Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Bayraktar: 'Türkiye tarihin doğru tarafında yer aldı”
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Türkiye Türksat Uyduları ile 5 milyar kişiye ulaşacak
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
Erdoğan’ın 2024’te yürüttüğü diplomasi trafiği
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
'Türkiye ekonomisi 22 yılda yüzde 5,3 büyüdü’
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
Erdoğan: Büyük reformları biz gerçekleştirdik
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
16 Haziran 2014 Pazartesi - 18:49

Erdurmuş KKKA vakalarını değerlendirdi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan kene vakalarına karşı önemli açıklamalarda bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, KKKA ölümlerinde meselenin kene ısırması olmadığını söyledi.

Erdurmuş KKKA vakalarını değerlendirdi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan kene vakalarına karşı önemli açıklamalarda bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, KKKA ölümlerinde meselenin kene ısırması olmadığını söyledi.

Hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle kene üremelerinin ve ısırmalarının artması sonucu riskli bölgelerde KKKA virüsüne karşı gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ifade eden Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş yaptığı açıklamada, KKKA ölümlerinde asıl olan kenenin başka hayvanlardan kaptığı KKKA virüsü sonucunda ölümlerin gerçekleştiğini söyledi.

RİSK BÖLGELERİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, “Erzurum ilimizde Karadenize yakın olan Uzundere, Olur, Oltu, İspir, Tortum gibi bölgelerde bizim riskli bölge olarak gördüğümüz ilçeler geçmiş yıllarda da buralarda hem ısırma vakaları hem de pozitif vakalar keneden dolayı gerçekleşti. Tabi bu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ülkemizde görülmesiyle beraber özellikle bazı riskli bölgelerde Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde gerekli olan tüm tedbirler alınmıştı. Bu tedbir anlamında bakanlık olarak bizim yaptığımız çalışmalar öncelikle toplumda bu bilinci oluşturma adına KKKA hastalığı nedir nasıl bulaşır ve nasıl korunur şeklinde bilgilendirmeleri ortaya koyma adına sahada ve tüm köylerimizdeki vatandaşlarımıza toplantılar ve eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Onun dışında biz bakanlığımızın sağladığı kaynaklarla hem mesken ilaçlaması ve hayvan ilaçlaması şeklinde kenelerin bulaşmaya aracılık etmeye engellemek amacıyla çalışmalar yapıldı. Geçmiş yıllarda yoğun çalışmalar yapıldı. Bu sene de yine bakanlığımızdan sağladığımız kaynaklarla özellikle riskli bulduğumuz bölgelerde tüm hayvan varlıklarımızın keneye korunmasına karşı ilaçlamamızı yaptık. KKKA hastalığı noktasında toplumsal bilinç oluştu bu sevindirici bir gelişedir. Vatandaş artık eskisi gibi kene ile karşılaştığı zaman paniklemiyor. Zaten paniklememesi de lazım. Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastanelerde bu noktada ciddi tecrübe kazandılar. Vatandaşlarımız kene vakalarında paniğe kapılmayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Ama böyle bir durum karşısında da durumu kesinlikle ihmal etmesinler. Bizim vatandaşlarımıza İl Müdürlüğü olarak tavsiyelerimiz bunlardır. Bunun dışında müdürlük olarak gerekli tüm çalışmaları bölgemizde gerçekleştirdik.“ diye konuştu.

KKKA ÖLÜMLERİNDE MESELE KENE ISIRMASI DEĞİL

Kene vakalarının yaz aylarında artmasının nedeni tamamen kenenin biyolojisiyle alakalı bir durum olduğunu belirten Zekeriyya Erdurmuş konuyla ilgili şunları kaydetti.

“Kenenin üreme periyodu havaların ısınması nemli ortamdır. Bu yüzden kene ısırması yaz aylarında havaların ısırmasıyla birlikte daha çok sık meydana geliyor. KKKA ölümlerinde mesele kenenin ısırmadığı değildir. Oradaki yanlış algıyı da düzeltmek gerekir. Kene KKKA hastalığı virüsü dediğimiz virüsle bulaşık olan bir canlıdan keneler doğal yapısı gereği beslenmek için kan emerler bu KKKA hastalığı bulaşmış bir canlıdan da kan emdiği zaman o virüsü vücuduna almış oluyor kene kan emdiği zaman. Dolayısıyla kene o hayvandan kan emdiğinde, ikinci kan emdiği canlıya bulaştırma söz konusudur. Kenelerin elbette yüzyıllardır beslenme şekli kan emerek beslenirler. Kenenin vücudundan ve organizmasında bu virüs yoksa, kan emme sonucunda onun verdiği bir harabiyet oluşur dokuda bunun dışında herhangi bir şey oluşmaz. Tamamen onunla alakalıdır. KKKA ile değil kenelerle bulaşan bir çok hastalık var. Ama gündemde bu hastalık olduğu için insanların kenelerin zararlı olduğunu zannediyor.“

 
Pasinler’de girişimcilik kültürüne eğitim desteği
 
Palandöken güllerle bezendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuk istismarına son! Erzurum'da açılıyor...
KHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Erdoğan, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ...
Erzurumlu Mürsel Dede Üsküdar’ın sembol ismi
Üsküdar’da yaşayan 106 yaşındaki yaşında ki Mürsel Tekin ilçenin en yaşlı ...
Uzundere’de yaz, Karayazı’da bahar
Hafta boyunca hava sıcaklık değerlerinin en yüksek olarak seyredeceği ...
 
Tarımsal üretimde Kene krizi!
Veteriner Hekim Turhan Beker, “Kene Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ...
Erzurum kuaförlerine hijyen eğitimi
Erzurum Berberler ve Kuaförler Odası Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, İç ...
Tarımsal üretimde Kene krizi!
Veteriner Hekim Turhan Beker, “Kene Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ...
 
Aziziye’de Ramazan hazırlığı seferberliği
Aziziye Belediyesi, yaklaşan ramazan ayı öncesi ilçedeki camilerde genel ...
Bilgi çağında böylesi de olur mu demeyin...!
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ürünlü (Köyü) Mahallesi 2013 yılında telefon ...
Din görevlileri piknikte buluştu
Çat İlçe Müftülüğü tarafından ilçe merkezi ve köylerde görev yapan din ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri