Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kurtulmuş tarih verdi
Kurtulmuş tarih verdi
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2015 Salı - 09:42

‘Bu rakam çok yetersiz’

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şengül, “Erzurum’da yılda 500 Bin litre süt üretiliyor. Bu rakam çok yetersiz. Çiftçiye teşvik primleri verilerek bu üretimin arttırılması gerekiyor.” dedi.

‘Bu rakam çok yetersiz’

Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin tükettikleri ürünlere bağlı olduğuna dikkat çeken Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şengül, Erzurum’da süt üretiminin arttığını ama bu artışın çok az olduğunu belirtti. Süt üretiminde verilen desteklerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Şengül, çiftçinin teşvik primleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE’DE 18 MİLYON ÜRETİM
Yaklaşık 3 yıl içinde Türkiye’deki süt üretiminin 18 Milyon tona çıktığına dikkat çeken Şengül, “Ülkemizdeki süt ve süt ürünleri üretimi genel olarak yetersiz. Şuanda Türkiye’de yılda 18 Milyon ton süt üretiliyor. Bundan 2–3 yıl öncesine kadar 12–13 Milyon tondu. Bunu hesapladığımız zaman geçmiş yıllara göre bir artış var ama yine de yetersiz. Bu artışlarda; teşvikler, süt ürünlerine yapılan yatırımlar var. Toplumların beslenmesi gelişmişliğin göstergesidir. Gelişmiş toplumlar hayvansal ürünlere dayalı beslenirken gelişmemiş toplumlar da bitkisel ürünlere dalı beslenir. Ülkemizde de gelir seviyesi artıyor. Eskiye göre daha iyi durumdayız. Şimdi ülkemizdeki toplam süt üretimi 18 Milyon Ton, 77 Milyon nüfusa vurduğumuz zaman, yılda yaklaşık kişi başı 30 litre içme süt tüketimi var. Toplam süt ürünlerinden ise yaklaşık 170 litre tüketim. Bu rakamlara baktığımız zaman dünyada 15’inci sıradayız. Bu iyi bir derecedir. Hatta Türkiye Rusya’ya süt ihracatına başladı. Bu şunu gösteriyor ki süt sanayimiz gelişiyor. Yine de sıkıntı var. En büyük sıkıntımızda teknolojidir. Teknoloji bu alanda çok önemlidir. Kaliteli bir ürün üretmek istiyorsak birinci şartımız kaliteli hammaddedir. İkincisi de teknolojinin olması gerekir. İkisi birlikte kombine olduğu zaman kaliteli ürün ortaya çıkıyor. Süt sanayinde Türkiye’nin büyük firmalarını çıkardığımız zaman, çiğ sütteki en büyük problemimiz kalitesiz olmasıdır. Neden kalitesiz dersek, öncelikle makine sağımız çok az, üreticiye biz sebitasyonun öğretilmesi gerekir, hijyenin öğretilmesi lazım. Avrupa ülkelerin de içme sütü kişi başı çok fazla. Mesela ABD’de 100 litre, Avustralya’da 110 litrenin üzerinde ama ülkemiz yine de iyi durumda. Gıda sanayinin en büyük problemi finansman desteğidir. Siz eğer üreticiye finansman sağlarsanız üretici bunun gereğini yapar. Size tarımsal ürünü üretir. Tarımsal ürün gıda sanayinin lokomatividir. Yani tarımsal ürün arttığı zaman gıda sanayide gelişir. Dolayısıyla, çiftçinin de gelir seviyesi artar. Muhakkak ki çiftçi ürününü üretecek ki hem toplum hem de kendisi kazansın.” diye konuştu.
‘ERZURUM ÇİFTÇİSİNE TEŞVİK TÜRKİYE’YE KAZANDIRIR’
Erzurum’un süt ürünlerinden geliştirilmesinin toplumun gelişmesini sağlayacağını ifade eden Şengül, “Erzurum’a baktığımız zaman, büyük bir hammadde sıkıntımız var. Fabrikayı bir yere kurarken fizibilite raporu hazırlamamız lazım. Erzurum’a yeni bir süt işletme fabrikası yapıldı. Fabrikanın üretimi 20 ton süt üzerine ama Erzurum’da 10 ton bile yapması zor. Bu hammadde sıkıntısı büyük bir problemdir. Türkiye’de 18 Milyon çiğ süt üretilirken Erzurum’da 500 Bin ton üretilmekte. Geçmişe göre bir artış var ama yine az. Neden az diye sorarsanız, sütün litresi 1,20 Kuruş. Bu rakam az olunca çiftçide uğraşmak istemiyor. Zahmete girmek istemiyor. Destekler var, krediler var ama üreticiler Erzurum’da fazla kazanamadığı için üretime girilmiyor. Bu alanda çiftçiye teşvik primi verilmelidir. Ayrıca süt toplama merkezleri daha fazla kurulmalıdır. Erzurum’un sıkıntısı demek Türkiye’nin sıkıntısıdır.” şeklinde konuştu.

 
Diş Hekimliği vizyon büyütüyor
 
AK Parti Danışma Meclisi toplandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un Konut performansı açıklandı
TÜİK 2015 yılı Ocak ayı konut satış istatistiklerini paylaştı. Erzurum’da ...
Erzurum’dan Kazan’a Ticaret Köprüsü
DAİB “Bölgenin Hedef Pazarı Konumundaki ülkelerle bölgeden Gıda İhracatının ...
Erzurum’da 6 yılda bin 24 şirket kuruldu
Erzurum’da 2009-2014 yıllarını kapsayan son altı yılda, bin 24 şirket, ...
 
Ejder et fiyatlarını değerlendirdi
Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, Kırmızı ete gelen zamların devam edeceğini ...
2015 Şirketleşmede umut dönemi
2’inci OSB’nin kuruluşuyla birlikte yatırımda ilgi alanı olması beklenen ...
2015’te İlk Performans
Maliye Bakanlığı 2015 Ocak ayı iller gelir-gider performanslarını açıkladı.
 
Hayvancılıkta ithal besi açılımı
Et ve Süt Kurumu ile birlikte Kırmızı Et Birliği’nin arasında imzalanan ...
Erzurum TKDK projelerinde 13’üncü sırada
TKDK’ya 13. Çağrı döneminde yapılan proje başvuru sayısı önceki çağrı ...
SGK ocak verileri açıklandı
SGK Erzurum 2015 ocak dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da sosyal güvenlik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri