Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan kene vakalarına karşı önemli açıklamalarda bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, KKKA ölümlerinde meselenin kene ısırması olmadığını söyledi.
Hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle kene üremelerinin ve ısırmalarının artması sonucu riskli bölgelerde KKKA virüsüne karşı gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ifade eden Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş yaptığı açıklamada, KKKA ölümlerinde asıl olan kenenin başka hayvanlardan kaptığı KKKA virüsü sonucunda ölümlerin gerçekleştiğini söyledi.
RİSK BÖLGELERİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, “Erzurum ilimizde Karadenize yakın olan Uzundere, Olur, Oltu, İspir, Tortum gibi bölgelerde bizim riskli bölge olarak gördüğümüz ilçeler geçmiş yıllarda da buralarda hem ısırma vakaları hem de pozitif vakalar keneden dolayı gerçekleşti. Tabi bu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ülkemizde görülmesiyle beraber özellikle bazı riskli bölgelerde Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde gerekli olan tüm tedbirler alınmıştı. Bu tedbir anlamında bakanlık olarak bizim yaptığımız çalışmalar öncelikle toplumda bu bilinci oluşturma adına KKKA hastalığı nedir nasıl bulaşır ve nasıl korunur şeklinde bilgilendirmeleri ortaya koyma adına sahada ve tüm köylerimizdeki vatandaşlarımıza toplantılar ve eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Onun dışında biz bakanlığımızın sağladığı kaynaklarla hem mesken ilaçlaması ve hayvan ilaçlaması şeklinde kenelerin bulaşmaya aracılık etmeye engellemek amacıyla çalışmalar yapıldı. Geçmiş yıllarda yoğun çalışmalar yapıldı. Bu sene de yine bakanlığımızdan sağladığımız kaynaklarla özellikle riskli bulduğumuz bölgelerde tüm hayvan varlıklarımızın keneye korunmasına karşı ilaçlamamızı yaptık. KKKA hastalığı noktasında toplumsal bilinç oluştu bu sevindirici bir gelişedir. Vatandaş artık eskisi gibi kene ile karşılaştığı zaman paniklemiyor. Zaten paniklememesi de lazım. Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastanelerde bu noktada ciddi tecrübe kazandılar. Vatandaşlarımız kene vakalarında paniğe kapılmayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Ama böyle bir durum karşısında da durumu kesinlikle ihmal etmesinler. Bizim vatandaşlarımıza İl Müdürlüğü olarak tavsiyelerimiz bunlardır. Bunun dışında müdürlük olarak gerekli tüm çalışmaları bölgemizde gerçekleştirdik.“ diye konuştu.
KKKA ÖLÜMLERİNDE MESELE KENE ISIRMASI DEĞİL
Kene vakalarının yaz aylarında artmasının nedeni tamamen kenenin biyolojisiyle alakalı bir durum olduğunu belirten Zekeriyya Erdurmuş konuyla ilgili şunları kaydetti.
“Kenenin üreme periyodu havaların ısınması nemli ortamdır. Bu yüzden kene ısırması yaz aylarında havaların ısırmasıyla birlikte daha çok sık meydana geliyor. KKKA ölümlerinde mesele kenenin ısırmadığı değildir. Oradaki yanlış algıyı da düzeltmek gerekir. Kene KKKA hastalığı virüsü dediğimiz virüsle bulaşık olan bir canlıdan keneler doğal yapısı gereği beslenmek için kan emerler bu KKKA hastalığı bulaşmış bir canlıdan da kan emdiği zaman o virüsü vücuduna almış oluyor kene kan emdiği zaman. Dolayısıyla kene o hayvandan kan emdiğinde, ikinci kan emdiği canlıya bulaştırma söz konusudur. Kenelerin elbette yüzyıllardır beslenme şekli kan emerek beslenirler. Kenenin vücudundan ve organizmasında bu virüs yoksa, kan emme sonucunda onun verdiği bir harabiyet oluşur dokuda bunun dışında herhangi bir şey oluşmaz. Tamamen onunla alakalıdır. KKKA ile değil kenelerle bulaşan bir çok hastalık var. Ama gündemde bu hastalık olduğu için insanların kenelerin zararlı olduğunu zannediyor.“