Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
16 Ekim 2013 Çarşamba - 13:08

Eti bu şekilde dolaba koymayın!

Kurban Bayramı’yla birlikte kesilen etlerin saklanması telaşı başlıyor.

Eti bu şekilde dolaba koymayın!

Kesilen kurban etlerinin tüketimi ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu biliniyor. Uzmanlara göre kurban etleri ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak saklanmalı. Kurban eti sıcağı sıcağına hemen buzdolabına konulmamalı ve dondurulan et çözülünce tekrar dondurulmamalı.

Etin bozulmaya çok müsait bir yapısı vardır. Bu yüzden saklanacak etlerin ihtiyaca göre sınıflandırılarak saklanması gerekiyor. Buzdolaplarının derin dondurucu bölmesi bu anlamda olmazsa olmaz. Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede saklama süresi bir haftaya düşüyor. Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, çözülen etlerin tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Zira donmuş etler çözünür ve tekrar dondurulursa birtakım mikroorganizmaların üremesine imkân doğuyor. Mutlu, “Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli. Bu yüzden de saklanırken porsiyonlar şeklinde hesaplanarak derin donduruculara konulmalı.”  tavsiyesinde bulunuyor. Kurban eti sıcağı sıcağına hemen buzdolabına konulmamalı. Bu şekilde olursa et lastik gibi sert olur. Kurban eti parçalandığında temiz bir ortamda güneş görmeyen serin bir yerde bekletilmeli. Bu sayede kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Daha sonra et buzdolabının buzluğuna kaldırılmalı.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde büyük parçalar halinde konulursa etin içinde soğuma geç olur. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında ikinci günden itibaren bozulma ve yeşillenmeler meydana gelir. Ayrıca buzdolabına konulacak etler en fazla 3 kat üst üste konulmalı ve soğuma hızlandırılmalı. Bunu önlemek ve eti çözdürüp tekrar dondurmamak için et küçük parçalar halinde saklanmalı. Böylece hem soğuma çabuk olur ve saklaması kolaylaşır hem de porsiyonlar halinde saklanan et ihtiyaç kadar çıkartılıp yemek için kullanılabilir. Saklama içinse alüminyum folyo, streç film veya yağlı kâğıtlar tercih edilmeli. Ayrıca ette yeşillenmeler oluşmuşsa kesinlikle tüketilmeden atılmalıdır. Hemen tüketilecek etler ise su salması yapacağı için ilk etapta çelik tencere, plastik veya cam kaplarda dolaba konulmalı.

Deriler nasıl saklanmalı?

Hayvanın vücudunu örten deri yüzüldükten sonra dayanıklılığını kaybeder. Deriler ağırlığının yarısından fazla su bulundurur. Bozulmaya neden olan mikroorganizmalar özellikle sulu ve pislik bulaşmış ortamları çok sevdiği için deriyi kısa sürede bozar. Bunu önlemek için şu yöntemler izlenmeli:

1- Yüzülen derinin üzerinde yağ ve et parçaları bırakılmamalı. Kuyruktaki yağlı, etli, kemikli kısımlar, boynuzlar, kulaklar, tırnaklar kesilip atılmalıdır.

2- Kanla deri buluşturulmamalı. Eğer kan ve pislik olan kısımlar varsa bunlar temizlenmeli. Büyükbaş hayvan derileri yıkanabilir ancak küçükbaş hayvanların derileri yün kaplı olduğu için kolay kurumaz, bu yüzden yıkanması tavsiye edilmez.

3- Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. En az bir saat deri temiz bir yere tüylü kısımları üzerine serilerek kurutulur ve soğuması beklenir. 6 saatten fazla da bekletilmelidir. Zira bu süreden sonra mikroplar deride bozulmaya sebebiyet verir.

 
Kesin neticeye vardığımızda açıklayacağız
 
Hakim ve Savcılara anlatılacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkalelilerden hastane düzenlemesine tepki
Aşkale İlçesi’nde E-80 karayolunda yapılan yeni düzenleme sonrası İlçe ...
Organları başkalarına umut oldu
Özdemir’in organları ailesi tarafından bağışlanırken, gece geç saatlerinde ...
Erzurum'un parlayan yıldızları
Pasinler İlçesi’nde Hasankale Ortaokulu öğrencileri tarafından toplanan ...
 
Aktarların kış tebessümü
Kış mevsimi öncesi soğuk algınlıklarında vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ...
'Kanserin yüzde yüz ilacını bulduk'
Atatürk Üniversitesi'nde kanserin tedavisi için başlattığı çalışmaları ...
Köprüköy’de asansör kazası: 1 ölü
Köprüköy ilçesinde asansöre sıkışan lise öğrencisi hayatını kaybetti.
 
Bu kez Çat sallandı
Çat ilçesinde 2,2 büyüklüğünde hafif şiddetli deprem meydana geldi.
‘Minik Eller Kalem tutsun’
Kimse Yok mu Derneği Erzurum Şubesi, 'Minik Eller Kalem Tutsun' kampanyası ...
TSD engelli sorunlarını paylaştı
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi üyeleri Erzurum'un tek Engelsiz ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri