İhsan KUMRU
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, artan nüfusun beslenme gereksinimini karşılamak için önümüzdeki 50 gün içinde en az 2 kat daha fazla üretim yapılması gerektiğini söyledi.
"Dünya nüfusunun artarak 2025 yılında 8-10 milyara ulaşacağının tahmin edilmesi, gıda güvenliğini dünyanın yakın gelecekteki en önemli sorunu olarak karşımıza çıkarmaktadır." diyen Prof. Dr. Yıldız doğa ile dost üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Yıldız, "Sağlıklı üretim, sağlıklı gıda ve sağlıklı toplum felsefesinin giderek ağırlık kazandığı son yıllarda, doğa ile dost üretim teknikleri ve bu yolla üretilen ürünlere karşı olan talebin artış göstermesi üreticileri üretimde yeni arayışlara yöneltmiştir. Organik tarım kimyasal gübre, ilaçlama, hormon gibi etkenlerin kullanmasına karşı olup tamamen doğallıktan yanadır. İnsanlığın geleceği için, gelecek kuşakları açlıkla yüz yüze getirmemek için tarımda verimliliği artırmalıyız. Bu görev, özellikle Türkiye gibi yüksek verim potansiyeline sahip ülkelere düşmektedir." diye konuştu.
Çevreci kuruluşların yürüttüğü bilimsel kampanyaların da önemli olduğunu vurgulayan Yıldız şunları kaydetti: "Çevre elbette önemlidir, insanlığın geleceği açısından mutlaka bilinçli bir şekilde korunmalıdır. Aşırı ve yanlış gübre kullanımının toprak, bitki, su ve havada olumsuzluklara yol açtığı bir gerçektir. Bir gerçek var ki ; Uygun doz, uygun çeşit, uygun zaman ve uygun şekilde kullanılmayan bir girdi, ilaç ta olsa toksik olmaya adaydır. Kullanılan gübre organikte olsa kimyasal olsa aynı düşünce geçerlidir. Çünkü toprak, iklim, bitki ve gübre özellikleri dikkate alınmadan, toprak–bitki analizlerine dayalı gübre yönetimi yapılmadan her iki gübreni de olası zararları kaçınılmazdır. Diğer bir ifade ile, ekonomik olmayacağı gibi ekolojik de olmayacaktır." dedi