Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
11 Mayıs 2020 Pazartesi - 00:35

Covid-19'e alternatif tedavi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Covid-19 kapsamında çıkılan çağrıya başvuruda bulunan Atatürk Üniversitesi ATA Teknokent ile Hamle Mühendisliğin (Hamle Teknoloji) “Osilasyonlu Göğüs Terapisi Cihazı” projesi kabul edildi.

Covid-19 e alternatif tedavi

Araştırma-geliştirme faaliyetlerinin toplumsal katkıya dönüşebilmesini sağlamak amacıyla akademisyenlerini ve araştırma ekiplerini sürekli teşvik eden, bünyesinde bulundurduğu birçok uygulama ve araştırma merkezi ile bilime ve insanlığa fayda sağlamaya önem veren Atatürk Üniversitesi, geliştirdiği yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Covid-19 kapsamında çıkılan çağrıya başvuruda bulunan Atatürk Üniversitesi ATA Teknokent ile Hamle Mühendisliğin (Hamle Teknoloji) “Osilasyonlu Göğüs Terapisi Cihazı” projesi kabul edildi. TÜBİTAK’ın 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı/Vovid-19 kapsamında çıkılan çağrıya 444 proje başvurusu yapıldı. Başvurular arasından seçilen 35 projeden biri de üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan ATA Teknokent ile Hamle Mühendisliğin geliştirdiği “Osilasyonlu Göğüs Terapisi Cihazı” projesi oldu.
ATA Teknokent ile Hamle Teknoloji tarafından üretilecek cihaz, özellikle yoğun bakım öncesinde ve yoğun bakım süresince hastalara uygulanacak göğüs terapisi ile akciğer sekresyonlarının atılmasını kolaylaştırarak hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyecek. Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin tedavi tekniği, cihazın imalatı ve kavramsal tasarım sürecinde danışman olarak destek vereceği cihazın geliştirilme sürecinde projenin klinik testleri yine Atatürk Üniversitesi bünyesinde yürütülecek ve üniversite nezdinde Covid-19 hastalarının tedavisi için oluşturulan tedavi merkezinde yüksek frekanslı göğüs duvarı osilasyon terapisinin Covid-19 hastalarının tedavisine etkisi araştırılarak raporlanacak. Diğer taraftan klinik testlerin sonuçları
değerlendirilerek, prototip cihaz üzerinde iyileştirme ve geliştirme çalışmaları ise Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülecek. Proje ekibi ayda bir klinik testleri değerlendirmek ve gerekli değişiklikleri yapmak üzere klinik testlerin yapılacağı Atatürk Üniversitesinde çalışmalarını sürdürecek.
“SOLUNUM CİHAZI DESTEĞİNE İHTİYACIN AZALMASINI BEKLİYORUZ”
Proje çerçevesinde geliştirilecek cihazın medikal alanda kullanımına katkı sağlayan ve projenin klinik testleri esnasındaki çalışmaları yürütme görevini üstlenen Doç. Dr. Mine Çelik, cihazın akciğer sekresyonlarını harekete geçirerek balgam atılmasını sağladığını, bu şekilde akciğerde oksijenlenmeyi azaltan yoğunlaşmaların engellenerek hastanın solunum desteğine olan ihtiyacının azaldığını belirtti. Doç. Dr. Çelik, ayrıca cihazın hastalarda kullanılmaya başlanmasıyla enfekte olan hastaların solunum cihazı desteğine ihtiyaç duymalarının azalmasını da beklediklerini ifade etti.
“Proje hastalığın tedavisine önemli katkı sağlayacak”
Gebze’de bulunan Bilişim Vadisi firmalarından Hamle Teknoloji Firması ile Ata Teknokent'in Covid-19 sürecinde geliştirdikleri proje ile salgınla mücadele sürecine etkin destek verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversite-sanayi iş birliğinin bu tarz projeler sayesinde daha da güçleneceğini söyledi. Bu çalışmalarda TÜBİTAK desteğinin önemine değinen Rektör Çomaklı, Hamle Teknoloji iş birliğinde geliştirecek cihaza ayrı bir önem verdiklerini ve projenin hastalığın tedavisine önemli katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti. Prof. Dr. Çomaklı, yaşanan Covid-19 salgını nedeni ile projeye başladıktan sonra hızlı sonuç almak ve akademik destek ile projede tasarım süreçlerini mümkün olan en kısa sürede tamamlamak istediklerini söyleyerek, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

 
Gençlik Merkezleri üretimi sürdürüyor
 
Erzurum sektörel ihracat verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlik Merkezleri üretimi sürdürüyor
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, korona virüs (Covid-19) ...
Selçuk: “11 ilacı daha geri ödeme listesine aldık”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7’si kanser, ...
Koca’dan destansı bir seferberlik ruhu vurgusu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 aşı çalışmaları başta olmak üzere ...
 
Eğitimcilerden sağlık çalışanları için iftar yemeği
Erzurum’da Kazım Yurdalan TOKİ İlkokulu öğretmenleri, sağlık çalışanları ...
Anneler Günü’nde annelere maske dağıttılar
Türk Anneler Derneği Erzurum Şube Başkanı Filiz Pasin ve dernek yöneticileri, ...
18 yıl sonra ilk kez Anneler Günü kutlandı
Erzurum’da 18 yıldır çocuğu olmayan Tülay Suci isimli kadın hayatında ...
 
Palandöken lalelerle bezendi
Erzurum’da sadece 93 harbinden kalma siperlerde yetişen kırmızı laleler ...
Erzurum beyaza büründü
Erzurum’da Mayıs ayında bahar beklenirken kış geri geldi. Kent merkezine ...
“Son 24 saatte 48 kişi hayatını kaybetti”
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 48 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri