağ:Kültür, sanat ve eğitim faaliyetleriniz nelerdir?

Başkan Sekmen:Yerli ve uluslararası tüm kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Bununla birlikte milli ve manevi, önemli gün ve gecelerde faaliyet, organizasyon ve etkinlikler düzenliyoruz. Erzurum’u dünya kenti yapma yolunda hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Kış turizmi ile ön planda olan şehrimizde her yıl geleneksel hale getirilen Kış Festivali ile marka bir kent olma yolunda ilerliyoruz. Bununla beraber sosyal alanda sportif faaliyetlere de büyük bir önem veriyoruz. Eğitim ve öğretime büyük katkı sağladık. Her geçen gün sayısı artan ve her ilçede faaliyet gösteren ESMEK kurslarımızla yüzlerce kişiye eğitim veriyoruz. Erzurum’da kayak sporunu sevdirmek ve sportif altyapıya katkıda bulunmak adına ücretsiz olarak düzenlenen bu projeyle şehrimizin geleceğine yatırım yapıyoruz. Kış Spor Okulları’nda bu sene 5 bin öğrenciye kayak eğitimi vereceğiz. Bir günde 360 yavrumuza, ilgili spor branşının teorik ve pratik bilgilerini aktarıyoruz. ‘Erzurum’da kayak yapmayan kalmasın’ diyerek son 2 yılda sporun bütün branşlarında adeta reform niteliğinde çalışmalara imza attık. Ulusal ve uluslararası organizasyonlarla Erzurum’u sporda marka haline getirmeyi amaçlıyoruz. EYOWF 2017’ye hazırlanan Erzurum’da ilerleyen yıllarda spor branşlarının altyapısına verdiğimiz önemle inşallah büyük sporcular yetiştireceğiz. Spora ve sporcuya sunduğumuz destekle inşallah Erzurum’a Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonları kazandıracağız.

KUŞ CENNETİ PROJESİ 

M.Akdağ:Kuş Cenneti Projesi şuan ne aşamada?

Başkan Sekmen:Şuan projeyle ilgili alan tespiti yapılmış bulunmaktadır. Dumlu Yolu üzerinde bulunan araziye yapılması planlanan projeyle birlikte doğada bulunan kuşlar koruma altına alınacak.

İKTİDAR AVANTAJI

M.Akdağ:İktidarla aynı partiden olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?

Başkan Sekmen:Elbette yaşıyoruz. Ülkemizin gelişim ve değişimine mührünü vuran AK Belediyemizi Erzurum’da temsil etmenin her daim onur ve gururu nu yaşıyorum. İktidarımız 3 Kasım 2002’den bugüne kadar Erzurum’a önemli katkılar, yatırımlar ve hizmetler kazandırmıştır. Şehrim için sağlanan bütün olanak, imkan ve avantajlardan yararlanıyoruz.

TARİHİ DOKU VURGUSU

M.Akdağ: Erzurum tarihi kimliği ön planda olan bir kent. Tarihi dokunun ise yeterince korunamadığı bir gerçek, tarihi dokunun korunmasına yönelik hangi adımlar atılıyor?

Başkan Sekmen: Şehir; hukuk, insan hakkı, komşuluk hakkı ve kul hakkı demektir. Şehircilik; kentlerin belirli iktisadi, sosyal ve estetik planlara uygun olarak düzenlenmesini konu alan bir bilim dalıdır. Şehircilik yalnızca bir mimarlık faaliyetinden ibaret değildir. Şehirlerin fiziki planlamasının iktisadi ve sosyal ihtiyaçlarla birlikte düşünülmesi gerekir. Bundan ötürü, şehircilik faaliyetlerinde mimar ve mühendislerle birlikte, iktisatçı, hukukçu ve sosyologlardan da geniş ölçüde yararlanmak gerekmektedir. Türkiye’de son 20 yılda şehircilik alanında ciddi bir uyanış gerçekleşmektedir. Bu uyanışı yaşayan ve köklü bir medeniyete sahip olan Erzurum'un tarihi kaynak ve kimliğini koruma noktasında 2 yılda çalışmalarımızda hızlı bir ivme kat ettik. Bizim tarih ve medeniyete dayalı şehircilik anlayışımızın temelinde ruhi mimarlık yatmaktadır. Binlerce yıllık köklerden gelen tarihin ve medeniyetin temsilcisi Dadaşlar diyarında kent tarihinin gün yüzüne çıkması amacıyla büyük bir titizlikle yürütülen Kültür Yolu Projemiz, medeniyetlere ev sahipliği yapan şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını ortaya çıkaracak en önemli projeler arasındadır. Yaptığımız devrim niteliğini taşıyan kentsel tasarım çalışmalarımızın özünde halkı, yöresi, çevresi, bölgesi ve Türkiye ile aynı değişim entegrasyonuna dâhil olan bir Erzurum bulunmaktadır. Erzurum’da doğal ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve sürekliliğin sağlanması adına kültür ve tarihin günümüze bıraktığı değerleri koruyup, yarınlarımıza güvenle bırakacağız.

EKİBİM TECRÜBE KAZANDI

M.Akdağ: Ekibinizden memnun musunuz?

Başkan Sekmen: Hamdolsun. Ekibimiz belli kıvama geldi. Bizim işimiz zamanla.Tecrübe kazanmak belli bir süre ister. O tecrübe elde edildi. Personelimize yönelik sürekli eğitimler düzenliyoruz. Her ay. İyi bir ekip oluşturduk. Gereğini yapıyoruz.

1-2 SAAT UYKU YETİYOR

M.Akdağ: Günde kaç saat uyuyorsunuz?

Başkan Sekmen: Vallahi arkadaşlar bazı zaman 1 saat uyuyorum. Mesela geçen gün saat 1:00’de eve gittim. Bir Tv kanalında dikkatimi çeken bir program vardı. Gece saat 4:00’e kadar izledim. Daha sonra bir saat uyku. Sabah namazıyla tekrar mesaiye başladım. Dün gece 11:00’de uyudum, sabah 4:00’te tekrar mesaiye başladık. 1-2 saatlik uyku bile yetiyor bize.

ÇİN’E TEKRAR GİTMEK İSTERİM

M.Akdağ: Çok kez yurt dışına çıktınız. İstifade ettiğiniz birdaha gitmek istediğiniz ülke şehir var mı?

Başkan Sekmen: Mesela geçen Çin’e gitmiştim. Yukarda da bahsettiğim gibi. Tekrar gitmek isterim. Çok önemli işlere imza atıyorlar.

M.Akdağ: En son okuduğunuz kitap?

Başkan Sekmen: En son okuduğum kitap Yanıkdere. Çok güzel bir kitap. Herkese okumayı tavsiye ediyorum. Gerek 93 harbindeki olaylar gerek, 1915 olaylarını çok güzel anlatıyor. Hatta şimdi tiyatrosunu yaptırabilir miyiz diye arkadaşlara talimat vereceğim. Gerekli fikir alışverişinden sonra alınan karar neticesinde gereği yapılacak.

SPOR VE KİTAP

M.Akdağ: Hobileriniz neler?

Başkan Sekmen: Spor ve kitap okumayı çok seviyorum. Futbol maçlarını televizyondan seyretmek ayrı bir tutku. Ve tabiki Mesleğim. Çok büyük haz alıyorum.

İDOLÜM CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN

M.Akdağ:Belediye Başkanısınız. Elbette sizi idol alan Başkanlar vardır. Sizin de idol aldığınız bir Başkan oldu mu?

Başkan Sekmen: İdol olarak gördüğüm tek belediye başkanı malumunuz İstanbul’u metropol bir kent haline getiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Erdoğan Türk Belediyecilik Tarihi’nin en büyük ismidir.

NECİP FAZIL İLE ŞEHRİYAR BULUŞMASI

M.Akdağ:Kardeş Şehir Tebriz ile ilişkileriniz ne durumda? Ticaretten Turizme ilişkileri değerlendirir misiniz?

Başkan Sekmen:Tebriz ile imzaladığımız Kardeş Şehir Projesi kapsamında birçok alanda ticaret ve turizme katkı sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Edebiyat dünyamıza iz bırakan Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve İran’ın sevilen şairi Şehriyar’ın eserlerini ortak bir çalışma kapsamında bir kitapta toplayarak kültür yayınlarımıza dahil edeceğiz.

ERZURUMSPOR ŞAMPİYON OLACAK

M.Akdağ:Son olarak şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Erzurumspor üzerine konuşmak istiyoruz. Sizin çok ciddi desteğiniz var. Şampiyonluk geliyor inşallah.

Başkan Sekmen:Erzurumspor bir sevdanın adıdır. Kurulduğu günden beri şehrimizin spor hayatını renklendiren Büyükşehir Belediye Erzurumspor, şanlı bir futbol geçmişine sahip Erzurum’un en büyük sosyal beklentisi ve futboldaki süper lig hayalidir. Bu aziz şehrin yöneticileri olarak kış sporlarında olduğu gibi futbolda da zirveye ulaşma adına oluşturduğumuz hedefi gerçekleştirmek için Mavi Beyazlı takımımızın her daim yanındayız. Takımımız, bu sene inşallah şampiyon olacak. Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Necati Yankılar, Ersin Kayaalp, Fikret Duran, Fuat Sucu, Nazif Tan ve Ercan Güngör gibi ismini sayamadığımız nice futbol yıldızlarımızın ruhunu yaşatacak.

 

 
Şehit Yücel Gür’e sportif vefa
 
‘Hoş geldin Rahmet İklimi’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen: “Erzurum yeniden ayağa kalkacak”
Sekmen, Kardelen TV’de yayınlanan “Gündem Özel” programında Gazeteci-Yazarlar ...
Aydemir: ‘Regaibimiz, Şüheda Ufkudur’
AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Üç aylar kardeşlik bağlarımızın ...
Aydın: ‘Üç aylar hayırlara vesile olsun’
Aydın, “Bütün hemşehrilerimin, cümle Müslümanların Regaip kandilini kutlar, ...
 
Taşkesenlioğlu'ndan birlik ve beraberlik mesajı
AK Parti Erzurum Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Sözcüsü ...
Bakan Çelik’ten müjde
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Serbest piyasa evet ama ...
Adam olana adam gibi cevap verilir
Davutoğlu, CHP Genel Başkanının, ASP Bakanı Ramazanoğlu hakkında kullandığı ...
 
‘Sorunu göreceğiz, çözümü üreteceğiz’
İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala: “ Eski Türkiye’de olduğu gibi sorunları ...
Bulutlar’dan birlik ve beraberlik niyazı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, üç ayların başlangıcı ve Regaib ...
Demir'den Kemal Kılıçdaroğlu'na Tepki
AK Parti Erzurum İl Kadın Kolları Başkanı Hilal Demir, CHP Genel Başkanı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri